Čelo

dijagnostika čelo Čelo pokazuje čitavu fizičku i mentalnu konstituciju osobe, pri čemu svaka oblast čela odgovara određenoj oblasti tela. Svaka osoba ima drukčije čelo pa tako oblik, boja, izgled kože i druge osobine otkrivaju razlike u fizičkoj i mentalnoj konstituciji i u stanju tela i duha. Čelo se deli u 4 oblasti: niži deo (odmah iznad obrva, na stranu do slepoočnica), srednji deo, gornji deo (oblast do početka rasta kose) i slepoočnice.

NIŽI DEO ČELA

Ova oblast predstavlja, na fizičkom planu, probavni  i disajni sistem i njihove funkcije, a na psihičkom planu bistrinu čula i praktičnost. Ako je struktura kostiju i mišića u toj oblasti dobro razvijena, to pokazuje da su funkcije varenja i disanja snažne i zdrave, a fizička i mentalna energija aktivne u svakodnevnom praktičnom životu. Promena boje i drugi nenormalni simptomi u toj oblasti ukazuju na promenu unutrašnjeg stanja. Na  primer:

A. Crvena boja ukazuje na to da su probavne funkcije poremećene, uz proširenost delova probavnog trakta kao što su želudac i creva, usled prekomernog unošenja životinjskih masnoća, biljnog ulja, voća, sokova, šećera, alkohola i tečnosti kao i drugih jin jela i pića. Ova boja može takođe da bude znak da se neko zapaljenje razvija u disajnim ili probavnim organima, uz nagomilavanje masnoće i sluzi u plućima i debelom crevu..

B. Tamna boja pokazuje sporost metabolizma u disajnim i probavnim funkcijama, uglavnom zbog prekomernog unošenja jang namirnica kao što su meso, jaja, so, sušene namirnice, proizvodi od pečenog testa i drugi. Moguće je postojanje konstipacije (zatvora) i teškoća u disanju.

C. Zelena boja ukazuje na nagomilavanje sluzi i masnoće, što vodi formiranju cista, tumora i raka u disajnom i probavnom sistemu usled prekomernog unošenja životinjskih masnoća, mlečnih proizvoda i jin namirnica i napitaka kao što su voće, sokovi, bezalkoholna pića, proizvodi od rafinisanog brašna, hemijske supstance, lekovi i droge.

D. Bele ili žute mrlje, bubuljice i tačke ukazuju na eliminisanje sluzi i masnoće nagomilane u plućima i crevima, uglavnom zbog prekomernog unošenja živinskog mesa, jaja, sira, mleka i drugih mlečnih proizvoda.

E. Crvene bubuljice ukazuju na eliminisanje namirnica koje su suviše jin, voće, sokove, šećer, hemijske supstance i druge.

F. Centralna oblast nižeg dela čela (između obrva) ukazuje na stanje jetre i žučne kese. Na primer:

 1. Vertikalne bore, kada se pojave u toj oblasti – što je veoma često kod savremenih ljudi – znak su nagomilavanja sluzi i masnoće u jetri i širenja ili stvrdnjavanja jetre. Što su ove bore dublje i duže, stanje je gore. Može da postoji samo jedna bora ili njih nekoliko. Ako ima samo jedna ili dve, to znači da je jetra tvrđa i kruta, sa opadanjem njenih funkcija. Ove vertikalne linije poznate su kao znak gneva, pa se zato izraz koji znači gnev, kan šaku, vekovima uobičajen u Japanu i Kini, piše pomoću dva simbola čije je značenje “bolovi u jetri” ili akutno oboljenje jetre. Ove bore ne ukazuju samo na fizičke poremećaje u jetri i žučnoj kesi već i na mentalnu tendenciju ka neraspoloženju, naprasitosti i razdražljivosti.
 2. Ako u tom delu čela, pored vertikalnih linija, ima i belih ili žutih mrlja, to govori o razvoju cista ili tumora u jetri ili kamena u žučnoj kesi.
 3. Bubuljice u ovoj oblasti, uporedo sa borama ili bez njih, pokazuju nagomilavanje tvrdih masnoća u jetri ili formiranje kamena u žučnoj kesi usled dugotrajnog konzumiranja životinjskih masnoća, uključujući mlečne proizvode. Bubuljice na ovom mestu takođe pokazuju mentalnu krutost.
 4. Suva, perutava koža u ovoj oblasti, koja se eventualno širi na oblast iznad obrva, ukazuje na prekomerno unošenje masnoća i ulja životinjskog i biljnog porekla, uporedo s unošenjem proizvoda od brašna, i na nedostatak odgovarajućih jela od povrća.

