Lečenje želudačnih bolesti

Iz svega do sada rečenog o želucu može se zaključiti da problemi kao što su gastritis, čir, slabost želuca i rak nastaju zbog duže upotrebe teških i ekstremnih namirnica i napitaka, lekova itd. Npr., gastritis nije uvek nužno povećanje količine kiseline već je osnovni problem preterana upotreba jin supstanci koje izazivaju mlitavost želuca. Samim tim i kružni mišić koji propušta hranu iz jednjaka u želudac (i ne dozvoljava hrani i gasovima da se vraćaju u jednjak) postaje mlitav i slab, pa se jedan deo kiseline vrati u jednjak. On nije “predviđen” da trpi kiselinu i ona ga nagriza. Usled toga se javljaju bolovi i osećaj pečenja u predelu dijafragme, iznad želuca.
želudac struktura
Dakle, osnovni savet za dobar želudac je izbegavanje sve te već puno puta navedene hrane, napitaka i hemikalija. Preporučuje se ishrana svim vrstama žitarica, a naročito pirinač. Takođe, može se koristiti povremeno hleb bez kvasca. Od povrća u obzir dolaze lisnato, oblo i korenasto povrće sa njihovim zelenim delom, naročito rotkva i čičak. Može se ponekad uzeti malo prirodne turšije. Izbegavati presno povrće. Alge su takođe korisne. Ne sme se prejedati, a sva hrana treba da bude dobro sažvakana.
 

Želudačna slabost

Najefikasnije će pomoći dobro kuvan, prethodno pržen ili pečen, integralni pirinač. Takođe, čapati (br. 79) i palačinke od heljde (br. 108). Koristiti gomasio i tamari (soja sos, šoju).
 

Želudačne bolesti

Uzimati “Šo-ban” (br. 147), “ume-šo-ban” (br. 156), krem od pirinča sa malo gomasija (br. 42) i stavljati obloge od đumbira (br. 192) i br. 193. U slučaju bolova popiti malo “dentija” (br. 220) rastvorenog u malo vode. Takođe piti specijalni krem od pirinča (br. 158).
Svi ovi saveti, naravno, važe i u slučajevima raka želuca. Takođe pročitati i tekstove o raku: kategorija “Opšte teme”.

Post Comment