Odnos muškarca i žene

 Da bi vam filosofija jina i janga bila jasnija i primenljivija kroz život, analizira ćemo ga kroz odnos muškarca i žene. To je primarna stvar u Univerzumu za sva živa bića….TO JE ZAKON ODRŽANJA VRSTE!! Za početak ću citirati jedan fantastičan tekst genijalnog i nezaobilaznog Žorža Osave, jer niko ovo nije mogao bolje da napiše. A posle, ja ne bih bio ja kada ne bih nešto imao da dodam. Tekst se odnosi na vezu muškarca i žene i, naravno, na seks kao srž svega.
    ” Umerena seksualna želja je normalna i znak je dobrog zdravlja. Normalno je da muškarac i žena dobrog zdravlja dele zanos svake noći najmanje do svojih 60 godina. Sve osobe koje su prihvatile makrobiotičku dijetu mogu da imaju odnose do poznih godina, čak i posle 60. Jedan od najvećih japanskih budističkih monaha, Renio (Rennyo, 1415-1499), imao je dete od tri godine kada je umro u 84. godini, i to mu je bilo dvadeset sedmo po redu.
    Statistika pokazuje da je u Japanu dugovečnost podarena monasima makrobiotičarima, dok vlasnici restorana i doktori umiru najmlađi. Zaista je čudno da oni koji pripremaju izvrsna jela kao i oni koji vode brigu o nama, ne samo da ne poznaju tajnu života, nego su i sami sebi neprijatelji.
    Apetit za hranom i seksualni apetit su dva najvažnija čovekova instinkta. Bez apetita niko ne može da bude srećan i veseo, a bez onog seksualnog ni jedna rasa ne može da opstane. U seksualnim odnosima zdrav muškarac je aktivan, a žena je pasivna zato što je muškarac jang, odnosno centripetalan i jak ( u ekstremnim i patološkim slučajevima on je grub, destruktivan i svirep), dok je žena jin, centrifugalna i nežna ( u ekstremnim slučajevima ona je slaba, negativna, isključiva, asocijalna i plašljiva).
    Na taj način muškarac i žena su istovremeno i antagonisti i komplementarni, primorani da se neprekidno dopunjuju. Eto zbog čega je život tako interesantan i dramatičan; bez seksualne želje život je pustinja.
    Nažalost, mnogo je onih koji ne mogu da uživaju u seksualnoj ljubavi. Aseksualni su od rođenja kao posledica loše majčine ishrane ili su poprimili jin prirodu konzumirajući suviše jin namirnice kao što su šećer, voće, industrijska pića, itd. Muškarac mora da bude jang; ako je jin, vrlo je nesrećan. Ako je suviše jang, okrutan je, destruktivan i tragično umire mlad.
    Žene su jin po prirodi. Postaju nesrećne kada postanu jang, konzumirajući suviše jang namirnice (životinjske proizvode). Neke imaju strah od muškaraca. Nemaju želje da budu voljene od strane suprotnog pola, više vole pasivne i feminizirane muškarce koji su pokorni i meki, ili pak postaju homoseksualne ili vole životinje. Međutim, ako su žene suviše jin, odnosno ako izbegavaju svaki seksualni kontakt, biće tužne čitavog života.
    Jin muškarci su mnogo više nesrećni od onih koji su vrlo jang, kao što su jang žene nesrećnije od žena koje su preterano jin. Nesposobni su da se međusobno sretnu i stvore srećnu porodicu, mada suviše jin muškarac i jedna vrlo jang žena mogu da budu srećniji kada su zajedno nego da ostanu sami.
    Skoro sve nesreće u našem ličnom i porodičnom životu- koji predstavlja ćeliju našeg društvenog života- proističu zbog poteškoća seksualne prirode i impotencije, bilo da se radi o nedostatku zadovoljstva, ili o patološkom preterivanju. Mnogi veliki muškarci, kao što su Sokrat, Konfučije i Tolstoj, doživeli su očajan kraj zbog svojih žena koje su bile bolesne; jin muškarci postaju slavni kada im pomažu vrlo jang žene, tako je Anatolu Fransu pomagala gospođa de Kajave, a Nelsonu gospođa Hamilton, itd.
    Šta je uzrok impotencije, ženske frigidnosti i nedostatka seksualnog apetita kod muškarca?
    Muškarci i žene zavise od hormona ali ne znaju na koji način se može ishranom stvarati i kontrolisati normalan seksualni apetit. Igraju se  “ćorave bake”, biraju partnera i ne mogu da prepoznaju onog ko im najviše odgovara. Svest im je jako pomračena jer su rukovođeni pobudama nižih nivoa kao što su čulna, sentimentalna, intelektualna, ekonomska, ili ona najniža: fizička privlačnost. Kada bi poznavali kosmički zakon jedinstva, jin-jang, znali bi da izaberu za sebe najboljeg partnera, a i da se prevare, znali bi da izmene njegovu konstituciju pomoću makrobiotike.
    Dalekoistočna filosofija, koja prožima svu našu nauku i tehnologiju, ne okuplja dečake i devojčice u zajedničkoj prostoriji za igru ili učenje ako nisu navršili 7 godina. To je najbolji način da se razvije i ojača jang priroda dečaka i jin priroda devojčica, jer svi oni uče jin-jang princip još od osnovne škole. Podučavanje se sastoji u učenju primene jin-jang principa u svim domenima života. Ta filosofija nas uči kako da pronađemo najboljeg partnera među onima koji su rođeni na suprotnim tačkama zemljine orbite, odnosno sa 180 dana razlike, u porodici koja je drugačija od naše, jer će to doprineti jačem međusobnom privlačenju.
     Štaviše, raspolažemo sa hiljadama namirnica i pića koji mogu da izmene našu konstituciju, seksualnu želju, intelektualne težnje, naše ponašanje i posledično tome našu sudbinu i naše okruženje. Pojedine biljke su čudesni afrodizijaci, druge su anafrodizijaci sa trenutnim dejstvom: “šiitake”- istočnjačke pečurke, “kanpio” koren “Konophallus Konjak”, i naročito “strelica” koja trenutno i potpuno ubija seksualni apetit. Ove biljke su korišćene u budističkim hramovima i religioznim japanskim porodicama. Šećer, bombone, sladoled, pića (čak i bezalkoholna), voće, naročito tropsko, krompir, plavi patlidžan i vitamin C mogu da ih zamene. Pojedine žene ih koriste u svojim kuhinjama kada su im muževi suviše jang (okrutni i grubi tokom seksualnog opštenja). Muževi koji ne poznaju makrobiotičke tajne konzumiraju ih svakodnevno i tako postaju pokorni i impotentni.
    Neću više da vam pričam o tome, jer se uvek nađe neko ko bi da to iskoristi na loš način. Bolje je držati se makrobiotičke dijete koja polako ali sigurno menja vašu konstituciju.
    Hrana nas održava i zahvaljujući njoj možemo da radimo; ako možemo da ubijemo i najsnažnijeg čoveka jin proizvodima, još lakše je uticati na seksualnu želju.

