Dugovečan i vitalan

Li Čung Jun
Li Čung Jun
  Godine 1933. “New York Times” je objavio vest o smrti profesora Li Čung Juna, koji je živeo dva i po veka! Njegova starost, 256 godina (rođen 1677. godine), zvanično je potvrđena od kineske vlade i nekoliko nezavisnih istraživača. “Besmrtni” Li Čung nadživeo je 23 žene, a u trenutku smrti pored njega se nalazila dvadeset i četvrta. Dočekao je jedanaest generacija svojih potomaka.
    ” Iskopane ” su još neke zanimljivosti.  Negde oko svoje 200. godine, Profesor Li je kineskim studentima održao kurs od 28 predavanja o dugovečnosti. Oni koji su ga upamtili kažu da u to vreme nije izgledao stariji od 50-60 godina.
    Bio je poreklom iz Sečuana. U svom “zrelom” dobu je učestvovao u mnogim ratovima i istakao se sposobnošću i hrabrošću. Postoje zapisi da su mu zbog takvog ugleda, kineski carevi čestitali 150. i 200. rođendan.
    Već rođenjem “predviđen” za dug život, on ga je još unapredio i poboljšao svojim osnovnim zanimanjem, a to je proučavanje, sakupljanje i prodaja lekovitog bilja. Kao veliki ratnik, bavio se i borilačkim veštinama. Od mnogobrojnog bilja, on je naročito isticao ginseng (lat. Panax Ginseng, Žen Šen, Koren života ili čovek-koren) i travu Fo Ti Tjeng, koju istočnjaci popularno nazivaju “eliksir života”.
    Kao što sam već ranije naveo, zdravlje zavisi od stotina faktora, pa je i njemu bilo teško da sve to objasni i objedini u svojim predavanjima, ali osnovni saveti koji su često pominjani i ostali u glavama onih koji su slušali su bili: ” Nastoj da ti srce ravnomerno radi, budi promišljen kao kornjača, koračaj živo kao golub, spavaj kao pas!

Post Comment