I ovim tekstom ću pokušati da pojasnim zakone jina i janga. U životima istočnjaka su ovi zakoni u tradiciji više hiljada godina, pa nije ni čudo da ih oni mnogo lakše razumeju, a zapadnjacima treba mnogo muke da bi život i sve oko nas počeli da posmatraju na ovaj način. Sve u svemu, razumevanje i pridržavanje ovog pogleda na univerzum je neophodno za zdrav i srećan život. To je kao pismenost: kada neko ima ogromnu želju da uči i da bude pisac, to ne može postići bez poznavanja pisma.
Zahvaljujući prof. dr. Radosavu Pušiću, šefu katedre za kineski jezik filološkog fakulteta u Beogradu i mom prijatelju Dušanu, suosnivaču ovog sajta, došao sam u posed knjige “Klasična Medicina Žutog Cara”. Pre dve godine sam je uz ogroman trud preveo sa engleskog jezika i sve mi je postalo mnogo jasnije.
Ono najvažnije što se provlači kroz ovo genijalno delo je:
- savršeno i neverovatno objašnjenje či energije
- naglasak na tačnu dijagnozu putem merenja pulseva, posmatranjem spoljnog izgleda čoveka, ponašanja i dodirivanja i pritisaka na akupunkturne tačke
- obavezno prilagođavanje godišnjim dobima kroz kontrolu ponašanja, aktivnosti i sezonsku ishranu
- saveti za lečenje svih bolesti su bili akupunktura, ispravan način života i prilagođavanje godišnjim dobima i ishrana kuvanim i dobro sažvakanim integralnim žitaricama
Ono što će začuditi sve one koji čitaju ovaj sajt je tvrdnja da su nekada postojali i živeli “prirodni ljudi” koji su bili potpuno zdravi, savršeno otporni na sve uslove i mudri i dugovečni, a ovo delo je pisano pre 4.500 godina ! Smatra se da su ti “Prirodni ljudi” živeli pre oko 10.000 godina i živeli u savršenom skladu sa prirodom. Kao razlog za zdravstvene probleme tih ljudi koji su živeli u vreme početka pisanja “Klasične medicine Žutog Cara” navodi se nepravilna ishrana i prejedanje. Ako su se još tada ljudi nepravilno hranili i počeli da se razboljevaju, šta mislite kakvi su današnji ljudi? Mislim da je to svima vama jasno.
Žorž Osava je stvorio makrobiotiku na osnovama stare kineske medicine i zato je to ubedljivo najbolji sistem za održanje zdravlja i dugovečnosti. Kineska medicina je i dan danas, posle makrobiotike, najbolja postojeća medicina, ali je tokom hiljada godina doživela izvesne promene pa je počelo da se koristi previše lekovitih sredstava (srećom prirodnih), začina, mesa i loših namirnica u ishrani i tretmanu raznih bolesti i češća primena hirurgije. Kineska kuhinja je i dalje izbalansirana po pitanju jina i janga, ali se preteruje sa ukusima.
Vidim da 99% ljudi ne razume i zbunjeno je kada pročita tabelu namirnica po jin i jangu. Skoro sve namirnice su jin! Zato se ljudi pitaju šta da jedu da bi im organizam bio u blagom stanju janga, što je najbolje za nas. Pa evo, da to razjasnimo jednom za svagda:
- ono što od jin hrane pravi jang hranu je termička obrada, soljenje, sušenje namirnica i držanje posoljene hrane pod pritiskom (razne vrste turšija)!
Ne koristite ekstremno jin namirnice jer je njih jako teško dovesti u ravnotežu. Izvor skoro svih bolesti u današnje vreme je ogromna upotreba jin sastojaka u prehrani po savetima glupih naučnika koji rade protiv čovečanstva. Ima ih i pametnih, ali oni ne mogu da izbiju na površinu. Evo šta su sve abnormalni “jinovi” u širokoj upotrebi:
- hlor i fluor u vodi
- fluor u zubnim pastama i nekim industrijskim namirnicama
- svi hemijski i sintetički lekovi i suplementi
- hormoni u mesu i mesnim prerađevinama, mleku i mlečnim priozvodima
- konzervansi i veštačke boje i arome
- sladoledi, čokolade i ostali slatkiši
- česta upotreba rengena, zračenja i hemoterapije
- upotreba belog brašna i aditivi u hlebu i pecivima
- prskanje voća i povrća
- saveti da se pije mnogo tečnosti, jede sirova hrana, da se jela ne sole, trpaju vitamini u razne proizvode, da se piju “energetska” pića itd., itd.
Da bi vam bilo još jasnije, evo nekoliko primera uspostavljanja ravnoteže jina i janga. Količine soli su približne jer je nemoguće dati baš tačnu količinu:
- na jednu pojedenu bananu ili sladoled treba da uzmete punu kašičicu soli
- na obrok od plavog patlidžana ili paradajza treba vam 2-3 kašičice soli
- na tabletu aspirina treba jedna kašičica soli, itd.
A zašto biste to radili i opterećivali organizam kada za obrok od integralnih žitarica treba soli koliko stane u tri prsta? Ovo bi trebalo da bude dovoljno za razumevanje ravnoteže i njene uloge u održanju zdravlja.
I za kraj još jedan savet za one koji hoće da znaju i tim znanjem da unaprede svoj život: na našem sajtu nema viška tekstova i sve je mnogo važno! Čitajte sve i razmišljajte. Znam da nije lako razumeti, a još je teže promeniti pristup životu. Ali korist je nemerljiva! Budite zahvalni svim onima koji se trude da nam otvore oči!
Hvala na odlicnom pojasnjenju. Bas iz razloga sto je vecina namirnica jin, tesko je u sustini napraviti pravi balans. Zanima me Vase misljenje o homeopetiji i tim lekovima. Koliko su oni jin?
Hvala
Draga Ana,
O homeopatiji znam prilično, ali smatram da je to nedovoljno da bih dao neki ispravan sud.
Pozdrav!
Hvala najlepse 🙂