Jelovnik za sedam dana

makrobioticki jelovnik

Do sada se pokazalo da većina osoba često ima problem sa idejama šta i kako pripremiti i kako rasporediti pojedine recepte tokom nedelju dana. Nadam se da će ovaj tekst svima biti od velike pomoći.
U principu, makrobiotska jela su jednostavna i treba da predstavljaju mnogo manji problem nego kuvanje današnjih, klasičnih obroka, ali makrobiotika je za većinu nešto potpuno novo i zbunjujuće. Videćete da vremenom makrobiotsko kuvanje postaje najjednostavnije, najzdravije i najjeftinije. Samo treba upotrebiti određeno znanje i maštu.
Osnovni saveti su:
  • najviše koristiti namirnice za svakodnevnu upotrebu. To su žitarice i mahunarke, a kada se tiče povrća treba izabrati sezonsko povrće i ono koje se na tabeli nalazi oko sredine, tj. nije puno ni jin ni jang (relativno izbalansirano). Videti kategoriju “Jin i Jang- Lista namirnica”.
  • kada god je moguće upotrebljvati namirnice koje su organske i nisu hemijski tretirane.
  • u slučaju oboljenja nekog organa treba malo korigovati izbor namirnica u skladu sa bolešću. Videti kategoriju “Dijagnostika- Pet preobražaja energije”.
  • u jela koja sadrže mešovito povrće, na stavljati odjednom mnogo vrsta. Dovoljno je 2-4 vrste. Povrće dobro oprati, a ne ljuštiti. Koristiti koren i stabljiku. Tek onda je integralno!
  • svaki zalogaj dugo i temeljno žvakati. Oboleli od raka treba svaki zalogaj da žvaću od 100-200 puta.
  • ne prejedati se.
  • ne jesti 3 sata pred spavanje.
Jelovnik:
DORUČAK RUČAK  VEČERA
Krem od pirinča
Integralni pirinač ili hleb,
nituke od šargarepe,
rotkve
 Čapati, Ruska supa
Krem od ovsa (zob Kaša, nituke od luka, kupusa  Makaroni od heljde
Krem od heljde Pirinač Sakura Supa od palente
Krem od pirinča
 Integralni pirinač, šargarepa,
 peršun i luk sa misom
Povrtarska supa,

proja

Crni hleb sa misom i
janoh kafa (biokafa)
Integralni pirinač, tempura sa
sosom od soje
Mori (heljda)
Krem od ovsa (zobi)
Prženi pirinač, nituke od
šargarepe, celera i luka
Čorba od bundeve,
čapati
Pržena heljda, crni hleb,
šo ban.
Integralni pirinač
Ovo je samo jedan primer nedeljnog jelovnika, a pridržavajući se osnovnih smernica, možete izmisliti stotine drugih. Ako pažljivo analizirate ovaj primer, možete primetiti nekoliko stvari:
  • kao najbolja žitarica, najčešće se koristi pirinač;
  • više se koriste žitarice u zrnu, nego u obliku brašna;
  • nema namirnica koje su ekstremne analizirajući ih po jinu i jangu;
  • nisu navedeni dani…. svejedno je da li je ponedeljak, utorak ili bilo koji drugi dan;
  • jedan dan u nedelji je bez doručka. Dobro je pustiti organizam da se malo odmori od varenja i da se  pročisti;
  •  hleb treba da bude bez kvasca. Izuzetak je kada nemate drugog izbora. Kvasac se u organizmu ponaša približno kao antibiotik;
  • kao veoma dobra žitarica, često se koristi heljda. Naročito je treba koristiti u hladnim danima i kod iscrpljenosti nekom težom bolešću;
  • jelovnik predstavlja dijetu br. 4 (neka sredina u ishrani);
  • veoma je važno pripremati obroke sa izvorskom ili bunarskom vodom i na šporetima na drva, ugalj ili plin.

Post Comment