Produženje vrste i trudnoća (4) – Ishrana u trudnoći

GLAVNO JELO – Sveže oljušten integralni pirinač ili delimično oljušten pirinač sa mekinjama. (Beli pirinač treba izbegavati). Bolje je, ako je moguće, koristiti pirinač iz zemlje u kojoj trudnica živi i izbegavati onaj koji dolazi iz neke udaljene zemlje. Najbolji je onaj koji je uzgajan bez hemijskog đubriva. Nije važno što on ne izgleda lepo. Ako nije moguće naći pirinač u svojoj zemlji, umesto njega se uvek može koristiti neka druga žitarica kao što je proso, ovas, kukuruz, heljda, pšenica, ječam i dr.

 


nemacka
Obrok u porodilištu u Nemačkoj: šnicla, salata, nudle i kolač
japan-
Obrok u porodilištu u Japanu: turšija, supa, pirinač, piletina i zeleni čaj

SEKUNDARNO JELO  (POVRĆE) – za pripremu sezonskog povrća koristiti ulje, so i tamari (soja sos). Jedan zalogaj povrća na 4-5 zalogaja integralnog pirinča. Treba izbegavati krompir i slatki krompir. Apsolutno treba izbegavati voće, šećer, slatke kolače, sladoled, industrijske voćne sokove, mleko i beli hleb sa kvascem.

Jedna činijica miso supe dnevno, malo slanija nego obično. Miso, kao i tamari trebalo bi da su proizvedeni na tradicionalan način i, ako je moguće, u kućnoj radinosti. Svi proizvodi koje nalazimo pijacama i marketima su hemijski tretirani (veštačke aminokiseline). Meso i jaja ne treba jesti. Riba je dozvoljena, ali u minimalnim količinama, ili je bolje da se ne jede. Treba je jesti celu, sa krljuštima i kostima. Zato je preporučljiva sitna riba, ali je uvek treba jesti uz tri puta više povrća.
KENĆIN ĐIRU – Supa od pet ili šest vrsta jang povrća kao što su šargarepa, koren čička, koren lotosa, hokaido bundeva, rotkva, koren maslačka, koren peršuna, paškanata i sl., začinjena tamarijem. Takođe se preporučuju: koi-koku (supa od šarana), prženi usoljeni losos, morske alge dobro jangizirane tamarijem, nituke od korena čička, azuki pasulj sa kombu algom, itd. Povrće se jede celo, neoljušteno, sa sitnim korenjem i vlaknima. Čak i koren luka i čička. Takođe je veoma preporučljivo jesti takuan (turšija od posoljene rotkve koja se godinama čuva pod pritiskom, bolja je što duže stoji) i miso-zuke (povrće u miso pasti). Odlične su i umeboši šljive, suve, koje su dugo fermentisale. Zimi ne treba uzimati sveže salate.
sad
SAD: brza hrana
estonija
Estonija: povrće, goveđi gulaš, mleko i pecivo

 

UZIMANJE HRANE IZMEĐU OBROKA – Bolje je ne jesti između obroka. po potrebi se može uzimati moči sa tamarijem, pirinač sa azukijem, prženi tofu, prženi pirinač sa povrćem, pašteta od azukija. Danas se skoro svako sirće hemijski proizvodi.
PIĆA – Dve do tri šoljice dnevno. Čaj od pirinča, banča sa tamarijem, supa od pirinča, krem od heljde, kafa od žitarica, kokoh.
NAMIRNICE KOJE SE NE PREPORUČUJU – Tunj, skuša, sardine, ljuskari, školjke, voće, slatkiši, lubenica, paradajz, slatki krompir, krompir, plavi patlidžan, paprat, sladoled.. Jede se uvek u pravilnom sedećem položaju. Pre početka jela se uvek za trenutak u tišini sklope ruke. Potrebno je žvakati svaki zalogaj 120 puta (za pirinač). Želudac nikad ne bi trebalo da bude pun (umerenost).

srbija1

srbija2
Srbija: ?
ISHRANA POSLE POROĐAJA – U stara vremena su porodilji davali moči sa misom. Čak i dans se u nekim krajevima daje kaju (pirinač kuvan sa više vode nego obično, odnosno sa 5 puta više vode) sa umeboši šljivom ili samo sa solju. Ovo je odlično.
U makrobiotici se daju kuglice od pirinča, gusta supa od pirinča i povrća sa misom, kaju od slatkog pirinča, itd. Tri ili četiri dana nakon porođaja daje se integralni pirinač sa gomasiom ili blago propržene kuglice sa povrćem koje je prethodno kuvano sa tamarijem (luk, crna rotkva, šargarepa, itd.) i ganm-doki (testenina od soje sa povrćem i tekom). Posebno, ujutro se jede činijica miso supe sa komadom močija. Uz ovakvu ishranu posledice porođaja brzo nestaju i materica se brzo skuplja.
Trudnica se može kupati u toploj vodi svakih sedam dana. Vrlo dobra je svakodnevna kupka pripremljena od suvog lišća rotkve i morske soli. Trljanje tela vlažnom rukavicom ili peškirom može se koristiti svakodnevno. Kad se makrobiotika primenjuje na ovakav način, neće se javljati nevolje tokom trudnoće, kao ni oticanje nogu. (Ipak, ako se javi oticanje nogu, treba ih 2-3 puta dnevno grejati oblogom od đumbira i treba jesti nituke od čička, kombu algu i azuki).”
                                                                                                                             Osava

Post Comment