ŽITARICE U ZRNU
Za redovnu upotrebu | |
Pirinač sitnog zrna | Integralni ovas (zob) |
Pirinač srednjeg zrna | Integralna pšenica |
Proso | Kukuruz (ređe od ostalih žitarica) |
Heljda | Raž |
Ječam | Ostale žitarice u zrnu (kinoa, amarant…) |
Za povremenu upotrebu | |
Int. pirinač dugog zrna | Krekeri od int. pšenice |
Udon (rezanci od int. pšenice) | Lomljena pšenica, bulgur |
Soba (rezanci od heljde) | Ovsene pahuljice |
Beskvasni hleb od int. pšenice (ili čapati) | Kuskus |
Seitan (pšenični gluten, biljno meso) | Ražane pahuljice |
Povrće
Za redovnu upotrebu (Lisnato povrće) | |
Brokoli | Lišće dajkona (kineska duga rotkva) |
Kineski kupus (Bok-čoj) | Lišće maslačka |
Briselski kupus (prokule) | Praziluk |
Kupus (zeleni i beli) | Lišće slačice |
Lišće šargarepe | Lišće peršuna |
Karfiol | Luk vlašac, ljutika |
Kelj | Lišće repe |
Rusomača (hoću-neću) | Potočarka |
Sitan crni luk | |
Povrće na površini tla – oblo povrće | |
Sve vrste bundeva i tikvi | |
Korenasto povrće | |
Čičak | Paškanat |
Šargarepa | Rotkvice |
Dajkon | Repa |
Koren maslačka | Peršun |
Lotosov koren | Crni luk |
Za povremenu upotrebu | |
Celer | Pečurke |
Krastavac | Crveni kupus |
Endivija | Šiitake pečurke |
Zelena salata | Artičoke |
Keleraba | |
Povrće koje treba izbegavati ili ograničiti | |
Avokado | Spanać |
Poljsko zelje | Taro krompir |
Plavi patlidžan | Paradajz |
Paprati | Tikvice |
Zelena i crvena paprika | Cvekla |
Bokvica | Kopriva |
Krompir |
Mahunarke
Za redovnu upotrebu | |
Azuki | Leblebije (naut, slanac) |
Zeleno sočivo | |
Za povremenu upotrebu | |
Crna soja | Crveno sočivo |
Crni pasulj | Soja |
Zeleni grašak | Ostale vrste pasulja |
Boranija | Od prerađevina- tofu (sir od soje) |
Alge
Sve vrste algi mogu se koristiti svakodnevno, ali u malim količinama. To su: Agar-agar, Arame, Dulse, Hidžiki, Irska mahovina, Kelp, Kombu, Nori i Vakame.
Riba i morski plodovi
Za povremenu upotrebu ili izbegavanje: Najbolje je, ako je riba u pitanju, koristiti sitnu ribu, rakove i školjke. Posebno izbegavati plavu ribu.
Jezgrasti plodovi i semenke
Povremeno se mogu koristiti susamove, suncokretove i bundevine semenke (pečene i posoljene), kesten, badem, a ređe lešnik, orah i kikiriki. Naročito izbegavati Brazilski orah i pistaće.
Voće
Voće se ne preporučuje, ali u toplijim danima se ponekad može uzeti malo. Najbolje su: jabuke, kajsije, kupine, trešnje, grožđe, šljive i jagode. Naročito izbegavati ili izbaciti: Banane, grejpfrut, pomorandže, limun, mango, papaju, urme, smokve kokos i kivi.
