Habanero ljuta paprika i smrt

Nažalost, povod za ovaj tekst je smrt mog dobrog prijatelja D. Umro je  nedavno u 64-65 god. Zvanična dijagnoza je moždani udar, a posle toga koma u trajanju od 26 dana. Hoću da analiziram složenost i uzroke prerane smrti, a ovo je odličan primer.
      Upoznao sam ga preko mog dobrog prijatelja – bio je njegov stric. Prvo što sam primetio na njemu je najveći sanpaku koji sam ikada video: oči su mu bile takoreći zatvorene, kao da spava. Onaj ko je upoznat sa dijagnostikom na ovom sajtu zna da sanpaku označava sedmi stadijum bolesti, tešku osobu za druženje i na kraju, neprirodnu smrt. Bio je i veliki gurman sa preko 20kg. viška. Prvom prilikom sam rekao mom prijatelju da mu stric neće dobro proći što se tiče zdravlja. I stricu sam predlagao da živi malo zdravije, ali nije bilo nikakvog efekta.
      Voleo je da jede puno mesa, masno i ekstremno je jeo ljute paprike. Čak i po punu teglu za jedan odrok. Najviše je voleo da onome ko jede sa njim “uvali” ljutu papriku govoreći da uopšte nije ljuta i da to može i dete da jede. Kada bi se ovaj dobro oljutio, uživao je u šali i smejao se.
      U zadnje dve godine je dobio tuberkulozu, iako je bio vakcinisan i nikada u životu nije zapalio cigaru. Toliko o vakcinama i pušenju! Kasnije je dobio i šećernu bolest. Preko rođaka njegove žene je dobio flašicu sosa od ljute paprike iz Nemačke na kojoj je bila nacrtana mrtvačka glava i pisalo je: 100% pain (100% bol). I celo društvo je to probalo, ali moglo je da se jede jer nije bilo ekstremne ljutine.
      Onda je tražio da mu ovaj donese nešto jače. Pred Novu godinu je dobio drugu flašicu sosa od habanero, meksičke paprike koja je druga po ljutini, odmah posle paprike halapenjo. Na njoj je bila slika pauka crna udovica i upozorenje da se koristi veoma oprezno.
habanero paprika
Habanero paprika
      I naravno, ubeđen da za njega ništa nije dovoljno ljuto, stavio je u supu 2 supene kašike tog sosa. Posle prvog zalogaja rekao je ženi, prvi i poslednji put u životu: “Uh, al sam zaljutio!” Odmah je otišao u kupatilo i počeo da kašlje i povraća. Tako je proveo u kupatilu preko sat vremena i u jednom momentu se sve utišalo. Kada je njegova žena ušla u kupatilo da vidi kako mu je, našla ga je kako leži na pločicama bez svesti. Odmah su ga prevezli u bolnicu, a kada su lekari videli koliko je moždani udar bio težak, odmah je bio prevezen u Beograd u kliniku. Međutim, ništa nije vredelo. Proveo je u komi 26 dana i na kraju umro.

Šta sve možemo da vidimo iz ovog primera?

– po makrobiotičkoj dijagnostici videlo se godinama unapred da će se razboleti i umreti neprirodno. Samo trebalo je biti dovoljno pametan, pa to izbeći.
– vidi se i ogroman značaj ishrane. Da se zdravo hranio ne bi bio gojazan, ne bi dobio tuberkulozu ni šećernu bolest, niti bi preterivao sa začinima i ljutim paprikama.
– takođe, ljuto se u makrobiotici preporučuje za dobar rad i lečenje pluća, ali samo u veoma malim količinama. Vidi se i glupost zapadnog travarstva jer se čaj od nane (mente) preporučuje za želudac. Nana je ljuta i ona je dobra za pluća, a ne za želudac.
– dalje, besmislenost vakcine: ako je bio vakcinisan, kako je dobio tuberkulozu?
– i za kraj, imamo logičan sled događaja: gojaznost je prouzrokovala slabljenje i krtost krvnih sudova, gurmanluk ga je vukao na puno začina i pića, suviše ljutoga je upropastilo pluća, a pluća utiču na srce i krvne sudove. Dalje, sve to je uticalo na pojavu šećerne bolesti koja je dodatno oslabila organe i krvne sudove. Zatim je taj sos od habanera na kraju izazvao kašljanje i povraćanje, a to je uzrokovalo veliki pritisak u glavi i već krti krvni sudovi su popustili i to je dovelo do pucanja krvih sudova u mozgu.

9 Comments - Write a Comment

  1. Ајој мајко мила, управо сам пробао овај сос, Црна удовица, на врх ножа! Једва жив остадох , а мислио сам да волим љуто! Сад кад сам преживео изгуглам овак текст , тражио сам “црна удивица љути сос” да видим ама шта сам то пробао, пошто немачки не знам ни реч… Озбиљно болесно , не разумем ко ово, и зашто, користи?

