Miso i sojin sos bi trebalo da budu pripremljeni na tradicionalan način. Miso je slana biljna pasta na bazi soje i integralnih žitarica. Fermentira 2-3 god. a proizvodnja je duga i delikatna.
122. Sos od misa
Pomešajte kašiku misa i tri kašike susamovog butera (tana), dodajte šolju vode i kuvajte. Posle kuvanja umešajte struganu pomorandžinu koru. Koristite ovaj sos kao preliv za pirinač, heljdu, kašu, makarone, povrće, itd.
123. Krem od misa
U smesu iz predhodnog recepta sipajte manje vode ili je nemojte dodavati. Može se koristiti kao zamena za buter ili sir.
124. Čorba od misa
Uzmite šolju iseckanog luka, jednu do tri šargarepe, iseckan list kupusa i jednu supenu kašiku maslinovog ili susamovog ulja. Prodinstajte na ulju luk, zatim kupus. Dodajte šargarepu i kuvajte. Dospite 4 šolje vode i malo misa. Dodajte na kraju mali iseckani luk i tostirane nori alge.
125. Šargarepa i luk sa misom
Uzmite 250 gr. luka, 500 gr. šargarepe, dve kašike misa, pola kašičice soli i kašiku ulja. Prodinstajte luk na ulju i dodajte sitno isečenu šargarepu. Kuvajte u vodi i dodajte miso.
126. Povrće sa misom
Uzmite jednu šargarepu, luk, četiri lista kupusa, dve kašičice ulja. Iseći luk krupno, dinstati ga na ulju, dodati kupus. Zatim dodati isečenu šargarepu, dve šolje vode, razmućeni miso i malo soli.
127. Teka br. 1
Uzmite 30 gr. lotosovog korena, 30-40 gr. korena čička, 30 gr. šargarepe, 5 gr. đumbira, 90 gr. susamovog ulja, 150 gr. misa. Iseckajte povrće i dinstajte koren čička u 60 gr. ulja. Dodajte šargarepu i nastavite da dinstate. Zatim dodajte đumbir, miso i ostatak ulja. Dinstajte dok se ne osuši. Ovo jelo je dobro za sve jin bolesti.
128. Teka br. 2
Uzmite 60 gr. lotosovog korena, 15 gr. korena čička, 15 gr. korena šargarepe i 5 gr. maslačka. Iseckati sve i spremiti prema prethodnom receptu. Dobro je za kašalj, astmu, tuberkulozu.
Pingback: Dekalcifikacija | Makrobiotika.rs