Pića
Za redovnu upotrebu | |
Zeleni čaj (banča, kuki) | Čaj od pelena |
Šo-ban | Čaj od pelena |
Šo-ban | Izvorska ili bunarska voda |
Čajevi od prženih žitarica | |
Za povremenu upotrebu: | |
Kafa od žitarica | Umeboši čaj |
Čaj od maslačka | Ostali tradicionalni nearomatični |
Kombu čaj | čajevi od korenova i biljki |
Za ređu upotrebu | |
Sojino mleko | Pivo |
Sok od povrća | Vino |
Sok od voća (iz umerene klime) | |
Ukinuti: | |
Kafa | Gazirana pića, kola, veštačka pića |
Stimulativni aromatični čajevi(nana, šipak, hibiskus) | Voda sa hemikalijama (hlor, fluor) |
Dodaci jelima
Tamari (soja sos) | Šio kombu (slani kombu) |
Gomasio (susamova so) | Teka |
Umeboši šljive |
Turšije
Za redovnu upotrebu | |
Rasol | Kiseli kupus |
Miso | Takuan (prirodna turšija od rotkve) |
Presovana turšija | Umeboši |
Izbegavati | |
Mirođija | Začini |
Beli luk | Sirće |
Ulje za kuvanje i prženje
Za redovnu upotrebu | |
Susamovo ulje | Kukuruzno ulje |
Podrezumeva se da ulje treba da bude integralno (hladno ceđeno) | |
Za povremenu upotrebu | |
Suncokretovo ulje | Ulje od kikirikija |
Sojino ulje | Maslinovo ulje |
Začini
Za redovnu upotrebu | |
Miso | Sirće od pirinča (vrlo retko) |
Soja sos | Sirće od umebošija (retko) |
Nerafinisana morska so | |
Za povremenu upotrebu | |
Đumbir | Senf |
Ren | Ječmeni slad |
Ideje su glavni problem pri prelasku na zdravu ishranu, pa evo vam pomoći. Vidi se veliki izbor namirnica i dodataka u ishrani. Izostavljene su divlje biljke kojih ima jako puno vrsta i veoma su značajne za zdravlje, a besplatne su. To ostavljam vama, jer zavisi od vašeg znanja i interesovanja.
Hvala sto ste podeli ovu listu!
Ovo mi je inace najkorisniji dokument o makrobiotici kao pocetniku, jer sam tako naucila sta je za redovnu a sta za povremenu upotrebu. Toplo preporucujem svima da odstampaju i da drze u kuhinji dok ne nauce sve 🙂
Pozdrav
Poštovani,
Imam konkretno pitanje u vezi kakaa, lanenog semena i lanenovog ulja: da li su i koliko jing ili jang i koliko se često mogu konzumirati? Unapred hvala.
Pozdrav Marko !
Kakao spada u veoma jin biljke i kao takav nema nikakvu primenu u zdravoj ishrani. A priče da on sadrži gvožđe i još neke minerale potiču od onih koji ne mogu da žive bez čokolade. Sve potrebne minerale imate u zdravim namirnicama u sasvim dovoljnim količinama, a bez opasnosti da vam škode. Više puta sam rekao: “Ako neko pati od anemije i smatra da treba da unese gvožđe prekim putem, neka onda uzme zarđali ekser i neka nožem ostruže rđu i proguta sa malo vode. ali to je otrovno za organizam i neće popraviti krvnu sliku.”
Laneno seme je jin, ali ne previše i koristi se povremeno u slučaju potrebe. Dobar je za debelo crevo i pomaže u slučajevima zatvora (konstipacije). Od tog semena se kuva čaj. Treba kašiku tog semena malo izgnjaviti u avanu i kuvati dvadesetak min. u 2 dl. vode. Paziti da ne iskipi. Malo posoliti.
Ulje od lana je veoma jin i ne koristi se posebno u pripremanju hrane. Više se koristi za zaštitu drveta i za rastvaranje uljanih boja u slikarstvu.
Želim Vam zdravlja i sreće.
Hvala na odgovoru i na lepim željama, što i ja Vama želim. Još jedno pitanje u vezi ulja od konoplje.
