Heljda, na veliko iznenađenje mnogih, ne spada u žitarice, nego u rod trava. To uopšte nije važno budući da ima osobine žitarica i da se pokazala kao odlična u ishrani. Najviše je jang, pa prema tome daje najviše energije, greje organizam, jača ga u slučaju teških bolesti. Pošto je veoma jang naročito je preporučljiva u jin uslovima (zima). Zato i uspeva u pretežno hladnim krajevima. To je jedina “žitarica” koja uspeva u Sibiru. Iz istog razloga je dobra kao hrana ili obloga protiv oticanja tkiva i zglobova (kao jang namirnica, privlači jin- tečnost).
22. Kaša od heljde
Propržite šolju heljde na kašičici ulja, dodajte dve šolje vode i kašičicu soli. Lagano kuvajte na tihoj vatri. Služite sa povrćem nituke, kremom od misa, itd.
23. Kroketi od heljde
Dodajte kaši struganu šargarepu, luk, itd., brašno, malo vode o soli. Pomešajte sve, napravite kuglice i pržite na ulju.
24. Pržena kaša
Umešajte u kuvanu kašu malo brašna, sitno seckan luk, malo soli i vode. Pržite na ulju sipajući kašikom testo u tiganj.
25. Zapečena kaša od heljde
Sipajte kuvanu kašu u posudu i pecite u rerni sve dok gornji sloj ne potamni.
26. Heljda Kaki
Razredite heljdino brašno u dva ipo puta više vode, stavite na vatru i mešajte dok se ne skuva. Služite sa soja-sosom.
27. Krem od heljde
Propržite dve kašike heljdinog brašna na kašičici ulja dok ne potamni. Razredite ga sa jednom ili dve šolje vode, kuvajte dok se ne zgusne i posolite po ukusu. Služite sa prepečenim komadićima hleba.
28. Pržena heljda
Pomešajte heljdino brašno sa jednom ipo količinom vode, dodajte malo soli i pržite kao krompir. Možete u testo dodati i seckani luk pre prženja.
29. Zapečena heljda
Dinstajte na ulju luk, šargarepu, karfiol, dospite malo vode, posolite i kuvajte. Stavite sve u pleh, pokrijte sve tankim slojem kuvane heljde i pecite u rerni.
30. Heljda “Teuši” ili “Zaru”
Izmešajte jedno jaje, so i pola kilograma heljdinog brašna sa malo vode i mesite. Razvucite masu na debljinu od nekoliko milimetara, umotajte je i isecite na što je moguće tanje rezance. Stavljajte ih u kipuću vodu da se skuvaju. Procedite ih i isperite u hladnoj vodi da se ne bi lepili; ocedite ih. Ako ih osušite, možete ih kasnije kuvati. Voda od kuvanja može da posluži za piće ili kuvanje povrća, jer je veoma bogata proteinima.
31. Sos za heljdu “Mori”
Iseckajte jedan luk vlašac i dinstajte ga na kašičici ulja, dodajte tri šolje vode, desetak santimetara kombu alge i kuvajte. Izvadite kombu, dodajte kašičicu soli i 5 kašika soja-sosa. Sklonite sa vatre čim provri. Sos bi trebalo da bude malo slan.
32. Heljda “Kake”
Ugrejati heljdine rezance u vreloj vodi. Služiti u činijama preliveno sosom za heljdu.
33. Heljda “Tempura”
Podgrejanim heljdinim rezancima dodati račiće ili tempuru od povrća i preliti sosom za heljdu.
34. Heljda “Kitune”
U podgrejane rezance dodati prženu boraniju, kuvani vlašac, itd., i preliti sosom za heljdu.
35. Miso i heljda
Napravite sos od misa i tana ( susamov buter ) kojim ćete preliti rezance.
36. Dinstajte na ulju luk, šargarepu, karfiol, itd. Dodajte bešamel sos. Stavite rezance u pleh, preliti sosom i peći u rerni.
Heljda je neverovatno zdrava i dobra zitarica (trava). Jedem je veoma cesto, nesto manje od integralnog pirinca, ali u rangu sa psenicom. Sa heljdom sam se prvi put susreo u Rusiji. U to vreme kad sam bio mlad i glup i kad mi obrok nije bio obrok, ako u njemu nema mesa, heljda mi se uopste nije svidela. Bili smo u nekom volonterskom kampu, spavali u satorima i jeli heljdu za dorucak, rucak i veceru… bukvalno. Za dorucak smo dobijali tanjir kuvane heljde u koju smo nalivali malo mleka, za rucak se u kazan u kom se kuvala heljda dodavalo korenasto povrce i par konzervi kuvane govedine (tusenka, poznati vojni obrok u bivsem SSSR-u) na nas 30-ak cisto da zamirise ili suva riba, a za veceru opet heljda sa malo mleka. Mi iz Srbije smo negodovali, trazili cevape i pljeskavice, ali da budem iskren ni jednom nisam osetio glad tokom tog kampovanja iako smo bili poprilicno fizicki aktivni.
Sledeci puta kad sam bio u Rusiji i kad su moji vidici vezani za ishranu malo prosireni heljdu sam jeo svaki dan, tamo je ona najjeftinija hrana pa se sve to i isplatilo.
Inace ono sto sam primetio tamo u Rusiji je da se njihova ishrana u dosta segmenata poklapa sa makrobiotickim nacinom ishrane. Ovde treba odvojiti dve vrste ruske kuhinje. Postoji kuhinja ruskog sela, koje jede: heljdu, proso, psenicu, jecam itd za dorucak, razane hlebove, borsc (supa od povrca), sci (supa od kupusa), okrosku (supa od ribe i povrca), ponekad ribu kad se upeca itd i carsku rusku kuhinju koja je mnogo poznatija u svetu, a nastala je kad je dvorska svita u Rusiji odlucila da pređe sa tradicionalne ruske ishrane na ishranu po ugledu na evropske dvorove, tad su nastali: govedina stroganov, kievski kotlet itd. Znaci namenski napravljeni za bogat i nezdrav sloj stanovnistva.
Ustvari
U Rusiji nema debelih ljudi, bar ne onih koji su mlađi od 40 godina, vecina omladine se bavi sportom i u tome postizu vanserijske rezultate, ali nazalost ono sto Rusima na prvom mestu skracuje zivotni vek je alkohol.
Pingback: Lečenje zatvora (konstipacije) | Makrobiotika.rs