Još jedan “pametni” savet

Iako je tema makrobiotike toliko opširna (jer se odnosi na ljude i sve ono što nas okružuje i utiče na naše ponašanje i zdravlje) da se mogu napisati hiljade i hiljade strana, ipak mi se čini da ova kategorija gluposti, zablude i zanimljivosti može da bude još puno opširnija. Samo ne znam na šta bi ličilo kada bih pisao o svemu što čujem i vidim. Ponekad sebi ličim na onu dvojicu staraca sa balkona iz “Mapet šou-a” koji se bune i protestuju bez prestanka. Samo, nisam ja kriv što ima toliko materijala za ovu kategoriju, Naročito na raznim televizijama i u časopisima. I pored svega, mislim da ne treba preterivati sa takvim tekstovima, ali moram ponekad da ukažem na neke stvari koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje onih koji bi se pridržavali takvih nakaradnih saveta tzv. stručnjaka. I baš malopre kada sam nameravao da sednem za računar, čuo sam rečenicu velikog glumca-komičara Milana Laneta Gutovića koja se savršeno uklapa u ono što sledi: “Medicina je toliko uznapredovala da danas nema zdravoga čoveka!”

Dakle, koja je novija glupost? Pre nekoliko dana, gost u studiju državne televizije je bila jedna doktorka koja je izjavila: “Svakoj osobi su u ishrani svakodnevno potrebni suplementi.” “A onima sa uravnoteženom ishranom?” upitala je voditeljka. “Naročito njima” odgovorila je doktorka.

Evo, u dve kratke rečenice, četiri koncentrata gluposti! Prvo, nikome ne trebaju suplementi nego pravilna ishrana. Drugo, da li je moguće da se svi na svetu hrane nepravilno, pa su dodaci ishrani potrebni svima. Treće, i oni koji se nepravilno hrane, nemoguće da se nisu bar po nekada “prevarili” pa jedan dan jeli kako treba. Četvrto, zašto da oni koji se uravnoteženo hrane uzimaju neke dodatke? Šta onda znači “uravnotežena ishrana” ? I zašto je to potrebno “naročito njima”? O ovome je puno rečeno u kategoriji “Gluposti, zablude i zanimljivosti – Kakva nam hrana daje snagu” i još na mnogo mesta na našem sajtu.

Mislim da većina zna da su suplementi razne vrste dodataka ishrani pripremljenih u obliku praha, običnih i šumećih tableta, kapsula, napitaka, itd. Sastoje se od bezbroj vrsta mešavina hemikalija, biljaka, vitamina, minerala, veštačkih boja i aroma, antioksidansa, hormona i još koječega. Preporučuju se zbog tvrdnje da organizam ne dobija dovoljno hranljivih sastojaka običnom ishranom. Tačnije je reći, međutim, da proizvođači znaju da su sve to štetne stvari, ali pohlepa je jača… tu se fantastično zarađuje.
Za ovo imam odličan primer. Jedan moj prijatelj se bavio prodajom proizvoda firme “Kalifornija Fitnes” pa sam na njegovo navaljivanje otišao na prezentaciju proizvoda, iako sam mu rekao da nisam zainteresovan za taj posao, budući da se bavim makrobiotikom i nemam nameru da zarad nekog novca podvaljujem ljudima. Na prezentaciji je naročito bilo reči o jednom suplementu koji se zvao “Alfa-Alfa” i bio je pakovan u plastičnu teglicu sa oko 100 kapsula. Cena je bila, mislim, 28-30 USA dolara. Naravno. objašnjeno je da je to fantastična biljka koja leči stotine bolesti, podmlađuje, daje imunitet, reguliše sve procese u organizmu, bla, bla, bla… Bilo mi je naročito smešno što sam znao da je “Alfa-Alfa” latinski naziv za detelinu lucerku čime se u stvari hrane svinje. Pomislio sam na to, pošto bi bila svinjetina kada bi seljaci plaćali 30 dolara 50 grama deteline i time hranili stoku.
Inače, lucerka je višegodišnja trava koja u sebi zaista sadrži sijaset mineralnih materija jer se biljka bori da dođe do minerala, pa u tom pokušaju 2-3 godine stara lucerka pruža koren i do 20 metara duboko u zemlju. Ali sve to je možda za Ginisovu knjigu rekorda, a za ljude je totalno beznačajno. Čak je veoma jin i kao takva se ne preporučuje za ljudsku ishranu. Čak i da valja za ljude, način pretvaranja biljke u prah je veoma pogrešan, jer se u tom procesu najčešće biljka potapa u tečni azot, trenutno smrzava i pd udarcem prese se pretvara u prah. Sa takvim “mučenjem” jadna biljka gubi svu korisnu energiju i sastojke, a još je jadniji onaj ko je koristi. Tako se često “melju” i ostale biljke koje se pakuju u filter vrećice pod nazivom čajevi.
Pri svemu tome, voditelji u studijima su potpuno neuki i opčinjeni doktorima da samo aminuju i ne znaju ili se ne usuđuju da postave pravo i pametno pitanje. Na primer, voditelj kome su nekoliko osoba iz porodice i nekoliko prijatelja umrli od raka mirno slušaju doktora koji priča da su najčešći uzroci smrti u današnje vreme srčana obolenja, a da je rak uzrok smrti samo oko 18% osoba i klimaju glavom ponavljajući : “Da, da… da, da, da.” Niko ne pita da li je to istina kada već vide iz sopstvenih primera da nije tako.
Video sam i još gluplji primer: gost u studiju je bio vlasnik klinike za plastičnu hirurgiju i ugradnju silikonskih implanata. Voditeljka ga je pitala: “Da li su takvi hirurški zahvati štetni po zdravlje?” Pa šta je očekivala? Kakav odgovor? Neće valjda da joj odgovori da je strašno štetno? Takvi ljudi toliko zarađuju i, da ih nije sramota i da im nije stalo da zarade, još više i više, mogli bi da idu na Havaje svakih mesec dana .