Dragi Marko,
Znam na šta mislite kada postavljate ovakva pitanja. To sve je priozvod izazivanja senzacija po novinama i časopisima radi bolje prodaje, a neki koji to pišu možda stvarno misle da su pronalazači novih metoda u zdravlju i lečenju. Još jedan važan razlog je taj što se dobar deo ljudi ponaša apsolutno neodgovorno prema svom zdravlju, a i prema zdravlju svoje dece. Pri tome mislim da će mnogi ljudi pre pristati na vađenje nekih organa i drastična (invazivna) “lečenja”, nego da sebi skuvaju nešto zdravo i time sebi pomoći u rekordnom roku. Nisu stari ljudi odavno rekli: “Navika je jedna muka, a odvika dve!” Još bih dodao da je odvika, sto muka, a ne dve. Većina juri za čarobnim štapićem, ali ne znaju da je makrobiotika taj štapić. Ali, nisu Osava i mnogi mudri rekli da, postoje ljudi koji ne mogu da se izleče i ne treba da se izleče.
Verujte da su stare i vrhunske civilizacije sve znale i nema šta da se doda. Npr., u Jogi, akupunkturi ili makrobiotici. A pričati možemo beskrajno o svojstvima pojedinih biljaka, namirnica, itd., jer sve što postoji oko nas može biti na neki način lekovito ili otrovno. U drevnoj Kini (pre čak 7.000-10.000 godina, su bila poznata svojstva indijske konoplje, ali se uglavnom koristila u većim dozama kao anestezija pri izvođenju operacija. Ima i još nekih pozitivnih dejstava, ali nije presudna ni za šta posebno.
Uostalom, navedena lista namirnica na našem sajtu sve objašnjava i ima toliko namirnica da možete jesti skoro ceo život drugačija jela, kombinujući stotine raznih vrsta.
Veliki pozdrav!
Postovani, hvala na ovom spisku o hrani ali ako nije problem da pojasnite o smanjenju i unosu voca, posebno: kokos, kivi, urme, grejp, a tek beli luk? hvala
Pozdrav Mima,
U mnogo tekstova sam naglasio štetnost hrane koja pripada jin-u. Svestan sam da je naš sajt veoma opširan, ali veliko znanje ne može da se opiše na dve strane. Upravo, Vaše pitanje se odnosi na ekstremno jin namirnice (voće).
Za odgovor na ovo pitanje je potrebna samo logika. Hiljadama godina su se ljudi hranili onom hranom koja je uspevala u njihovom okruženju. A sa čim bi drugim? Da li priroda greši što nam daje ono što je potrebno za nas? Da li mi bolje znamo od prirode? Npr., većina Eskima u novije vreme ima hipermarkete u kojima se snabdeva jagodama, sladoledom, borovnicama, biberom i drugim glupostima koje njihovi predaci nisu nikada ni videli, a kamoli probali. Zato doživljavaju zdravstvenu katastrofu.
Svo voće je jin i koristi se samo ponekad, a ovo što ste Vi nabrojali, kokos i urme su ekstremno jin i rastu u tropskom pojasu kako bi oborili telesnu temperaturu u pustinjama gde dnevne temperature dostižu i do 70 stepeni na suncu. Kako Vam izgleda ideja da se kokos i urme jedu u zimu u umerenoj klimi?
Grejpfrut je suptropsko voće i manje je jin od kokosa i urmi, ali, takođe nam ne treba ni za šta, a kivi uspeva i na temperaturama i do -26 stepeni celzijusovih. Ali i to ne znači da je to namirnica koja je dobra za ishranu, pogotovo ne često.
Kome nije još uvek jasno ovo što je sada napisano, neka pogleda tekstove koji su do sada napisani oko jina i janga, jer bi bilo suviše dosadno da puno puta ponavljam iste stvari.
Pozdrav !