    Frigidne žene, one koje stare, uglavnom su sumnjičave, mistične, pune kletvi. Vremenom takvo ponašanje postaje mentalna bolest, i u tom slučaju trebalo bi primeniti vrlo strogu dijetu br. 7 tokom nekoliko nedelja”.  (Žorž Osava)

E sad malo ja. Čitajući poodavno ovaj Osavin tekst i razmišljajući o njemu, setio sam se jedne italijanske emisije koju sam gledao negde 1976-1977. godine. Kao goste, u studio su pozvali 4-5 žena iz feminističkog pokreta i jednu voditeljku od tridesetak godina koja je bila toliko lepa, zgodna i ženstvena da ste mogli danima da je posmatrate, a da joj ne nađete ni najmanju manu. Savršenstvo. Doduše, svi dobro znamo kakve misli bi se pojavile u glavama normalnih muškaraca (onih koji nisu PONOSNI- znate na šta se odnosi). A one feminiskinje je njihova majka milovala samo pred gostima, kako reče nedavno jedan mlad i veoma duhovit momak. Tokom cele emisije one su tražile ogorčeno jednakost sa muškarcima, sa facama iskrivljenih od neke patnje i mržnje neprestano govoreći da su žene bolje, pametnije, snalažljivije, poštenije, inteligentnije itd. Nešto nisam imao utisak da zaista hoće i vole jednakost sa takvim tvrdnjama da su višestruko bolje, nego mi se više činilo da, ako bi one imale neograničenu vlast, retko koji muškarac bi ostao u životu. U to vreme su me strašno nervirale, dok danas kada se setim, vidim da ih treba iskreno žaliti: njima Pakao ne treba- one već žive u njemu! Ja ne bih mogao da zamislim kakav bi prazan i nenormalan život bez žena bio, ali ovakve…….Šta reći?
A onda su bile polivene hladnim tušem: reč je dobila lepotica! Rekla je sa oduševljenjem da voli što je žena, da je ponosna, veoma voljena i uspešna u poslu, braku i, na prvom, visokom mestu kao majka! Rekla je i da žene imaju puno svojih prednosti i da ona na lep, nežan način može kod muškaraca da postigna sve što hoće. Čak je rekla da voli da kuva! Možete misliti! Pa u današnje vreme je glavna ona koja izjavi da ni vodu ne ume da skuva. Dakle, kao što se može očekivati, od tog trenutka, feministkinje su skočile na nju grakćući kao vrane i upadajući jedna drugoj u reč. Videlo se da sada nju mrze daleko više nego muškarce. Ali ona ih je mirno posmatrala, dobro znajući šta je rekla, šta hoće i da je zdrava i nadmoćna, kao gospodarica Sveta!

