Do sada se pokazalo da većina osoba često ima problem sa idejama šta i kako pripremiti i kako rasporediti pojedine recepte tokom nedelju dana. Nadam se da će ovaj tekst svima biti od velike pomoći.
U principu, makrobiotska jela su jednostavna i treba da predstavljaju mnogo manji problem nego kuvanje današnjih, klasičnih obroka, ali makrobiotika je za većinu nešto potpuno novo i zbunjujuće. Videćete da vremenom makrobiotsko kuvanje postaje najjednostavnije, najzdravije i najjeftinije. Samo treba upotrebiti određeno znanje i maštu.
Osnovni saveti su:
- najviše koristiti namirnice za svakodnevnu upotrebu. To su žitarice i mahunarke, a kada se tiče povrća treba izabrati sezonsko povrće i ono koje se na tabeli nalazi oko sredine, tj. nije puno ni jin ni jang (relativno izbalansirano). Videti kategoriju “Jin i Jang- Lista namirnica”.
- kada god je moguće upotrebljvati namirnice koje su organske i nisu hemijski tretirane.
- u slučaju oboljenja nekog organa treba malo korigovati izbor namirnica u skladu sa bolešću. Videti kategoriju “Dijagnostika- Pet preobražaja energije”.
- u jela koja sadrže mešovito povrće, na stavljati odjednom mnogo vrsta. Dovoljno je 2-4 vrste. Povrće dobro oprati, a ne ljuštiti. Koristiti koren i stabljiku. Tek onda je integralno!
- svaki zalogaj dugo i temeljno žvakati. Oboleli od raka treba svaki zalogaj da žvaću od 100-200 puta.
- ne prejedati se.
- ne jesti 3 sata pred spavanje.
Jelovnik:
DORUČAK | RUČAK | VEČERA |
Krem od pirinča |
Integralni pirinač ili hleb,
nituke od šargarepe,
rotkve
|
Čapati, Ruska supa |
Krem od ovsa (zob | Kaša, nituke od luka, kupusa | Makaroni od heljde |
Krem od heljde | Pirinač Sakura | Supa od palente |
Krem od pirinča |
Integralni pirinač, šargarepa,
peršun i luk sa misom
|
Povrtarska supa,
proja |
Crni hleb sa misom i
janoh kafa (biokafa)
|
Integralni pirinač, tempura sa
sosom od soje
|
Mori (heljda) |
Krem od ovsa (zobi) |
Prženi pirinač, nituke od
šargarepe, celera i luka
|
Čorba od bundeve,
čapati
|
Pržena heljda, crni hleb,
šo ban.
|
Integralni pirinač |
Ovo je samo jedan primer nedeljnog jelovnika, a pridržavajući se osnovnih smernica, možete izmisliti stotine drugih. Ako pažljivo analizirate ovaj primer, možete primetiti nekoliko stvari:
- kao najbolja žitarica, najčešće se koristi pirinač;
- više se koriste žitarice u zrnu, nego u obliku brašna;
- nema namirnica koje su ekstremne analizirajući ih po jinu i jangu;
- nisu navedeni dani…. svejedno je da li je ponedeljak, utorak ili bilo koji drugi dan;
- jedan dan u nedelji je bez doručka. Dobro je pustiti organizam da se malo odmori od varenja i da se pročisti;
- hleb treba da bude bez kvasca. Izuzetak je kada nemate drugog izbora. Kvasac se u organizmu ponaša približno kao antibiotik;
- kao veoma dobra žitarica, često se koristi heljda. Naročito je treba koristiti u hladnim danima i kod iscrpljenosti nekom težom bolešću;
- jelovnik predstavlja dijetu br. 4 (neka sredina u ishrani);
- veoma je važno pripremati obroke sa izvorskom ili bunarskom vodom i na šporetima na drva, ugalj ili plin.