SREDNJI DEO ČELA

Ova oblast odražava stanje nervnog sistema. Ako je ta oblast dobro razvijena to je znak odgovarajućeg intelektualnog kapaciteta. Ako je uvučena u odnosu na viši i niži deo čela, to govori o veoma izraženim instinktima. Izmenjena boja kože i drugi simptomi u ovoj oblasti pokazuju nervne poremećaje:

A. Crvena boja govori o nervozi, preosetljivosti, razdražljivosti i nestabilnosti usled prekomernog unošenja jin namirnica, uključujući stimulanse, aromatične napitke, voće, sokove i drugo.

B. Bela boja je uzrokovana prekomernom upotrebom mlečnih proizvoda, naročito mleka, pavlake i jogurta, zajedno s viškom tečnosti. Reakcije te osobe su obično spore i tupe, a mentalne aktivnosti zamagljene i nejasne.

C. Žuta boja pokazuje da se reakcije te osobe uglavnom odlikuju živošću, ali da je to osoba koja je po svom mentalitetu uskogruda i neelastična. Mada je glavni uzrok pojave takve boje prekomerno unošenje jaja, živinskog mesa i mlečnih proizvoda, u nekim slučajevima slično stanje može da bude izazvano preobilnom konzumacijom korenastog povrća, kao što je šargarepa. U jednom i u drugom slučaju, postojeći poremećaj je znak nenormalnog funkcionisanja jetre i žučne kese.

D. Tamne tačke i mrlje, koje se nazivaju “pegama”, kada se pojave u tom i u bilo kom drugom delu čela, ukazuju na eliminisanje viška šećera, voća, sokova, meda, mlečnog šećera i drugih slatkiša, kao i hemijskih supstanci, lekova i droga.

E. Crvene bubuljice i tačke takođe ukazuju na eliminisanje sličnih jin namirnica, ali prvenstveno šećera i voća kombinovanog s proizvodima od belog brašna i mlečnim proizvodima. Međutim, ovo stanje je, u poređenju s pegama ili crnim tačkama, najčešće privremenog karaktera.

GORNJI DEO ČELA

Gornji deo čela, koji se nalazi neposredno ispod linije početka rasta kose predstavlja krvotok i sistem lučenja. Ako je ta oblast dobro razvijena, ona ukazuje na zdrave funkcije cirkulacije i lučenja, uključujući zdravo stanje srca, bubrega i bešike. U protivnom, to je znak da su ti sistemi razvijeni ispod normale. Ovaj deo čela takođe odražava čovekov duhovni karakter, koji je paralelan stepenu razvijenosti ove oblasti: ako je ovaj deo čela dobro razvijen i po obliku uravnotežen, to je znak dobro razvijenih duhovnih sposobnosti (Vladika Nikolaj Velimirović), uključujući razumevanje nevidljivog mentalno-duhovnog sveta s većom širinom sagledavanja toga sveta.
Promene u boji kože, rastu kose i druge pojave u toj oblasti ukazuju na razne fizičke, mentalne i duhovne tendencije. Na primer:

A. Crvena boja pokazuje da su funkcije cirkulacije prenapregnute usled prekomernog unošenja tečnosti, voća, sokova i drugih jin namirnica i napitaka, uključujući alkohol, stimulanse. Takva ishrana uzrokuje brži puls, a u nekim slučajevima dovodi do povišene temperature. Istovremeno, funkcije lučenja postaju hiperaktivne, uz često mokrenje, loše varenje i dijareju.

