
Proso: Takođe zdrava žitarica (a koja nije) koja se uzgaja i uspeva u južnim i suptropskim predelima. Naročito se koristi u arapskim zemljama i u Indiji. Egipat je najveći proizvođač te žitarice.
37. Proso
Propržite šolju prosa na dve supene kašike ulja, dodajte malo soli i četiri šolje vode. Zagrejte na tihoj vatri do ključanja i zatim odmah smanjite vatru. Kuvajte dugo, sve dok ne postane meko. Služite sa kremom od misa, nituke povrćem ili misom. Ovako skuvani proso možete koristiti za krokete, prženi proso, itd.
38. Kuskus
Kuskus može biti kuvan na pari ili pripreman kao kaša. Kuvajte iseckan luk dok se dobro skuva i dodajte mu malu količinu ulja i soli. Služite sve zajedno; ovo je arapski recept.
39. Ovas (zob)
Spremite ga kao i kuskus.
40. Sirov pirinač
Pojedite za doručak šaku sirovog pirinča i istera ćete sve parazite iz creva, naročito iz dvanaestopalačnog. Ako tako nastavite nekoliko dana, iznenadiće vas činjenica da izbacujete toliko parazita, ponekad čak kroz nos ili na usta. Ne poznajem ništa efikasnije, ali je neophpdno žvakati svaki zalogaj najmanje 100 puta.
41. Semenke bundeve
Zagrejte semenke bundeve, navlažite ih sa malo slane vode ili ih pržite na malo ulja i soli. Možete ih jesti umesto deserta, kao što to čine Kinezi. Ovo je odličan lek protiv glista, posebno- pantljičare.
42. Gomasio- susamova so
Lagano na suvo propržite susamove semenke, sameljite ih delimično, dodajte 10-20% prepržene soli i sameljite sve zajedno. Jedite ovu mešavinu svaki dan na hlebu, sa pirinčem itd. Treba ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. To je delikatna priprema, semenke ne bi trebale biti prepržene niti potpuno samlevene. Ne čuvati ga više od 8 dana.
Lagano na suvo propržite susamove semenke, sameljite ih delimično, dodajte 10-20% prepržene soli i sameljite sve zajedno. Jedite ovu mešavinu svaki dan na hlebu, sa pirinčem itd. Treba ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. To je delikatna priprema, semenke ne bi trebale biti prepržene niti potpuno samlevene. Ne čuvati ga više od 8 dana.
43. Umeboši
Umeboši su japanske šljive, usoljene i čuvane tokom najmanje tri godine. Sve tradicionalne japanske porodice spremaju ih svake godine. Koristiti ih protib žeđi, za popravak kvaliteta krvi i protiv crevnih parazita.
Umeboši su japanske šljive, usoljene i čuvane tokom najmanje tri godine. Sve tradicionalne japanske porodice spremaju ih svake godine. Koristiti ih protib žeđi, za popravak kvaliteta krvi i protiv crevnih parazita.
Pingback: Belo pranje (Leukoreja) | Makrobiotika.rs
Pingback: Lečenje glavobolje | Makrobiotika.rs
Pingback: Lečenje bubrežnih bolesti | Makrobiotika.rs
Pingback: Zapaljenje sinusa | Makrobiotika.rs
Pingback: Lečenje zatvora (konstipacije) | Makrobiotika.rs
Здраво, се надевам разбирате македонски. Благодарност до вашиот сајт. Јас се хранам со макробиотика веке неколку месеци, и вашиот сајт многу ми помогна во готвењето и тоа да ја сватам макробиотиката како наука.
Го читам овој рецепт:
Sirov pirinač
Pojedite za doručak šaku sirovog pirinča i istera ćete sve parazite iz creva, naročito iz dvanaestopalačnog. Ako tako nastavite nekoliko dana, iznenadiće vas činjenica da izbacujete toliko parazita, ponekad čak kroz nos ili na usta. Ne poznajem ništa efikasnije, ali je neophpdno žvakati svaki zalogaj najmanje 100 puta.
Како да го јадам сиров? Дали мислите на киснат во вода?