
183. Karinto
Umesite testo od vode, dve šolje brašna, dve kašoke susama i kašičice cimeta. Razvucite ga, isecite na šire trake i pecite dok ne postanu hrskavi.
184. Karinto od heljde
Kao i prethodni recept, ali sa heljdinim brašnom. Odlična užina za bolesnike.
185. Karinto od prosa
Pomešajte pšenično i brašno od prosa u jednakim količinama. Dodajte iseckane lešnike ili indijske orahe, kao i rendanu pomorandžinu koru. Zamesite vodom. Napravite od tog testa valjčiće dužine 10 cm., isecite na tanke kolutiće i pržite. Mpžete da koristite pšenično, pirinčano, kukuruzno brašno, a i da dodate malo kikirikija, suvog grožđa, itd.
186. Kolač od jabuka
Isecite jabuke na kriške, dodajte malo soli i skuvajte ih. Pripremite testo, razvucite ga i obložite pleh, poređajte odozgo jabuke i pecite u rerni. Za koru videti poglavlje o testima.
187. Jabuke u rerni
Izdubite jabuke vodeći računa da ih sasvim ne probušite. Napunite ih tanom i solju, zatim pecite u rerni.
188. Kolač od grožđa
Tanko razvucite testo, vadite krugove prečnika 6 cm. Stavite odozgo nekoliko zrna suvog grožđa, presavijte i spojite sastav. Premažite žumancetom pre nego što stavite u rernu. Umesto suvog grožđa mogu se staviti indijski orasi ili jabuke.
189. Varijanta br. 1
Obavijte testom drveni štapić, veličine palca. Pržite na ulju, ostavite da se ohladi i izvucite štapić. Punite kompotom, pireom od kestena, pireom od bundeve.
190. Krekeri
Zamesite pšenično, ovseno ili kukuruzno brašno sa malo soli, ulja i vodom. Razvucite tanko i isecite na kvadrate stranica 5 cm. Izbockajte ih viljuškom i pecite u rerni. Obogatite im ukus i miris đumbirom ili cimetom.
191. Alva
Uzmite šolju pšeničnog griza, dve kašike suvog grožđa, dve kašičice cimeta i jednu jabuku. Propržite griz na 4 kašičice ulj dok ne porumeni. Dodajte grožđe i jabuku iseckanu na komadiće. Dodajte 4 puta više vode, kašičicu soli i kuvajte na tihoj vatri. Kada se zgusne dodajte cimet. Ovlažite vodom pleh, pospite dno peršunom i izlijte alvu. Kad se ohladi, prevrnite. Korišćenjem pirea od kestena ili bundeve možete menjati sastav alve.