
Dodajte pirinču 5-10% soja sosa i kuvajte ga na prethodni način.
3. Pirinač s azukijem
Spremite pirinač kao u br. 1, dodajte delimično kuvan azuki (sitni crveni pasulj), posolite i stavite da provri. Ako koristite ekspres lonac, možete dodati sirovi azuki odmah na početku.
Dobro je za bubrege, slezinu, pankreas.
4. Pirinač Gomoko
Pomešajte sa kuvanim pirinčem 5-10% kuvanog povrća (način kuvanja Nituke).
5. Pirinač Sahan
Dodajte kuvanom pirinču nituke od povrća lao u broj 4 i pržite na maloj količini ulja ( najbolje na hladno ceđenom susamovom ulju ).
6. Kroketi od pirinča
Pomešajte nituke od povrća sa kuvanim pirinčem i dodajte malo integralnog brašna. Sipajte malo vode, oblikujte loptice, spljoštite ih i pržite na ulju kao krompir.
7. Muzubi od pirinča
Navlažite ruku u slanom rastvoru vode sa 5% soli, uzmite njome dve kašike kuvanog pirinča, stisnite ih drugom rukom dajući im trouglast oblik. Pospite ih susamovim semenkama.
8. Prženi Muzubi
Pržite na ulju pirinač pripremljen na prethodni način dok ne postane hrskav.
9. Kuglice Gomoko
Pravite kuglice od pirinča pomešane sa povrćem nituke.
10. Pirinač sa susamom
Dodajte 10% prženih susamovih semenki (na suvom tiganju) i malo soli pirinču pripremljenom kao pod br. 1.
11. Kuglice sa susamom
Umešajte 20% prženog susama i malo soli u kuvani pirinač i oblikujte kuglice.
12. Kuglice sa nori algama (morska salata)
Obavijte kuglice tostovanim nori algama.
13. ” Kaju ” pirinač
Kuvati pirinač u 5-7 puta više vode i posoliti. Ovo je odlično jelo za bolesnike bez apetita.
14. Pirinač urolan u nori algu
Blago tostujte alge, postavite ih na poslužavnik ili bambusovu asuricu, rasporedite preko njih pirinač debljine oko dva santimetra. Poređajte odozgo nituke od povrća i sve zajedno urolajte. Isecite na kriške debljine od 3-4 cm. i služite. Ovo je ustvari osnovni suši.
15. Garnirani pirinač Gomoko
Elegantno poređajte dve iseckane šargarepe (nituke) u pravougaonu posudu, dva lotosova korena fino iseckana (nituke), dva umućena i na malo ulja ispržena jaja sa iseckanom potočarkom (nituke). Preko toga pritisnite 6 cm. kuvanog pirinča, okrenite na poslužavnik i isecite na parčiće.
16. Pirinač sa kestenjem
Kuvajte kestenje u vodi i dokuvajte ga zajedno sa pirinčem. Ako koristite ekspres lonac, pomešajte sirovo kestenje sa pirinčem i tako kuvajte. Količina kestenja je 10-20% u odnosu na pirinač.
17. Miso ” Zosui”
Spremite Kaju (13) i dodajte kafenu kašičicu misoa (pasta od soje sa pirinčem ili pšenicom). Možete još i da zapečete u rerni dodajući vodu i miso, ili da napravite miso supu.
18. Kuskus (arapsko jelo) od pirinča
Kuvajte pirinač kao i obično i dodajte mu naut (leblebije) i luk.
19. Krem od pirinča
Propržite na suvo pirinač dok ne postane smeđ, sameljite ga, dodajte 3 čaše vode na 4 supene kašike ovog brašna, kuvajte 25 min. dodajući vodu ako je potrebno. Posolite ako je potrebno. Posolite po ukusu.
20. Omedeto
Propržite 190 grama pirinča, dodajte 60 grama azukija i kuvajte sa 12 delova vode tokom jednog sata. Odličan desert.
21. Čorba od pirinča
Razredite krem od pirinča vodom, dodajte komadiće prepečenog hleba (krutoni- franc.) i seckani peršun.
Pingback: Lečenje bubrežnih bolesti | Makrobiotika.rs