I još jedno moje razmišljanje. Više puta sam gledao emisije o eventualnim situacijama opasnim po našu planetu i planovima da se u takvoj situaciji sačuvaju, u dobro obezbeđenim podzemnim objektima, semena najvažnijih biljaka, po par ili dva životinja koje su potrebne ljudima i parovi ljudi svih rasa sa nešto naučnika raznih oblasti. Po principu Nojeve Barke, a u cilju obnavljanja života kada opasnost i kataklizma prođe. Pa se onda pitam: budući da su homoseksualni muškarci i žene proglašeni za potpuno normalne i ponosne osobe (od strane Velikog Brata- Svetske Zdravstvene Organizacije, na čelu sa Amerikom), da li bi se u toj “Nojevoj Barci” našao po jedan par homoseksualaca i par lezbejki, pa da produžimo kasnije život? Životinje bi nam se smejale! Zna se da se tu radi o poremećaju hormona. Ako poremećaj hormona nije bolest, kako su onda razni poremećaji hormona kao što su oboljenja štitne žlezde, hipofize, dijabetes i dr., proglašeni za obolenja? Kako je Veliki Brat sa visoko razvijenom medicinom, presađivanjem organa i prekrajanjem genetskih lanaca, tek pre par meseci shvatio da je gojaznost bolest, a pre toga je svako ko debelima kaže da su debeli, mogao biti kažnjen za uvredu!

4 Comments - Write a Comment

 1. ova filozofija je stvarana kad se mislilo da žena nema inteligenciju pa joj je dan posao na traci rađaj i budi majka. a ako vi ženu percipirate kroz to jer našminkana, depilirana ili dugokosa, nijedna filozofija vam nece pomoci da razumijete stvarnost u vremenu i prostoru. i ako niste znali i među životinjama postoji homoseksualnost….

  Reply
  1. Pa da, i među životinjama ponekad na svet dođe tele sa dve glave. Znači li da je i to prirodno i normalno? Elem, ja mislim da se ovde upravo radi o raskrinkavanju “feminističkih” površnih napada na jedan mnogo dublji prirodni princip. Svako se hvata za ono šta uspe da razume, tako i oni što napadaju prirodne principe. Ako u ovom tekstu vidite propagiranje mačizma i nipodaštavanje žena onda ste u problemu. Muškarac i žena treba da su ravnopravni u svojim različitostima! A mnogi pod borbom za ravnopravnost podrazumevaju izjednačavanje dva pola što je neprirodno i opasno. Kao što muškarcu nije mesto u rađanju, tako i žene imaju određene sfere gde ne treba da zalaze, a mnogi to uprošćavaju i svode na neki šovinizam itd. Sasvim lepo opisan problem. A vas komentar upravo i potvrdjuje potrebu za ovakvim tekstovima. Pozdrav.

   Reply
 2. Još od momenta objavljivanja ovog teksta (koji veoma izaziva one koji su nezadovoljni svojim polom i ustrojstvom na Zemlji) čekam komentar i napokon je stigao. Tačnije rečeno, za sada, dva komentara. S jedne strane Dia (iz naziva, bez ikakve šale ili podsmevanja, ne mogu da ocenim da li se radi o muškom ili ženskom polu, sinonimu ili skraćenici, ali predpostavljam da je ženskog pola), osoba za koju se vidi da je krajnje ogorčena, isključiva i da živi u paklu od života. Takvim pristupom teško može imati partnera ili prijatelje. Ovo nije moj odgovor Dia-i, jer takvima je nemoguće bilo šta objasniti. Ako je žena nezadovoljna što nema brkove, muškarac što nema velike dojke, riba što živi u vodi, zmija što nema noge, itd, itd….. onda je problem dubok i prava adresa za pitanja, zašto to sve tako mora da bude, je Tvorac Univerzuma.
  S druge strane Vejder. Sve pohvale za pismenost i zdravo rasuđivanje! On je dao najveći deo mog odgovora.
  U svakom slučaju, dobro je da imamo oba komentara. Iz svega može da se nešto nauči.
  Pozdrav!

  Reply
 3. Ako su muz i zena makrobioticari ,tad su u velikoj prednosti nad parovima koji to nisu.Zivot je predivna carolija , ali bez postivanja pribcipa makrobiotike nema sanse da budete sretni na duge staze.Makrobiotika je najiskreniji i najdublji nacin zivota koji postoji.Ipak,mislim da je danas potrebno imati veliku milost Stvoritelja i shvatiti ,a pogotovo prakticirati makrobiotiku.Srdacni pozdrav !

  Reply

Post Comment