Primer upotrebe ekstremnog jina

pecurke makrobiotika

 Na ličnom primeru i primeru drugih, znam da je veliki problem dobro razumeti zakone jina i janga (a preko njih možemo bukvalno sve razumeti), pa evo još jednog primera koji može da pojasni bar jedan važan deo oko ishrane i ponašanja organizma pod uslovima krajnjeg jina.
 Jednom prilikom sam sreo poznanika koji je upravo proveo 4-5 dana sa ženom i dvoje dece na planini gde su imali malu brvnaru (bolje reći kolibu). Tada je bila udarna sezona za branje pečuraka, a koliba je bila sa svih strana okružena šumom. Ispričao mi je da su bili oduševljeni količinom i vrstama pečuraka (a one su usput i besplatne), pa su raspalili da ih jedu tri puta dnevno i to tokom tri dana. Malo na žaru, malo pržene. Uglavnom samo sa hlebom i bez nekih drugih namirnica. Već drugog dana su svo četvoro počeli da drhte i da pokazuju znake slabosti. Bilo im je i hladno iako je temperatura bila oko 20 i nešto stepeni (bio je početak juna meseca). Videvši da im je pri kraju trećeg dana sve lošije i lošije, počeli su da sumnjaju da je takvo stanje izazvano pečurkama, pa su prestali da ih jedu i stanje im se brzo popravilo. Znajući čime se bavim, poznanik me je pitao da li je moguće da je to sve moglo da se desi od ishrane. A evo i objašnjenja koje sam i njemu dao:
Kao namirnice, pečurke (ili gljive) su ekstremno jin (rastu na gore i veoma brzo). Beli hleb koji su jeli je takođe jin. Kvasac u njemu je isto jin. Jutarnja kafa za odrasle i neki čaj sa šećerom od aromatičnih biljaka za decu su krajnje jin. Rafinisano ulje na kome su pržili pečurke je veliki jin. Planinska hladna i vlažna jutra, večeri i vetar su jin. Jedini jang koji su koristili bila je so i temperatura (toplota) na kojoj su pripremali obroke. Upravo jang je potreban za dobro funkcionisanje, snagu i grejanje organizma. Ne zaboravite da je preterani jin uzrok preko 90% obolenja. Zato tako prolaze i razboljevaju se svi oni koji jedu presnu hranu, puno salata, voća i podležu modernim savetima lekara da je upotreba soli štetna. Ako je ekstremno soljenje štetno to ne znači da je treba izbaciti iz upotrebe. Zapadni kuvari pečurke pripremaju sa jajima (jang) ili kao prilog uz razna jela od mesa (jang). To nije zato što poznaju zakone jina i janga, već zbog osećaja ili tradicije. Ali nije bitno. Bolje ih je i tako pripremati nego koristiti same pečurke, bez imalo janga.
Izbor namirnica, njihova količina i ravnoteža jin i janga su od presudnog značaja za zdravlje i vitalnost!!

Post Comment