Habanero ljuta paprika i smrt

Nažalost, povod za ovaj tekst je smrt mog dobrog prijatelja D. Umro je  nedavno u 64-65 god. Zvanična dijagnoza je moždani udar, a posle toga koma u trajanju od 26 dana. Hoću da analiziram složenost i uzroke prerane smrti, a ovo je odličan primer.
      Upoznao sam ga preko mog dobrog prijatelja – bio je njegov stric. Prvo što sam primetio na njemu je najveći sanpaku koji sam ikada video: oči su mu bile takoreći zatvorene, kao da spava. Onaj ko je upoznat sa dijagnostikom na ovom sajtu zna da sanpaku označava sedmi stadijum bolesti, tešku osobu za druženje i na kraju, neprirodnu smrt. Bio je i veliki gurman sa preko 20kg. viška. Prvom prilikom sam rekao mom prijatelju da mu stric neće dobro proći što se tiče zdravlja. I stricu sam predlagao da živi malo zdravije, ali nije bilo nikakvog efekta.
      Voleo je da jede puno mesa, masno i ekstremno je jeo ljute paprike. Čak i po punu teglu za jedan odrok. Najviše je voleo da onome ko jede sa njim “uvali” ljutu papriku govoreći da uopšte nije ljuta i da to može i dete da jede. Kada bi se ovaj dobro oljutio, uživao je u šali i smejao se.
      U zadnje dve godine je dobio tuberkulozu, iako je bio vakcinisan i nikada u životu nije zapalio cigaru. Toliko o vakcinama i pušenju! Kasnije je dobio i šećernu bolest. Preko rođaka njegove žene je dobio flašicu sosa od ljute paprike iz Nemačke na kojoj je bila nacrtana mrtvačka glava i pisalo je: 100% pain (100% bol). I celo društvo je to probalo, ali moglo je da se jede jer nije bilo ekstremne ljutine.
      Onda je tražio da mu ovaj donese nešto jače. Pred Novu godinu je dobio drugu flašicu sosa od habanero, meksičke paprike koja je druga po ljutini, odmah posle paprike halapenjo. Na njoj je bila slika pauka crna udovica i upozorenje da se koristi veoma oprezno.
habanero paprika
Habanero paprika
      I naravno, ubeđen da za njega ništa nije dovoljno ljuto, stavio je u supu 2 supene kašike tog sosa. Posle prvog zalogaja rekao je ženi, prvi i poslednji put u životu: “Uh, al sam zaljutio!” Odmah je otišao u kupatilo i počeo da kašlje i povraća. Tako je proveo u kupatilu preko sat vremena i u jednom momentu se sve utišalo. Kada je njegova žena ušla u kupatilo da vidi kako mu je, našla ga je kako leži na pločicama bez svesti. Odmah su ga prevezli u bolnicu, a kada su lekari videli koliko je moždani udar bio težak, odmah je bio prevezen u Beograd u kliniku. Međutim, ništa nije vredelo. Proveo je u komi 26 dana i na kraju umro.

Šta sve možemo da vidimo iz ovog primera?

– po makrobiotičkoj dijagnostici videlo se godinama unapred da će se razboleti i umreti neprirodno. Samo trebalo je biti dovoljno pametan, pa to izbeći.
– vidi se i ogroman značaj ishrane. Da se zdravo hranio ne bi bio gojazan, ne bi dobio tuberkulozu ni šećernu bolest, niti bi preterivao sa začinima i ljutim paprikama.
– takođe, ljuto se u makrobiotici preporučuje za dobar rad i lečenje pluća, ali samo u veoma malim količinama. Vidi se i glupost zapadnog travarstva jer se čaj od nane (mente) preporučuje za želudac. Nana je ljuta i ona je dobra za pluća, a ne za želudac.
– dalje, besmislenost vakcine: ako je bio vakcinisan, kako je dobio tuberkulozu?
– i za kraj, imamo logičan sled događaja: gojaznost je prouzrokovala slabljenje i krtost krvnih sudova, gurmanluk ga je vukao na puno začina i pića, suviše ljutoga je upropastilo pluća, a pluća utiču na srce i krvne sudove. Dalje, sve to je uticalo na pojavu šećerne bolesti koja je dodatno oslabila organe i krvne sudove. Zatim je taj sos od habanera na kraju izazvao kašljanje i povraćanje, a to je uzrokovalo veliki pritisak u glavi i već krti krvni sudovi su popustili i to je dovelo do pucanja krvih sudova u mozgu.

5 Comments - Write a Comment

 1. Ајој мајко мила, управо сам пробао овај сос, Црна удовица, на врх ножа! Једва жив остадох , а мислио сам да волим љуто! Сад кад сам преживео изгуглам овак текст , тражио сам “црна удивица љути сос” да видим ама шта сам то пробао, пошто немачки не знам ни реч… Озбиљно болесно , не разумем ко ово, и зашто, користи?

  Reply
 2. Prijatelju al si se nalupetao u ovom tekstu za sve pare.
  Jalapenjo paprika je cesto blaza paprika od ovih nasih domacih.
  Habanero je neka vrsta umerono ljutih u svetu ekstra hot paprika.
  Postoji googl pa kad nesto pisete a nemate pojma o tome prvo proverite sta pisete.

  Reply
 3. Poštovani, da oprostite, u ovom tekstu toliko ima gluposti i netačnosti da to “boli”…
  Između ostalog i ovaj deo:
  “habanero, meksičke paprike koja je druga po ljutini, odmah posle paprike halapenjo”

  Ovako stoje stvari:
  Halapenjo paprika ima ljutinu SVEGA do maks. 10.000 na Scovillovoj skali.
  Habanero paprika ima ljutinu od 200.000 – 300.000 jedinica na Scovillovoj skali.
  Najljuće papride su svi iznad 2.000.000 jedinice ljutine na Scovillovoj skali.
  Kada ste pisali ovaj tekst, zvanično najljuća paprika je bila: “Honorable Mention Pepper X” sa 3.180,000 jedinice na Scovillovoj skali…..Iz ovoga se vidi da Halapenjo po ovome je SMEŠNE LJUTINE. Mrzime da napišem koliko toga ima neistine u Vašem tekstu.

  Reply

Post Comment