Najviša znanja II

 ESENCIJA, ČI I DUŠA – Originalni član

Ovo je drugi deo teksta iz knjige koju sam preveo o kineskoj tradicionalnoj medicini (KTM) i koja je 99% osnova za makrobiotiku. Ovi tekstovi su namenjeni onima koji hoće detaljnije i bolje da razumeju sve ono što se do sada govorilo u ovom sajtu o zdravlju i dugovečnosti. Naravno, namenjeno je i postavljanju dijagnoze. Da bi vam bilo jasnije, potrebno je ovo znanje povezati sa prvim delom – “Najviša znanja”, (ukucajte na “search”).
KTM je učenje najčuvenijeg kineskog cara koji se zvao Huang Ti (“Žuti Car”) i njegovi razgovori sa ministrima medicine i zdravlja. Najveći deo njegovih rasprava o funkcionisanju tela, zdravlju i lečenju u drevnim zapisima se zovu “Božanski Stožer”. Stožer je nešto oko čega se sve vrti i na čemu se zasniva. Zato sam ove tekstove i nazvao “Najviša Znanja”. Više od ovoga čovek i ne može da sazna.kineska medicina
Pokušajte da razumete, jer je pisano drevnim načinom izražavanja. Uostalom, pokušao sam da ovakve stvari objasnim na savremenom jeziku, ali jasnije ne može.
Ovde nema pomena o vitaminima, mineralima, hormonima, bakterijama, virusima i ostalim sastojcima ljudskog tela, koji, iako su od vitalnog značaja, veoma su beznačajni u odnosu na 5 kompaktnih organa (Cang organi), 6 šupljih organa (Fu organi), raznih oblika ČI (životne) energije i dr.

Originalni Član

      Car: “Pričao sam da čovek ima esencijalni či, či, tečnost, fluide, krv i krvne sudove. Mislim da su svi oni ista supstanca, ali imaju 6 imena, pa ne znam zašto?”
      Či: ” Dva suprotna pola se rvu i mešaju (1) i onda je stvorena telesna forma (2). Ono što je bilo stvoreno pre tela zove se esencija (3) (tj. sperma i jajna ćelija).
      Car: ” Šta je či?”
      Či: ” Gornji grejač proizvodi i širi esencijalni či od 5 žitarica (4). Ono što hrani kožu, puni telo i vlaži telesne dlake kao navodnjavanje maglom i rosom zove se či.”
      Car: ” Šta je tečnost?”
      Či: ” Znoj oslobođen iz mišićnih vlakana se zove tečnost.”
      Car: ” Šta su fluidi?”
      Či: ” Po ulasku žitarica, či postaje pun (u izobilju). Ono što se uliva u kosti da pomogne u savitljivosti i rastegljivosti, ono što  se luči da nahrani mozak i moždinu (srž) i ono što vlaži i podmazuje kožu, zove se fluid (5).”
      Car: ” Šta je krv?”
      Či: ” Pošto je srednji grejač napunjen či-jem, filtrirana i pročišćena voda postaje crvena. To se zove krv ( 6).”
      Car: ” Šta su  krvni sudovi?”
      Či: ” Ono što kanališe prehrambenu krv i omogućava kretanje u njima.”

Objašnjenja:

(1) Seksualni odnos i mešanje telesnih tečnosti;
(2) Novi život;
(3) Dve suprotne ćelije koje nose kompletne informacije za stvaranje novog života;
(4) 5 osnovnih žitarica: pirinač, pšenica, proso, ječam i kukuruz;
(5) Iz ovog primera (kao i u ostalim primerima u ovom kratkom, ali vrlo vrednom tekstu) se vidi da nedostatak i loš kvalitet fluida uzrokuje psihička, koštana i oboljenja dubljih slojeva kože (npr. testasta i naborana koža, bez zategnutosti – tonusa). Isto tako, nedostatak i loš esencijalni či uzrokuje neplodnost i nezdrave potomke, probleme sa krvlju i pulsom, loša krv i loše funkcionisanje srca, itd;
(6) Ovo je samo prosto objašnjen proces stvaranja i definicije krvi, ali u narednim tekstovima će biti više reči o svemu;

Originalni član

      Car: ” Kako možemo prepoznati višak ili manjak ovih šest vrsta supstanci, rast či-a, pražnjenje ili punjenje mozga i srži, i , čistoća ili mutnost krvi i krvnih sudova?”
      Či: ” Gubitak esencije uzrokuje gluvoću. Gubitak či-a, mutne oči. Gubitak tečnosti pravi mišićna vlakna otvorenim (nezaštićenim) i uzrokuje višak šećera. Gubitak fluida otežava savitljivost zglobova i čini površinu kožeoštećenom,                     mozak ograničenim, slabe cevanice. Gubitak krvi – bleda koža, a gubitak či-a krvnih sudova daje slab i prazan puls.”
      Car: ” Šta reći o koristi i poremećenosti (manjku) ovih šest vrsta supstanci?”
      Či: ” Njima upravljaju regularni gospodari. Bilo kako bilo, sve njih proizvodi pet žitarica, a stomak je još uvek veliko more.”(1)

Objašnjenje:

(1) Sa ovih šest vrsta dominantno gospodare (upravljaju): Bubrezi upravljaju esencijom. Pluća upravljaju či-jem. Slezina upravlja tečnostima i fluidima. Jetra upravlja krvlju. Srce upravlja krvnim sudovima. Dakle, ako imate dobru moć zapažanja, mogli ste zaključiti da je rešenje svih problema u dovoljnoj količini i kvalitetu ovih šest supstanci kojima upravljaju pet glavnih organa, a oni će biti u odličnom stanju upotrebom žitarica u svakodnevnoj ishrani!
Zbog neopisivo velike uloge hrane u zdravlju, stomak se na Istoku naziva “More Energije”. Za razliku od zapadne medicine, pod “stomak” se na Istoku podrazumevaju slezina, jetra, žuč, pankreas, želudac, creva i rezervoar energije koji se naziva na kineskom jeziku Dan Tien i nalazi se tri širine prsta ispod pupka. Tu se nalazi najveći deo životne energije!

Post Comment