Čorbe (52-59)

 

52.  Ruska supa
Uzmite jednu šargarepu, tri luka, jedan mali kupus, 150gr. kuvanog pirinča, četiri kašike ulja, so. Isecite luk na četiri dela, dinstajte ga na ulju, dodajte kupus isečen na kockice od tri santimetra, sve zajedno dinstajte, dodajte šargarepu isečenu na tanke kolutove, pirinač i pokrijte vodom. Kuvajte dugo na tihoj vatri. Dodajte vodu ako se mešavina zgusne i posolite.

53.  Povrtarska supa
Sitno iseckajte šargarepu, vlašac, karfoil, itd., i dinstajte ih na ulju. Dodajte vodu i skuvajte. Posolite po želji. Zeleni delovi vlašca mogu biti korišćeni za nituke.

54.  Palenta (krupno kukuruzno brašno)
Isecite na krupne komade rotkvu, šargarepu, luk, zatim ih dinstajte na ulju. Dospite vodu da prekrije povrće, skuvajte. Propržite 3 dobre kašike kukuruznog brašna na 3 kašičice ulja; proprženo brašno razredite vodom da bi se napravilo retko testo koje će biti usuto u supu; kuvajte na tihoj vatri. Posolite.

55.  Supa od prosa
Postupite na isti način kao i predhodno, koristeći sitno brašno od prosa.

56.  Paprikaš od povrća
Izdinstajte na ulju rotkvu, luk, šargarepu, karfiol, a zatim ih skuvajte. Posle kuvanja dodajte brašno koje ste propržili na suvo ili na ulju i razredili vodom.

57.  Zapečeno povrće
Skuvajte povrće kao za supu, stavite ga u posudu i prekrijte bešamel sosom od palente ili sitnog brašna (proso, heljda, itd.). Zapecite u rerni.

58.  Krem čerba od bundeve
Uzmite pola kilograma bundeve ili tikve, jedan luk, ulje, do, 4 kašike brašna. Isecite sitno luk i dinstajte na ulju. Dodajte bundevu isečenu na sitne komade. Kuvajte u malo vode i posolite po želji. Propasirajte, pa prokuvajte sa brašnom proprženim na ulju. Služite sa prepečenim komadićima hleba, peršunom, itd.

59.  Krem čorba od šargarepe
Sprema se na isti način kao i od bundeve.

2 Comments - Write a Comment

Post Comment