Produženje vrste i trudnoća – Nega bebe (7)

“Trebalo bi prestati sa dojenjem kad beba navrši oko godinu dana. Beba dobija potrebu za čvrstom hranom kad joj niknu zubi. To je prirodan poredak. Ako se nastavi sa davanjem mleka do detetove 3. ili 4. godine, ono će postati nesrećna osoba bez volje, egoistična, ćudljiva…
Pri kraju perioda dojenja (i sa pojavom prvih zuba) majka počinje da daje povrće u malim količinama. Svakodnevno će povećavati količine. Ne treba davati jaja, ribu ili meso. Idealno je da se do 15. ili 16. godine detetu ne daju životinjski proteini…
Nega dojenčeta je prvi korak u njenom vaspitanju i formiranju njenog osnovnog sklopa ličnosti. Nažalost, malo je majki koje su u ovome uspešne. Pre svega, bebu treba što manje negovati. Ne treba je uzimati u naručje, osim kada joj se daje mleko. Ljubiti bebu, ljuljati je zato što plače ili ljuljati je zato što neće da zaspi i slično, sve je ovo nepotrebno i ima loš uticaj. Dovoljno je pozabaviti se njome za vreme dojenja… Majka pada na ispitu ako mora da se iskrade kao lopov, nakon što se uverila da joj je beba zaspala. Kad smo dali bebi mleka koliko joj je potrebno, ne treba je dirati, bilo da ima širom otvorene oči, bilo da plače. Ne treba joj nikad dozvoliti luksuz. Beba spava kad joj se spava. Ako plače bez posebnog razloga, znači da je loše raspoložena zbog nepravilne ishrane majke. Ili joj je neadekvatna hrana, ako se prihranjuje čvrstom hranom. Izuzev čoveka, nema ni jedne životinje koja je toliko okupirana odgajanjem svoje dece. Životinje odgajaju svoje mlade u skladu sa prirodom.
negabebe
Stolica i mokraća – Treba naučiti bebu da se prazni na pritisak majčine ruke što je moguće ranije, čak i od trećeg dana! Beba je izdržljiva i nije toliko opuštena da svoju potrebu vrši dok spava. Ona to čini čim se probudi, ali pre nego što počne, nagoveštava to mrmljanjem. Ako se ne zakasni u ovom trenutku beba neće isprljati pelene i to će biti veliko olakšanje za majku.
Ako beba ima dijareju, verovatno je da majka uzima suviše jin hrane. Da bi to ispravila, potrebna joj je umerena, izbalansirana hrana i smanjeno unošenje tečnosti. Ako beba često kašlje, majka bi trebalo da pije čaj od lotosovog korena, a kad bebin urin ima ima miris amonijaka, majka jede mnogo hrane životinjskog porekla ili mnogo algi. Bebin izmet bi trebalo da je žut i mekši nego kod odraslih. Ne bi trebalo da je lepljiv. Ako je tamniji, majka jede suviše soli, a zelenkasta boja izmeta ukazuje na previše jin stanje. U ovom slučaju, majka bi terbalo da jede malo više soli.
Igračke – Što manje ima igračaka, tim bolje. Igračke nisu neophodne i bolje je ne davati ih bebi. Ona još uvek nema sposobnost raspoznavanja. Smešno je kada odrasli kupuju lepe igračke smatrajući bebu za sebi ravnu. Upotreba zvečke je loša navika.
Odevanje – Najbolji materijal je pamuk, naročito za beli veš. U vreme kad ni ekonomska razmena ni kapitalistička ekonomija nisu bile razvijene, za donji veš i kimona korišćen je žuti i crveni pamuk obojen cvećem i divljim biljkama i na taj način bio je blagotvoran za kožu i efikasan za poboljšanje zdravlja. Međutim, danas se sve boje proizvode sa tinkturom anilina i vrlo su štetne.
Kao što sam već rekao, bebu treba oblačiti tako da može slobodno da se kreće. Beba ne podnosi da bude čvrsto upakovana kao paket. Sve češće možemo videti bebe koje podsećaju na Eskime, umotane u odeću od paperja u više slojeva. Ovo je vrlo neprijatno bebama jer su one po prirodi jang (toplije im je nego nama). Naročito ih treba laganije obući ili otkriti ispod kukova. Noge su najviše jang deo tela.
Kako beba raste javljaju se sve užasne vrste bolesti kao što su bolesti zuba, dečja dizenterija, difterija, upala pluća i tuberkuloza. Ali, makrobiotičari neće biti zabrinuti. Najzad, ovde uviđamo u kolikoj meri makrobiotika zaslužuje zahvalnost. Pod uslovom da se svakodnevno zdravo hranimo, nećemo oboleti od polnih bolesti, nećemo imati problema za vreme trudnoće i imaćemo bezbolan porođaj, dobiti predivnu bebu, majka će imati dovoljno mleka i beba će mirno spavati, stalno će se osmehivati i zdravo odrastati. Porodična sreća je posebno velika nakon rođenja bebe. Počinje predigra života. Drage moje mlade majke! Vi ste srećne! Čak iako vam je život bio nesrećan, gajeći decu možete ga ponovo preobratiti u srećan život. Velika radost odgajanja dece, podizanja novih života, dozvoljena je samo majkama… U borbi sa opasnim talasima života, kad se umorite i poželite odmor, vaše dete će vas svojim nežnim, ali čvrstim rukama staviti na svoja leđa da biste ih prebrodili. Ono će vas zaštititi od velikih talasa i opasnih vetrova. Kakav srećan život!”
                                                                                                                                                           Osava

Post Comment