    Reply
  2. Prijatelju al si se nalupetao u ovom tekstu za sve pare.
    Jalapenjo paprika je cesto blaza paprika od ovih nasih domacih.
    Habanero je neka vrsta umerono ljutih u svetu ekstra hot paprika.
    Postoji googl pa kad nesto pisete a nemate pojma o tome prvo proverite sta pisete.

    Reply
  3. Poštovani, da oprostite, u ovom tekstu toliko ima gluposti i netačnosti da to “boli”…
    Između ostalog i ovaj deo:
    “habanero, meksičke paprike koja je druga po ljutini, odmah posle paprike halapenjo”

    Ovako stoje stvari:
    Halapenjo paprika ima ljutinu SVEGA do maks. 10.000 na Scovillovoj skali.
    Habanero paprika ima ljutinu od 200.000 – 300.000 jedinica na Scovillovoj skali.
    Najljuće papride su svi iznad 2.000.000 jedinice ljutine na Scovillovoj skali.
    Kada ste pisali ovaj tekst, zvanično najljuća paprika je bila: “Honorable Mention Pepper X” sa 3.180,000 jedinice na Scovillovoj skali…..Iz ovoga se vidi da Halapenjo po ovome je SMEŠNE LJUTINE. Mrzime da napišem koliko toga ima neistine u Vašem tekstu.

    Reply
  4. Institut za prirodnu medicinu proizvodi rastvor ljute paprike habanero pod nazivom ‚‚Cirkulacija‚‚. Istina regulisan je način upotrebe (broj kapi) i dnevna doza. Sam naziv govori da se radi o sredstvu za poboljšanje cirkulacije i ja to trenutno koristim. Ovim komentarima sam zbunjen i razmišljam da prekinem upotrebu. Pitanje da li je to uopšte štetno ili samo u većim količinama, Ako neko ima ili raspolaže stručnim i uvaženi mišljenjem molio bih da se ovde objavi. Hvala

    Reply
    1. Poštovanje!

      Da pojasnim nedoumice oko teksta koji je “podigao prašinu”.
      Makrobiotika je veoma opširno znanje i zato sajt sadrži jako puno tekstova i tema. Ako neko pročita samo mali deo sajta, skoro ništa neće razumeti.
      Ljut ukus je važan za zdravlje, kao i ostala 4 ukusa. Svaki od njih je dobar za određeni organ i proizvodi u organizmu specifične efekte. Sve je to dobro i korisno pod uslovom da je u granici ravnoteže tih ukusa. Da bi nam ovo bilo jasno treba poznavati primarni zakon univerzuma, a to je zakon jina i janga. To su, uslovno rečeno, negativna i pozitivna energija o kojima je bilo sasvim dovoljno tekstova da bi se razumela ova problematika. Konkretno, ljuto je energija koja ima jin efekat na nas. To znači da širi krvne sudove, razređuje krv, izaziva znojenje, hlađenje tela, a ako se pretera sa ljutinom, počinje da slabi krvne sudove. Takođe, ljuto pojačava apetit. Ljuto pomaže zdravlju pluća, a preterano ljuto oštećuje pluća.
      A sada ono najvažnije:
      Ravnoteža energija u organizmu odražava se na dobro zdravlje! Suprotno tome, neravnoteža dovodi do oboljenja i poremećaja! Da biste bili zdravi ne možete forsirati ni mnogo ljuto, ni mnogo kiselo, ni slano, ni gorko… sve mora biti umereno. Problem zapadne medicine je što ne shvata da su svi organi našega tela u međusobnoj zavisnosti i saradnji i oni moraju biti u ravnoteži
      Ukratko: zašto je umro moj prijatelj? Jeo je previše masnog (jin); previše špricera i piva (jin) i previše ljutog (jin). Dakle, suviše jin namirnica. To ga je prvo dovelo do gojaznosti, povišenog pritiska, zatim do tuberkuloze, a ubrzo i do pucanja krvnih sudova u mozgu (moždani udar).
      Evo kratkog odgovora na Vaše pitanje: za dobru cirkulaciju najbolje je hraniti se makrobiotski i popravićete kompletno zdravlje, a ne samo delimično. Ako to nećete, evo još tri saveta za cirkulaciju: što manje masnoća u ishrani, ne upotrebljavati preterano tečnosti i da znate da ljuta paprika povećava cirkulaciju u grudima i glavi, a đumbir u celom telu!
      Pozdravljam Vas!

      Reply
  5. Ti si gori od njega. Lik je nepismen i neuk, ti si makrobiotički sektaš koji se oslanja na kvazinauku
    koju je stvorio tamo neki Japanac pre 100 godina.
    Ista ta ljuta paprika je mnogima spasla život, ali ti si uzeo za primer potpuno zapuštenog čoveka
    koji bi umro i da se prošetao 100 metara.

    Reply

Post Comment