Osnove pravilne ishrane

Osnove zdrave ishrane

Pravilna ishrana je od PRESUDNOG značaja za zdravlje i sreću čoveka. Baš zbog tog značaja i prosto bolesne  opsednutosti današnjeg čoveka (na čijem čelu su ponosni i arogantni štreberi koji sebe nazivaju naučnicima, lekarima i kuvarima) da do nogu potuče prirodu, ljude, životinje i biljke ova tema će biti naširoko objašnjena i zastupljena kroz mnogobrojne primere. To me veoma podseća na hranjenje svinja: kada im sipate hranu, one ugaze u korito i pola prospu. Mislim na milosrdnu prirodu koja nam je dala apsolutno sve, a ljudi ne pokazuju nikakvu zahvalnost. Zbog takvih postupaka ja  skoro da ne poznajem zdravog čoveka. Ovu ” najosnovniju osnovu ” je genijalno objasnio, tako prosto i jasno veliki Žorž Osava, pa je najbolje da napišem citat:
“Postoji deset načina na koji se može jesti i piti, a koji omogućavaju da se ostvari ravnoteža jin-jang i uspostavi dobro zdravlje. Međutim, ako ne razumete teoriju, uvek možete da izaberete jedan od načina prikazanih u donjoj tabeli, pravih puteva ka sreći, i da ga pažljivo sledite.
Broj Žitarice Povrće Čorbe Meso Salate Deserti Pića
7 100%
6 90% 10%
5 80% 20% Što je
4 70% 20% 10% manje
3 60% 30% 10% moguće
2 50% 30% 10% 10%
1 40% 30% 10% 20%
-1 30% 30% 10% 20% 10%
-2 20% 30% 10% 25% 10% 5%
-3 10% 30% 10% 30% 15% 5%
   Možete početi tako što ćete zameniti meso voćem i salatom i na taj način postati vegetarijanac.
    Ako ne postignete blagostanje koje želite, probajte način koji se u tabeli nalazi na jednom mestu iznad. Najviši, onaj pod brojem 7 je najjednostavniji; onaj na najnižem mestu je najteži. Takođe probajte najjednostavniji način u periodu od deset dana, poštujući sledeća uputstva:
  1.  Nemojte uzimati industrijske prehrambene proizvode kao što su šećer, pića iz konzerve, hemijski obojena hrana, neoplođena jaja, konzerve;
  2.  Kuvajte namirnice u skladu sa makrobiotičkim principima, odnosno na biljnom ulju ili vodi. Solite morskom nerafinisanom i neobogaćenom solju. Koristite, po mogućstvu, posuđe od pečene  zemlje, vatrostalnog stakla ili emajlirano posuđe.
  3. Kako se vaša fizička kondicija i moral budu poboljšavali, i kada budete razumeli princip jin-jang, probaćete niže dijete u tablici, ali budite oprezni. Možete slediti dijete ispod broja 3 koliko    god dugo želite bez ikakve opasnosti, ali ako ne napredujete (možete kontrolisati vaše stanje s vremena na vreme na osnovu sedam uslova), vratite se na dijetu broj 7 tokom jedne ili dve nedelje,    pa i duže.
  4. Nemojte jesti voće i povrće uzgajano uz pomoć veštačkog đubriva ili insekticida.
  5. Ne uzimajte namirnice koje dolaze iz udaljenih oblasti u odnosu na mesto vašeg stanovanja (osim nekih izuzetaka).
  6. Nemojte jesti nijedno povrće van sezone.
  7. Izbegavajte što je moguće više povrće koje je jako jin, kao što su krompir, paradajz, plavi patlidžan.
  8. Ne koristite začine ni hemijske dodatke, osim prirodne soli, makrobiotičkih soseva i misa, koje ćete naći u specijalizovanim prodavnicama.
  9. Kafa je zabranjena. Ne pijte čajeve koji sadrže kancerogene kolorante. Dozvoljeni su samo prirodni kineski i japanski čaj.
  10. Skoro svi proizvodi koji potiču od domaćih životinja kao što su buter, sir, mleko ili meso- kokošije, svinjsko, goveđe itd., tretirani su hemijskim sredstvima, dok su proizvidi većine divljih životinja, ptica, školjki, čisti.

