Efekti na organizam – Miso, umeboši, đumbir, šii-ta-ke i pelen

Tekst koji sledi predstavlja savremena istraživanja na temu nekih namirnica koje se hiljadama godina upotrebljavaju na Dalekom Istoku i zaslužne su za dobro zdravlje i dugovečnost. Rezultati ovih istraživanja mogu biti interesantni za mnoge koji žele da nešto saznaju sa strane hemije i fiziologije. Ali, napominjem da u borbi za zdravlje se ne treba oslanjati na količinu vitamina, minerala, itd., već na ravnotežu energija jin/jang jer jedino pravilan izbor namirnica, pravilan način kuvanja i ravnoteža tih energija donose zdravlje. Cilj ovog teksta nije senzacionalizam i favorizovanje pojedinih namirnica, već samo nekoliko informacija više, za one radoznale. Važno je se podsetiti da, bilo šta da se unese u organizam predstavlja smetnju i toksin ako je u prevelikoj količini i u neravnoteži sa ostalim namirnicama.

 

MISO 

miso pasta
Miso pasta
  • Pomaže varenju i iskorišćenju hranljivih materija. Miso sadrži žive enzime, mlečnu kiselinu i kodži bakterije koje žive na stabljikama pirinča. Svi ovi sastojci u debelom i tankom crevu razgrađuju složene molekule belančevina, ugljenih hidrata i masti u jednostavnije i za asimilaciju lakše molekule.
  • Zaustavlja razvoj štetnih bakterija, parazita i sprečava bolesti kao što su alergije i tuberkuloza.
  • Pomaže obnavljanju flore želuca pri korišćenju antibiotika.
  • Hrani kožu i krv i tako ubrzava gradnju tkiva, ćelija kože i kose.
  • Pomaže organizmu u čišćenju krvnih sudova od holesterola i omekšava ga.
  • Pomaže neosetnom prebrođavanju klimaksa jer sadrži fialone iz grupe fitoestrogena. Oni smanjuju brojnost klimakteričnih tegoba i osteoporozu.
  • Ublažava loše efekte pušenja, konzumiranja alkohola, kafe, zagađenosti vazduha i vode.

UMEBOŠI

umeboshi
Umeboši

Normalizuje i stimuliše apetit, varenje, smanjuje kiselost u želucu i leči crevna oboljenja. Održava krv u blago alkalnom stanju. Preporučljiv je u slučajevima trovanja hranom, proliva, zatvora, želudačnih tegoba i glavobolja. Umeboši šljive su jako bogate mineralima. Sadrže mnogo gvožđa, kalcijuma, fosfora. Imaju antiseptičko i antibiotsko dejstvo. Izdvojeno je 12 supstanci koje deluju kao antibiotik.

Pikrinska kiselina iz umebošija stimuliše funkcije jetre i pomaže organizmu u čišćenju od veštačkih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva i ima dezinfekciono dejstvo.
Opšti fiziološki efekti umebošija su da sprečava i otklanja umor, usporava starenje, stimuliše izbacivanje štetnih materija i otrova iz organizma. Obezbeđuje energiju za dobar rad bubrega i jetre i tako poboljšava opštu vitalnost i obnavlja energiju.
djumbir
Đumbir

 

ĐUMBIR

 
Ima mnogobrojne dobre efekte. Veoma snažan je antikoagulans (sprečava nastanak krvnih ugrušaka) i sprečava mučninu. Odličan je lek protiv migrene. Deluje antireumatski i protiv artritisa, kao i protiv gripa. Ubrzava metabolizam i samim tim je dobar za borbu protiv viška kilograma i lenjih organa.

 

ŠII-TA-KE

 

Sadrže zaštitne polisaharide (lentinan, AC2P i eritadenin), sve esencijalne i retke aminokiseline (asparaginsku, glutaminsku, serin, glicin, alanin, tirozin, histidin, arginin, treonin, metionin, valin,

Šitake
Šitake

fenilalanin, izoleucin, leucin, prolin), vitamine B grupe i minerale (Na, Ca, P, Si, Mg, Al, S i Fe).

Lentinan stimuliše produkciju interferona pa tako povećava imunitet organizma, sprečava razvoj nepoželjnih mikroorganizama i snižava nivo holesterola.
Ove gljive su veoma jin, kao i đumbir, pa se retko koriste u makrobiotici. Veoma su delotvorne kod slučajeva preterane upotrebe životinjskih proizvoda i masnoća i kod pojave visokih temperatura i groznica.

 

PELEN

 

Pelen spada u biljke koje se mogu često upotrebljavati (pa i svakodnevno, u manjim količinama) kao čaj. Sadrži niz lekovitih materija koje podstiču varenje i apetit. Posebno jača srce. Odlično je sredstvo za jačanje.

pelen
Pelen

Pobuđuje izlučivanje žuči i otklanja sve smetnje kod varenja i nadimanja. Upotrebljava se takođe protiv grčeva i katara želuca, hroničnog zatvora, proliva, viška kiseline u želucu, gojaznosti, žutice i upale bubrega. Poboljšava kvalitet krvi i reguliše menstrualni ciklus. Dobar je i kod šećerne bolesti.

One Comment - Write a Comment

Post Comment