Jangiziranje

I ovim tekstom ću pokušati da pojasnim zakone jina i janga. U životima istočnjaka su ovi zakoni u tradiciji više hiljada godina, pa nije ni čudo da ih oni mnogo lakše razumeju, a zapadnjacima treba mnogo muke da bi život i sve oko nas počeli da posmatraju na ovaj način. Sve u svemu, razumevanje i pridržavanje ovog pogleda na univerzum je neophodno za zdrav i srećan život. To je kao pismenost: kada neko ima ogromnu želju da uči i da bude pisac, to ne može postići bez poznavanja pisma.
Zahvaljujući prof. dr. Radosavu Pušiću, šefu katedre za kineski jezik filološkog fakulteta u Beogradu i mom prijatelju Dušanu, suosnivaču ovog sajta, došao sam u posed knjige “Klasična Medicina Žutog Cara”. Pre dve godine sam je uz ogroman trud preveo sa engleskog jezika i sve mi je postalo mnogo jasnije.
Ono najvažnije što se provlači kroz ovo genijalno delo je:
  • savršeno i neverovatno objašnjenje či energije
  • naglasak na tačnu dijagnozu putem merenja pulseva, posmatranjem spoljnog izgleda čoveka, ponašanja i dodirivanja i pritisaka na akupunkturne tačke
  • obavezno prilagođavanje godišnjim dobima kroz kontrolu ponašanja, aktivnosti i sezonsku ishranu
  • saveti za lečenje svih bolesti su bili akupunktura, ispravan način života i prilagođavanje godišnjim dobima i ishrana kuvanim i dobro sažvakanim integralnim žitaricama
Ono što će začuditi sve one koji čitaju ovaj sajt je tvrdnja da su nekada postojali i živeli “prirodni ljudi” koji su bili potpuno zdravi, savršeno otporni na sve uslove i mudri i dugovečni, a ovo delo je pisano pre 4.500 godina ! Smatra se da su ti “Prirodni ljudi” živeli pre oko 10.000 godina i živeli u savršenom skladu sa prirodom. Kao razlog za zdravstvene probleme tih ljudi koji su živeli u vreme početka pisanja “Klasične medicine Žutog Cara” navodi se nepravilna ishrana i prejedanje. Ako su se još tada ljudi nepravilno hranili i počeli da se razboljevaju, šta mislite kakvi su današnji ljudi? Mislim da je to svima vama jasno.
Žorž Osava je stvorio makrobiotiku na osnovama stare kineske medicine i zato je to ubedljivo najbolji sistem za održanje zdravlja i dugovečnosti. Kineska medicina je i dan danas, posle makrobiotike, najbolja postojeća medicina, ali je tokom hiljada godina doživela izvesne promene pa je počelo da se koristi previše lekovitih sredstava (srećom prirodnih), začina, mesa i loših namirnica u ishrani i tretmanu raznih bolesti i češća primena hirurgije. Kineska kuhinja je i dalje izbalansirana po pitanju jina i janga, ali se preteruje sa ukusima.
Vidim da 99% ljudi ne razume i zbunjeno je kada pročita tabelu namirnica po jin i jangu. Skoro sve namirnice su jin! Zato se ljudi pitaju šta da jedu da bi im organizam bio u blagom stanju janga, što je najbolje za nas. Pa evo, da to razjasnimo jednom za svagda:
  • ono što od jin hrane pravi jang hranu je termička obrada, soljenje, sušenje namirnica i držanje posoljene hrane pod pritiskom (razne vrste turšija)!
Ne koristite ekstremno jin namirnice jer je njih jako teško dovesti u ravnotežu. Izvor skoro svih bolesti u današnje vreme je ogromna upotreba jin sastojaka u prehrani po savetima glupih naučnika koji rade protiv čovečanstva. Ima ih i pametnih, ali oni ne mogu da izbiju na površinu. Evo šta su sve abnormalni “jinovi” u širokoj upotrebi:
  • hlor i fluor u vodi
  • fluor u zubnim pastama i nekim industrijskim namirnicama
  • svi hemijski i sintetički lekovi i suplementi
  • hormoni u mesu i mesnim prerađevinama, mleku i mlečnim priozvodima
  • konzervansi i veštačke boje i arome
  • sladoledi, čokolade i ostali slatkiši
  • česta upotreba rengena, zračenja i hemoterapije
  • upotreba belog brašna i aditivi u hlebu i pecivima
  • prskanje voća i povrća
  • saveti da se pije mnogo tečnosti, jede sirova hrana, da se jela ne sole, trpaju vitamini u razne proizvode, da se piju “energetska” pića itd., itd.
Da bi vam bilo još jasnije, evo nekoliko primera uspostavljanja ravnoteže jina i janga. Količine soli su približne jer je nemoguće dati baš tačnu količinu:
  • na jednu pojedenu bananu ili sladoled treba da uzmete punu kašičicu soli
  • na obrok od plavog patlidžana ili paradajza treba vam 2-3 kašičice soli
  • na tabletu aspirina treba jedna kašičica soli, itd.
A zašto biste to radili i opterećivali organizam kada za obrok od integralnih žitarica treba soli koliko stane u tri prsta? Ovo bi trebalo da bude dovoljno za razumevanje ravnoteže i njene uloge u održanju zdravlja.
I za kraj još jedan savet za one koji hoće da znaju i tim znanjem da unaprede svoj život: na našem sajtu nema viška tekstova i sve je mnogo važno! Čitajte sve i razmišljajte. Znam da nije lako razumeti, a još je teže promeniti pristup životu. Ali korist je nemerljiva! Budite zahvalni svim onima koji se trude da nam otvore oči!

3 Comments - Write a Comment

  1. Hvala na odlicnom pojasnjenju. Bas iz razloga sto je vecina namirnica jin, tesko je u sustini napraviti pravi balans. Zanima me Vase misljenje o homeopetiji i tim lekovima. Koliko su oni jin?
    Hvala

    Reply

Post Comment