Recepti sa kukuruzom (94-101)

KUKURUZ-  Vrsta žitarice koju retko ko koristi pošto je “dosadila”. Stariji kažu da im je na nos izašla za vreme i posle rata, a nisu se setili nikada da im je to spasilo život. Pored neznanja i nezahvalnosti toj biljci, 90% ljudi misli da su kosovski junaci jeli proju! Kukuruz je kod nas stigao iz srednje i južne Amerike u 19. veku. Najviše je jin od svih žitarica pa ga treba duže kuvati i malo više posoliti. A proja je mnogo lepša i mekša ako se zamešeno testo ostavi da stoji pre pečenja bar dva sata. Specifično je dobar za srce.

94. Kukuruz

Iseckajte luk i dinstajte ga na malo ulja. Dodajte mu zrna od tri klipa kukuruza i tri puta više vode. Posolite ga i ostavite da kuva, mešajući povremeno da ne zagori. Dodajte supenu kašiku kuzua razmućenog u malo vode i na kraju malo sosa od soje. Služite sa prepečenim komadićima hleba.

95. Pečeni kukuruz

Pecite nad plamenom mlade klipove kukuruza ili ih stavite u rernu. Posuti sojinim sosom i peći još malo.

96. Kuvani kukuruz

Kuvajte ga u vodi sa 4% soli i služite ga sa sosom od soje.

97. Krofne od kukuruza

Izgnječite mlada kukuruzna zrna, stavite ih u testo za tempuru i pržite na ulju.

98. Dampling od kukuruza

Umesite kukuruzno brašno sa malo pšeničnog brašna i vodom i pravite kuglice koje ćete kuvati, a zatim vrlo kratko zapeći.

99. Kukuruzni krem

Dodajte malo soli kukuruznom brašnu i umešajte ga sa toplom vodom. Dospite smesu čorbi ili miso supi. Lagano mešajte dok se ne skuva.

100. Kroketi

Razmutite u vodi kukuruzno brašno uz dodatak malo pšeničnog, dodajte so i cimet. Pravite krokete koje ćete pržiti.

101. Palačinke

Propržite kukuruzno brašno na malo ulja dok ne porumeni, dodajte vodu i napravite ređe testo. Stamite malo ulja u tiganj i ulijte malu količinu testa. Pecite sa obe strane da bi palačinke krckale. Služite uz nituke.

Post Comment