Ovde ima toliko protivurecnosti i besmislenih stvari. Od silnog tumacenja jina i janga, zaboravlja se sustina zdrave i uravnotezene ishrane, vazne za bilo kog coveka, sa bilo kog prostora. Zdrava hrana i briga o zdravlju treba biti univerzalna za ceo svet. Nisam se bavila proucavanjem jina i janga, kao ni prevelikim tumacenjem istocnjacke filozofije o zdravlju. Ali, kada vec napominjete kako se hrana koju treba da jedemo nalazi vec oko nas, zasto nam onda ovde predstavljate sirovine koje ne uzgajamo i ne proizvodimo?
Govoriti za voce da je stetna hrana, kao i da se, recimo, maslinovo ulje samo povremeno koristi, kada studije o ovoj hrani potvrdjuju nesto sasvim suprotno – je velika besmislica! Najduzi ljudski vek izmeren je na Apeninskom poluostrvu – u proseku od 90-100 god. Njihova svakodnevna ishrana uglavnom podrazumeva sezonsko voce i povrce, maslinovo ulje, sireve, morsku hranu, a najvise paste… Po Vama bi oni trebali biti bolesni vec u 40-oj?
Ja sam misljenja da je jestiva sirova hrana, u svom izvornom obliku najzdrava za coveka. Tu nemam nikakvih nedoumica. Ali ovakva ucenja unose velike zablude. Istocnjacki princip se na nama nikako ne moze primeniti jer je u suprotnosti s onim sto nas okruzuje, cega imamo u izobilju.
Dugo sam razmišljao o odgovoru na Vaš komentar. Šta reći nekome ko:
– nije proučio sajt da bi mogao da raspravlja o sadržaju tekstova
– ko se protivi osnovnom zakonu kosmosa (jin i jang) koji važi za sve- od najsitnije čestice pa sve do stvaranja svega što postoji
– ko zagovara sirovu hranu a ne zna da čitav svet koristi vatru za pripremanje hrane. Čak i narodi koji nemaju šta da lože kao što su narodi koji žive u pustinjama i Tibetu. Pa i oni su se nekako snašli pa za vatru koriste osušenu balegu od životinja koje gaje. Jeste li ikada primetili da svi naučnici na svetu tvrde da je čovek razvio svest i razmišljanje tek sa početkom upotrebe vatre u pripremanju hrane? Kuvanu hranu su jeli Tesla, Ajnštajn, Darvin, nobelovci i svi naučnici, monasi, carevi, kraljevi i siromasi itd. itd… Jeste li zaista ubeđeni da ste u pravu?
– mogu puno da nabrajam, ali osnovno je da niste proučili sajt, jer da jeste shvatili biste da ništa od ovoga što je napisano nije moje znanje, već znanja koja postoje hiljadama godina i nikada se nisu pokazala kao greška. Ja sam samo tokom trideset godina učio i primenjivao ova znanja, prvo na sebi i mojoj ženi i deci, pa onda i pomažući i drugima. Bilo ih je preko tri hiljade i svi su bili beskrajno zahvalni.
Ne verujem da ćete išta promeniti u mišljenju, tako da je ovaj odgovor više namenjen drugim posetiocima sajta. Za kraj, teško pitanja Vama na koje ako odgovorite sami sebi, mogu da Vam pomognu mnogo u životu:
– otkuda Vam hrabrost da kritikujete najbolju medicinu možda najveće civilizacije u istoriji, a to je kineska civilizacija?
Čuvajte se velike slobode koju je doneo savremeni život i internet, jer ako grešite, to će Vam samo doneti probleme i nevolje!
Onda nista drugo ne preostaje nego da nastavimo da zivimo – svako prema svom nacelu. Vi prema svom, ja prema mom, pa ko bude duze ziveo taj ce verovatno vise znati.
Ja moja nacela ne delim sa drugima. Sve ono sto znam o hrani dostupno je i drugima. Nauka i cinjenice su istaknute svima koji se za to interesuju.
Da bih bilo sta o ishrani komentarisala morala bih pricati iz iskustva, sto i jesam.
Na kraju, svako dobro zelim Vama i Vasoj porodici.