B. Bela boja i bele mrlje pojavljuju se usled preobilnog unošenja masnoća i ulja, uključujući mlečne proizvode kao i masnoće i ulja životinjskog i biljnog porekla. Ovo stanje je često praćeno izrastanjem “paperjaste kose” srebrnaste boje, što je uzrokovano prekomernim unošenjem mleka i drugih mlečnih proizvoda. U tom slučaju moguće je prisustvo visokog nivoa holesterola i masnih kiselina u krvotoku. Takav izgled čela takođe je oznaka slabljenja otkucaja srca kao i nagomilavanja masnoće i sluzi u bubrezima, mokraćovodu i drugim organima za izlučivanje.

C. Tamna boja i tamne mrlje uzrokovane su unošenjem suviše šećera, uključujući šećer u voću, sokovima, mleku. Ovde spadaju i med, sirupi i proizvodi od rafinisanog belog brašna. Bubrezi mogu da stvaraju naslage masnoće i sluzi, ciste i kamenove, a u tom stanju dolazi i do infekcija bešike.

D. Žuta boja i žute mrlje ukazuju na izbacivanje viška životinjskih masnoća, naročito iz mesa, živinskog mesa, jaja i sira. Ulje od ribe može takođe doprineti razvoju takvog stanja, za koje su karakteristični visok sadržaj holesterola i masnih kiselina u krvotoku kao i poremećaji u funkcijama jetre i žučne kese.

E. Bubuljice  u toj oblasti ukazuju na eliminisanje raznih vrsta hrane koja se unosi u suviše velikim količinama. Pri tom, bele bubuljice potiču od masnoće i ulja; žućkaste od životinjskih masnoća i holesterola, a tamne od proteina i masnoća zajedno, kao u slučaju mladeža i bradavica.

F. Gubitak kose, koji ima za rezultat ćelavost u čeonom regionu uzrokovan je prekomernim unošenjem jin namirnica, uključujući tečnosti, alkohol, voće, sokove i druge slatke namirnice. Takav gubitak kose pokazuje da su funkcije srca i cirkulacije prenapregnute usled povećanog obima krvi i limfe i slabijeg kvaliteta ovih tečnosti. Funkcije lučenja su hiperaktivne, a naročito je mokrenje suviše intenzivno i često.

SLEPOOČNICE

One odgovaraju funkcijama slezine, pankreasa, jetre i žučne kese:

A. Zelene žilice, kada se pojave u toj oblasti, ukazuju na nenormalnu cirkulaciju limfe usled suviše intenzivne aktivnosti slezine ili nedovoljne aktivnosti žučne kese, a njihova pojava je uzrokovana preobilnim unošenjem tečnosti i šećera, masti i ulja, alkohola i stimulativnih sredstava kao i drugih jin jela i pića.

B. Tamna boja ukazuje na eliminisanje viška šećera, uključujući med, sirupe, čokoladu, voće, sokove i mleko. Ovo stanje je katkad izazvano i suprotnim uzrokom – prekomernim unošenjem soli i kao i sušenih namirnica. Ovakvo stanje pokazuje da su funkcije jetre, slezine i bubrega nedovoljno intenzivne. I funkcije pankreasa pokazuju tendenciju ka stvaranju nepostojanog nivoa šećera, što ima za posledicu hiper i hipoglikemiju.

