Obrazi

Oblast obraza odgovara disajnom sistemu i cirkulaciji, a periferni delovi označavaju stanje probavnog sistema.

1. Stanje kože i potkožnog tkiva na obrazima

    A. Obrazi sa dobro razvijenim čvrstim potkožnim tkivom i čistom kožom sveže boje ukazuju na zdrave funkcije disanja i varenja, naročito ako u toj oblasti nema bora ni bubuljica.
    B. Obrazi čije je potkožno tkivo tanje od normale ukazuju na nedostatak uravnotežene ishrane, a naročito na nedostatak proteina i masnoća. Disajne i probavne funkcije su ispod normale.
    C. Zategnutost kože i potkožnog tkiva na obrazima ukazuje na zdravo i aktivno funkcionisanje pomenutih sistema.

2. Boje i belezi na obrazima

Boje obraza, belezi na njima i stanje kože jasno odražavaju unutrašnje stanje sistema disanja, cirkulacije i varenja.
A. Čista, sveža boja, bez bubuljica i bora, pokazuje dobro zdravlje.
B. Crveni ili ružičasti obrazi, sem tokom velikih fizičkih napora ili pod uticajem hladnoće, ukazuju na nenormalnu proširenost kapilara, uzrokovanu poremećajima u radu srca i krvotoku usled prekomernog unošenja jin namirnica i napitaka, uključujući tečnosti, voće, sokove, šećere i droge. U tom slučaju postoji tendencija ka hipertenziji, a na mentalnom planu velika osetljivost nerava. Disanje je brže od normale, a rad krvotoka je relativno brz.
C. Mlečnobeli obrazi su prouzrokovani prekomernim unošenjem mlečnih proizvoda, kao što su sir, mleko, pavlaka i jogurt i preteranim uzimanjem tofua i drugih proizvoda od soje. Suviše veliko konzumiranje proizvoda od brašna i voća takođe daje sličnu boju, ružičastu nijansu na mlečnoj boji. Ovo stanje ukazuje na nagomilavanje sluzi i masnoća u raznim oblastima tela, uključujući pluća, creva i reproduktivne organe.
D. Tamne tačke na obrazima su znak nagomilavanja masnoće ili sluzi u nekom delu pluća, što često predstavlja početak stvaranja ciste ili tumora. Kafa i druge vrste aromatičnih stimulativnih napitaka takođe utiču na takav izgled kože na obrazima.
E. Bubuljice na obrazima ukazuju na eliminisanje suvišne masnoće i sluzi prouzrokovane unošenjem hrane životinjskog porekla, mlečnih proizvoda, ulja i masnoća. Takve bubuljice su znak velikog nagomilavanja masnoće i sluzi u plućima, crevima, reproduktivnim organima kao i u oblasti prozencefala (prednjeg mozga). Moguće je postojanje belog pranja ili formiranje ciste. Ako su bubuljice beličaste boje, one su prvenstveno prouzrokovane unošenjem mleka i šećera; ako su žućkaste, one su uglavnom posledica sira, živinskog mesa i jaja u ishrani. Bubuljice kaje se pojavljuju na sredini obraza a imaju masan izgled govore o formiranju ciste u oblasti jajnika, kod žena, a u prostati ili njenoj blizini, kod muškaraca.
F. Zelena senka kojom su oivičeni obrazi znak je razvijanja raka u plućima ili debelom crevu.
G. Tamna senka iznad jagodica ili ispod oka ukazuje na poremećaje u bubrezima i sistemu za izlučivanje kao i u crevima usled prekomernog unošenja šećera, meda i slatkiša. Takvo stanje može da bude izazvano i prekomernom konzumacijom soli i sušenih namirnica.
H. Otečene bore na jagodičnoj kosti ukazuju na otečenost i na nagomilavanje masnoće i sluzi u crevima kao i na prekomerno unošenje tečnosti.
I. Pege na obrazima ukazuju na eliminisanje prostih šećera, uključujući rafinisani šećer od trske, voćni i mlečni šećer. Ovo važi za sve pege, a posebno pege na obrazima ukazuju da ti šećeri nanose štetu disajnim i probavnim funkcijama.
J. Purpurna boja, ako se pojavi na većoj površini, slična senci, ukazuje na ozbiljno slabljenje disajnih organa usled prekomernog unošenja šećera, hemijskih supstanci, lekova i droga. Ako se pojavi na malim površinama, to je znak stagnacije krvi ili unutrašnjeg krvarenja u plućima.
K. Bleda boja govori o opštoj anemiji usled neuravnotežene ishrane, a često je znak tuberkuloze pluća. Ako se bleda boja promeni u prozračniju nijansu, to je znak da tuberkulozni proces napreduje, a u nekim slučajevima može da bude znak lepre (gube) i drugih bakterijskih bolesti. Unošenjem velikih količina životinjskih namirnica, kao i šećera, voća, sokova, hemijskih supstanci i droga još ubrzava razvoj ovog krajnje jin stanja, koje iscrpljuje organizam.
L. Sivkastoplavičasta boja. Kada se ova boja pojavi na obrazima, ona ukazuje na hronične poremećaje jetre, prouzrokovane prekomernim unošenjem soli, sušenih namirnica, mesa, jaja, alkohola i šećera, namirnica sa jin i jang kvalitetima. U tom slučaju, metabolizam u jetri i u žučnoj kesi je usporen usled procesa stvrdnjavanja ili skupljanja u tim organima.
M. Ako se na obrazima pojave dlačice, naročito fine, sitne, srebrnaste dlačice, to ukazuje na slabljenje funkcije reproduktivnih organa, kao i na smanjen kapacitet disajnih i probavnih funkcija.

2 Comments - Write a Comment

  1. Draga Ena,

   Veliki deo odgovora na Vaše pitanje se nalazi u tekstu o određivanju dijagnoze na osnovu izgleda obraza. Dakle, videli ste da su bubuljice na sredini obraza znak pojave cista na reproduktivnim organima, a nastaju preteranom konzumacijom mleka, šećera, sireva, živinskog mesa i jaja. Šta to onda znači? Znači da ste ciste na jajnicima dobili od upotrebe navedenih namirnica. Šta to dalje znači? Znači da sa tim namirnicama treba prestati.
   Takođe, pročitajte pažljivo i dva teksta iz kategorije “Opšte teme” (Rak i Rak II deo). Ciste prethode raku.
   Lekovi za bilo koju bolest su pravilna ishrana i način života. A najbolje je početi sa dijetom br.7.
   Još jedna stvar. Mnogi misle da su policistični jajnici (više manjih cista) teži za lečenje, nego kada imamo jednu veću cistu. Tu nema velike razlike: uzroci stvaranja su isti i način lečenja je isti.
   Mislim da sam Vam odgovorio na pitanje. Pozdravljam Vas i želim Vam uspeha u lečenju!

   Reply

Post Comment