Gojaznost

debeli
Niko nema “krupne kosti”. Vodite računa o sebi.

Gojaznost je jedna od najvećih gluposti koje je doneo “napredak i razvoj” čovečanstva. To je, ujedno, i najveći uzrok skoro svih bolesti. Najčešće pogađa tzv. bogate i razvijene zemlje, ali zadnjih godina se i siromašnije zemlje utrkuju u tome ko će nositi veći broj gaća i zaglaviti se u bioskopskoj stolici. Hrana koja stvara naslage beskorisnog sala najčešće nije skupa, pa se goje i siromašni. Pošteđeni su samo oni koji su ekstremno siromašni i više su gladni nego siti.

      Način gojenja je više nego prost: dovoljno je svaki put se prejedati i jesti neodgovarajuću hranu prepunu šećera i masnoće uz dodatak velikih količina peciva i hleba od belog brašna. Čak vas mogu ugojiti i integralne žitarice ako jedete previše i brzo, bez žvakanja, pa ćete osetiti sitost prekasno, kada ste se već prejeli. Jede se i zbog frustracija, depresije i osećaja napuštenosti, zbog pohlepe i halapljivosti. Čak mnogi primitivni muškarci obožavaju žene sa ogromnim “gepekom”, pa se to smatra simbolom zdravlja i lepote. Još ako je dlakava, lepota je kompletna.
      Problemi kod gojaznosti su mnogobrojni da bih mogao da pišem dva dana. Bolje da navedem neke manje poznate probleme. Na prvom mestu, salo predstavljaju žive ćelije koje zahtevaju vodu, hranljive materije i kiseonik, kao i normalne ćelije. To znači da debeloj osobi treba svega više nego osobi koja je vitka. Takve potrebe obezbeđuje ceo organizam, uključujući organe za varenje, sve žlezde i, naročito uz abnormalno optrećenje srca i krvnih sudova i pluća, zato što krv prenosi sve te hranljive materije i kiseonik bez koga nema života. Da bi sistem za cirkulaciju mogao da podmiri potrebe osobe koja ima mnogo kilograma viška, srce i pluća moraju da rade ubrzano tj. puls je uvek ubrzan i povećan je broj udaha u minutu. Ali ne treba zaboraviti da srce ima tu otežavajuću okolnost jer je zatrpano salom, pa onda izgleda kao bokser koji treba da se bori, a neko ga drži čvrsto za ruke i pri tome nosi džak cementa na leđima. Dalje, krvni sudovi su delom zapušeni i to je dodatno optrećenje za srce koje mora mnogo jače da se kontrahuje. Dodajmo i to da su pluća gojaznih često prepuna sluzi, pa vazduh ne može da dođe u dodir sa najsitnijim plućnim mehurićima, alveolama, koje imaju ulogu da preuzmu kiseonik iz vazduha i ugrade ga u krv. Kada organizam oseti da je krv siromašna sa kiseonikom dodatno se ubrzava puls da bi veća količina krvi protekla kroz organizam i eto dodatnog opterećenja za srce.
      Po pravilu, debele osobe su teško pokretne i lenje i to im predstavlja problem na radnom mestu, jer niko ne voli radnika koji je usporen, i fizički i mentalno. Naime, takve osobe su prepune toksina pa im je rasuđivanje usporeno i često pogrešno; mrzovoljni su i depresivni i, kao po pravilu, su iskompleksirani, zavideći vitkima na agilnosti i svim sposobnostima koje su za njih nedostupne.
      U društvenom životu, problem, takođe stvara i neprijatan zadah tela jer su prepuni toksina. Tu nikakva tuširanja i dezodoransi ne mogu mnogo da pomognu.
      Nedostatak stvara i reagovanje u teškim situacijama (požari, poplave, uragani, saobraćajne nezgode i dr.), gde su takve osobe, praktično uvek žrtve.
      Ima i jedna, malo poznata zanimljivost vezana za najvećeg naučnika, Nikolu Teslu. Naime, on nije voleo debele zbog već navedenih razloga i jednom je otpustio sekretaricu koja je bila poprilično “tapacirana”.
      I na kraju, ono što treba da bude na prvom mestu. Masnoće su po ustrojstvu veoma jin, a uzroci 98% obolenja su baš jin uzroka tako da gojazni mogu samo da se nadaju svim vrstama bolesti, a ponajčešće srčanim obolenjima, šećernoj bolesti i kanceru.
      U današnje vreme nema broja sistemima za mršavljenje, a pri tome nijedan nije dobar i zdrav. Uglavnom se zasnivaju na upropašćenju metabolizma i kada upropastite zdravlje, nije teško omršati. Naravno, za sve to treba dobro platiti. A sada evo najzdavijeg načina mršavljenja, po Žoržu Osavi i principima makrobiotike:
      “Sledite dijetu br.7 sa 30 do 60 grama sirove rotkve i malo gomasija tokom jednog meseca ili više. Piti što je manje moguće.”

Post Comment