C. Mrlje i bubuljice, kada se pojave u ovoj oblasti, takođe ukazuju na izbacivanje viškova mlečnih proizvoda. Crvene bubuljice i mrlje su prouzrokovane suvišnim količinama šećera, slatkiša, voća i sokova. Beličastožute bubuljice su uzrokovane unošenjem masti i ulja životinjskog i biljnog porekla. Tamne mrlje i bubuljice su uzrokovane viškom slatkiša ili proizvoda od brašna i soli. Mladeži i bradavice su posledica viška proteina u kombinaciji s mašću. Ako se pojave, oni ukazuju na poremećaj bilo u slezini i pankreasu ili u jetri i žučnoj kesi.

ČELO KAO CELINA

Ono ukazuje na celokupnost fizičkog stanja, naročito nervnog sistema.

A. Čelo koje je jasno i bistro s normalnim stanjem kože ukazuje na fizičko i mentalno zdravlje i na harmoničnost svih metabolizama.

B. Nabubrelo čelo, naročito ako je takav izgled čela u njegovoj gornjoj oblasti, ukazuje na poremećaje u cirkulaciji i sistemu za izlučivanje zbog prekomernog unošenja tečnosti, uključujući voće i sokove.

C. Uljasta koža na čelu ukazuje na poremećaje u žučnoj kesi i probavnom sistemu usled prekomernog unošenja uljastih namirnica, tj. masti i ulja životinjskog i biljnog porekla.

D. Horizontalne bore na čelu, ako se pojave kod mladih odraslih osoba, prouzrokovane su prekomernim unošenjem tečnosti, uključujući sve napitke, voće, sokove i mlečne proizvode, često zajedno s viškom masnoće i ulja. Međutim, horizontalne bore koje se pojave na čelu posle 50 godina prirodnije su i nastaju usled skupljanja mekog tkiva na čelu. Ove linije odražavaju glavne sisteme u telu, i to na sledeći način. Ako se pojave 4 linije, ne računajte najvišu odnosno najnižu, zavisno od toga koja je slabije izražena, a ako se pojavi 5 linija, ne računajte najvišu i najnižu.

 • Niža linija: probavni i disajni sistem, odgovara liniji života na dlanu.
 • Srednja linija: nervni sistem, odgovara liniji intelekta na dlanu.
 • Gornja linija: cirkulacija i sistem lučenja odgovara liniji osećanja na dlanu.

Ove tri linije trebalo bi da su duge, duboke i jasne; u tom slučaju ukazuju na fizičko i mentalno zdravlje. Ako je bilo koja od njih slabo izražena, nejasna i isprekidana, to je znak slabosti odgovarajućeg sistema. Ako se na bilo kojoj od ovih linija pojave crvene, tamne, bele ili žute pege,to govori o određenom poremećaju u tom sistemu.

E. Ako na čelu rastu dlačice, to ukazuje na prekomerno unošenje određenih namirnica, i to:

 • Bele, srebrnaste dlačice rastu pod uticajem mlečnih proizvoda.
 • Tamnosmeđe dlačice rastu pod uticajem ugljenih hidrata.
 • Tanke žućkastosmeđe dlačice rastu pod uticajem životinjskih proteina i masti.

3 Comments - Write a Comment

  1. Svetlana, verni pratioče!

   Biće još neko vreme dijagnostike dok ne završim potpuno sa svim pokazateljima stanja organizma. Posle je sve stvar volje i shvatanja. Onda idemo na najteže bolesti, kojih je, na žalost previše. Pozdravljam te!!

   Reply
 1. Postovanje za Autora, svi tekstovi su odlicni!
  Jedino sto me ovde intrigira jeste sta se deseva sa ljudim koji imaju genetski “savrsenu kozu lica” tj na njihovom licu se ne vide nikakve promene, a iz pouzdanih izvora znam da konzumiraju brzu hranu, punu secera, mleka, mesa i preradjevina. Da li se kod njih to primecuje nekako drugacije oci, miris i slicno?
  Drugo, ako se kod nekod npr javljaju promene na kozi tipa crvenilo da li je to u neku ruku dobro? U smislu da li se to onda seceri oslobadjaju iz organizma na taj nacin?
  Pozdrav

  Reply

Post Comment