Jela sa integralnim pirinčem (1-21)

Najviše korišćena žitarica u svetu je pirinač. Nažalost, najčešće se koristi u obliku rafinisanog, poliranog zrna (beli pirinač) kod koga je skinuta opna i klica (mekinje) i tako je otišlo sve što valja. Posle se te mekinje daju stoci da bi bila zdravija. Inače, pirinač se nakon glaziranja najčešće potapa u tečni parafin koji oblaže zrno i produžava mu rok skladištenja, a parafin je derivat nafte. Kod takvog pirinča na pakovanju piše “Parbojled”. Što se tiče jina i janga, on je izbalansiran. Nema glutena, belančevine na koju su alergični oboleli od celijakije, obolenja tankog creva. Kako je to jadno! Zamislite lava koji je alergičan na meso! Pirinač se u makrobiotici preporučuje za svakodnevnu ishranu, pripreman na razne načine: kuvan u zrnu, kremovi od brašna, palačinke, peciva, deserti, napici, rezanci, miso pasta od pirinča, u obliku sosova. Mekinje pomešane sa vodom se koriste za održavanje kvaliteta kože i protiv kožnih obolenja, a pune se i jastuci za bolji san. Takođe se pirinač preporučuje kod gubitka apetita, kod iscrpljenosti kancerom za vraćanje sange i funkcija organizma, protiv katara creva i želuca itd.
    Moj prijatelj je proveo mesec i po dana u jednoj tradicionalnoj japanskoj porodici koja se bavila poljoprivredom. Oduševio se kada je video da im je ishrana 90% makrobiotička, ali su koristili glazirani pirinač. Kada ih je upitao zašto ne koriste integralni, odgovor je bio da se to koristilo u vreme ratova i nemaštine i oni nisu sada beda. Kakvo promašeno mišljenje!
1. Integralni pirinač pirinac 1

 

Operite pirinač u hladnoj vodi, dodajte dva ili tri puta više vode u odnosu na količinu pirinča i prstohvat soli (jelo ne treba da bude neslano niti da se so previše oseća). Kada provri, ostavite ga da kuva na tihoj vatri više od jednog sata, sve dok pirinač ne počne da se lepi za dno lonca. Žuti deo, odnosno deo pirinča koji je na dnu lonca, najviše je Jang, najbolji je, zato što je najteži, najbogatiji mineralima i najhranljiviji. Zbog toga je posebno efikasan za Jin osobe i bolesti. Ako koristite ekspres-lonac, stavite malo manje vode i nakon ključanja kuvajte 20-25 minuta. Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se odmori 10-20 minuta. Vremenom ćete steći iskustvo oko količine vode, soli i vremena kuvanja.

 

2. Pirinač Sakura (trešnjin cvet- jap.)

 

Dodajte pirinču 5-10% soja sosa i kuvajte ga na prethodni način.

3.  Pirinač s azukijem

Spremite pirinač kao u br. 1, dodajte delimično kuvan azuki (sitni crveni pasulj), posolite i stavite da provri. Ako koristite ekspres lonac, možete dodati sirovi azuki odmah na početku.
Dobro je za bubrege, slezinu, pankreas.

4.  Pirinač Gomoko

Pomešajte sa kuvanim pirinčem 5-10% kuvanog povrća (način kuvanja Nituke).

5.  Pirinač Sahan

Dodajte kuvanom pirinču nituke od povrća lao u broj 4 i pržite na maloj količini ulja ( najbolje na hladno ceđenom susamovom ulju ).

6.  Kroketi od pirinča

Pomešajte nituke od povrća sa kuvanim pirinčem i dodajte malo integralnog brašna. Sipajte malo vode, oblikujte loptice, spljoštite ih i pržite na ulju kao krompir.

7.  Muzubi od pirinča

Navlažite ruku u slanom rastvoru vode sa 5% soli, uzmite njome dve kašike kuvanog pirinča, stisnite ih drugom rukom dajući im trouglast oblik. Pospite ih susamovim semenkama.

8.  Prženi Muzubi

Pržite na ulju pirinač pripremljen na prethodni način dok ne postane hrskav.

9.  Kuglice Gomoko

Pravite kuglice od pirinča pomešane sa povrćem nituke.

10.  Pirinač sa susamom

Dodajte 10% prženih susamovih semenki (na suvom tiganju) i malo soli pirinču pripremljenom kao pod br. 1.

11.  Kuglice sa susamom

Umešajte 20% prženog susama i malo soli u kuvani pirinač i oblikujte kuglice.

12.  Kuglice sa nori algama (morska salata)

Obavijte kuglice tostovanim nori algama.

13. ” Kaju ” pirinač

Kuvati pirinač u 5-7 puta više vode i posoliti. Ovo je odlično jelo za bolesnike bez apetita.

14.  Pirinač urolan u nori algu

Blago tostujte alge, postavite ih na poslužavnik ili bambusovu asuricu, rasporedite preko njih pirinač debljine oko dva santimetra. Poređajte odozgo nituke od povrća i sve zajedno urolajte. Isecite na kriške debljine od 3-4 cm. i služite. Ovo je ustvari osnovni suši.

15.  Garnirani pirinač Gomoko

Elegantno poređajte dve iseckane šargarepe (nituke) u pravougaonu posudu, dva lotosova korena fino iseckana (nituke), dva umućena i na malo ulja ispržena jaja sa iseckanom potočarkom (nituke). Preko toga pritisnite 6 cm. kuvanog pirinča, okrenite na poslužavnik i isecite na parčiće.

16.  Pirinač sa kestenjem

Kuvajte kestenje u vodi i dokuvajte ga zajedno sa pirinčem. Ako koristite ekspres lonac, pomešajte sirovo kestenje sa pirinčem i tako kuvajte. Količina kestenja je 10-20% u odnosu na pirinač.

17.  Miso ” Zosui”

Spremite Kaju (13) i dodajte kafenu kašičicu misoa (pasta od soje sa pirinčem ili pšenicom). Možete još i da zapečete u rerni dodajući vodu i miso, ili da napravite miso supu.

18.  Kuskus (arapsko jelo) od pirinča

Kuvajte pirinač kao i obično i dodajte mu naut (leblebije) i luk.

19.  Krem od pirinča

Propržite na suvo pirinač dok ne postane smeđ, sameljite ga, dodajte 3 čaše vode na 4 supene kašike ovog brašna, kuvajte 25 min. dodajući vodu ako je potrebno. Posolite ako je potrebno. Posolite po ukusu.

20.  Omedeto

Propržite 190 grama pirinča, dodajte 60 grama azukija i kuvajte sa 12 delova vode tokom jednog sata. Odličan desert.

21.  Čorba od pirinča

Razredite krem od pirinča vodom, dodajte komadiće prepečenog hleba (krutoni- franc.) i seckani peršun.

One Comment - Write a Comment

Post Comment