Mir i ljubav – gospodari prirode

Jednom davno smo, moja žena i ja, sa drugim bračnim parom, otišli u selo sa namerom da zajedno meditiramo rano ujutro, u 5h., kada Sunce izlazi. Po dogovoru smo rano ustali i izabrali predivno mesto, visoki proplanak na iskraju šumarka okrenut pravo na Istok. Pogled ispod nas je bio predivan, kao i to jutro. Bez mnogo razgovora, trudeći se da ne narušimo mir, seli smo i krenuli sa meditacijom.
meditacija
Nakon nekih desetak minuta začulo se neko šuštanje lišća iza naših leđa. Otvorili smo oči, mirno se pogledali i lagano okrenuli da vidimo šta se to čuje. Na veliku radost i iznenađenje videli smo gracioznu srnu na oko 5-6 metara udaljenosti kako nas radoznalo i bez ikakvog straha posmatra. Još malo je gledala oko sebe, pa ponovo u nas kao da se pozdravlja i odskakutala u šumu. Posle tog događaja smo danima bili pod utiskom. Ni sada to ne mogu da zaboravim.
Ali nije kraj iznenađenjima. Nakon mesec-dva smo otišli u kanjon reke na kampovanje, kraj reke koju još uvek čovek nije stigao da upropasti. Žene su izabrale da još malo odspavaju, a nas dvojica smo ustali da meditiramo par metara odatle, na samoj obali. I opet se desila slična stvar: usred meditacije, nakon nekih deset minuta smo čuli šuštanje neposredno iza nas. Okrenuvši se, videli smo vevericu na pola metra daljine, na jednoj vrbi u visini naših glava. Trudili smo se da očuvamo mir da je ne bismo uplašili i da ne prekidamo samu meditaciju. Taj osećaj se ne može opisati: igrala se tu gledajući nas, silazila u travu, pa opet na drvo. Potrajlo je par minuta, a onda je nečujno i brzo otišla.
U takvim trenucima osećate pripadnost prirodi i setite se da ste neodvojivi deo te celine. Ko god zna nešto o prirodi jasno mu je da takve plašljive i oprezne životinje neće nikada videti u svojoj blizini, osim u ovakvim posebnim uslovima. Takvo smireno i pozitivno ponašanje tj. stanje uma deluje i na ljude oko vas i na događaje. Delujući na takav način na svoju okolinu žive ćete lepo i bez sukoba sa ostalima, delujući kao sedativ na njih. Oni koji su nezadovoljni drugima, trebalo bi dobro da razmisle o ovom tekstu.

One Comment - Write a Comment

Post Comment