Dosta je bilo… ovo je neiscrpna tema. Jednom prilikom će biti reči o famoznim antioksidansima.

3 Comments - Write a Comment

 1. Postovani, niste pisali nista o bolestima stitne zlezde i zeluca ili mozda ja nisam pronasla.
  Zelim da pitam da li se alge preporucuju u ishrani kod osoba sa smanjenim lucenjem stitaste zlezde, a koje koriste lekove za regulisanje. S obzirom da su alge bogate jodom postoje li kakva ogranicenja.
  I koje namirnice mogu pomoci kad se pojavi cvor na ovoj zlezdi?
  Hvala unapred

  Reply
  1. Poštovanje Mirjana!
   Ima puno bolesti koje imam nameru da obradim, pa bolesti štitne žlezde i želuca još nisu došle na red. Obećavam da će to biti uskoro na redu. Ako pročitate pod kategorijom “Opšte teme – tekst Dijeta br 7” biće vam sve dosta jasnije.
   Što se algi tiče, one spadaju u divlje povrće (morsko) i veoma su zdrave. Nijedna alga iz okeana nije štetna za ljude. Naprotiv. Kao i bilo koja namirnica, i alge ne treba koristiti po principu: “Ako je dobro i zdravo, onda ih treba jesti što više!” One se koriste ponekad i u malim količinama. Jesu bogate raznim vitaminima i mineralima, ali njihov sastav zavisi od vrste alge i ne treba se mnogo opterećivati njihovim sastavom (to je pristup zapadnjačke medicine). Mnogo je važnije bazirati se na tome da li je namirnica jin ili jang.
   Lečenje štitne žlezde je hormonsko i veštačkim dodavanjem hormona sprečava se žlezda da sama radi već ona počinje da se oslanja na lekove, a ne na sopstveni rad. Na jednom mestu sam već napisao: “Da je jod rešenje za lečenje žlezde, onda bi to bilo vrlo prosto i jeftino. Naime jod imate u svakoj apoteci po veoma niskim cenama. I da li vam je poznato da se neko tako izlečio? Slično kao kod šećerne bolesti i davanjem insulina. A čvor na žlezdama najčešće predstavlja neku vrstu tumora pa treba pogledati kategoriju “Opšte teme – Rak”.
   Pozdrav!

   Reply
   1. Veoma jednostavno dijeta broj 7 zaista pomaze resiti mnoge probleme. Ja sam otkrila da mi smetaju mlecni proizvodi pa sam ih potpuno izbacila a to mi je bilo najteze. Umesto mesa jedem ribu i to mi nije predstavljalo poseban problem jer ga nikad nism previse jela. Medjutim izbacila sam i hleb, peciva i kolace i pravim capati, jako je ukusan. Zaista se oseti velika razlika i to veoma pozitivna.

    Hvala vam sto delite sva ova saznanja.

    Reply

Post Comment