DOBRE STVARI

Sve žitarice kao što su integralni pirinač, heljda, pšenica, kukuruz, ječam, proso, su izvanredne. Možete ih jesti sirove ili kuvane, sa vodom ili bez nje, pržene, pečene u rerni ili u vidu kremova, u količini u kojoj želite, ali dobro ih žvaćuči.
Možete, takođe, jesti svo sezonsko povrće ( osim prethodno navedenih ), kao što su: šargarepa, luk, bundeva, rotkva, kupus, karfiol, potočarka, zelena salata. Od divljeg povrća možete uzeti maslačak, podbel, čičak, trčužak ( hoću-neću ), potočarku, itd.

DOBRO ŽVAKATI

Trebalo bi žvakati svaki zalogaj najmanje 50 puta, a ako želite da usvojite makrobiotičku metodu što je brže moguće, 100 ili 150 puta. ” Trebalo bi da žvaćete vaše piće i da pijete vašu hranu”, govorio je Gandi. Najukusniji zalogaj postaje bolji što se duže žvaće. Probajte sa biftekom: vrlo brzo ćete primetiti da je bez ukusa, jer jedino zaista dobre i neophodne namirnice postaju ukusnije žvakanjem, tako da kada se budete navikli da dobro žvaćete, nećete moći toga da se odviknete do kraja života.

MANJE TEČNOSTI

Piti manje je teško, mnogo teže nego jesti manje. Naše je telo, uglavnom sastavljeno od vode, međutim u kuvanom pirinču ima je od 60 do 70%, a u povrću od 80 do 90%, tako da ako pijemo neminovno uzimamo suviše vode, koja je jin. Ako želite da ubrzate rezultate makrobiotičke kure, trebalo bi manje da pijete tako da ne mokrite više od 2 puta dnevno ( žene ), i 3 puta ( muškarci ).
Savet ” pijte koliko god želite “, vrlo je žalosna preporuka autora koji sigurno nije poznavao čudo metaboličkog procesa bubrega, a naročito Malpigijevih glomerula.

MAKROBIOTIČKA KUHINJA

Naša makrobiotička kuhinja je izvrsna, ali je morate sami pripremati. To će oduzeti određeno vreme, jer za to treba biti kreator, odnosno posedovati veštinu kombinovanja jina i janga. Nažalost, moderno vaspitanje zanemaruje, pa čak i uništava kreativnu sposobnost.
Život je kreator, živeti znači stvarati, jer ne možemo živeti bez stvaranja: svakodnevno stvaramo krv koja hrani naše aktivnosti. Naša sposobnost prilagođavanja zavisi od tog kreativnog potencijala, a život je izraz baš tog potencijala koji umnogome zavisi od doziranja i načina pripremanja jin i jang elemenata u našim namirnicama i pićima.
U početku, budući da ne poznajete makrobiotičku kuhinju, vaša jela neće biti izvrsna. Međutim to nije važno, jer ako nisu ukusna ješćete ih manje na veliko zadovoljstvo vašeg želuca i creva koji su sigurno više ili manje umorni. Tada ćete zaslužiti moje čestitke.
Proučavajući istovremeno praksu i teoriju razvi ćete svest i, pre ili kasnije, posta ćete stručnjak za jin-jang usklađivanje obroka, a to predstavlja najvažniju veštinu u vašem životu”.

7 Comments - Write a Comment

  1. Dobro vece, mozete li mi reci sta smem koristiti umesto secera?
    Vidim po prodavnicama zdrave hrane da ima svasta nesto od zitarica za tu namenu. Hvala unapred.

    Reply
    1. Zdravo Milka,

      Prvo, pet je postojećih ukusa koji treba da budu zastupljeni u ishrani, da bi pet glavnih organa funkcionisalo ispravno. Nijedan nije manje ili više važan, kako ukus, tako i organ. Znam da je sladak ukus najomiljeniji u današnja vremena. Ali, nijedan ukus nije dobro da bude previše jak ako želimo dobro našim organima: ni suviše slatko, ni suviše gorko, ni suviše kiselo, itd. Od svih 5 ukusa, sladak je najčešći među najboljim namirnicama u makrobiotici. Npr., kuvani kupus, šargarepa, bundeve, luk … svi su slatki. Da podsetim, sladak ukus je dobar za slezinu koja ima ulogu proizvođača životne (či) energije, pa je priroda tako i uredila.
      Kada sam rekao da prenaglašeni ukus nije dobar za organizam, onda da malo pojasnim te reči. Rotkva ima ljut ukus, a on je bolji od ljutog ukusa ljute paprike. Bundeva i šargarepa imaju sladak ukus koji je višestruko zdraviji od meda i voća. Gorak je pelen, ali je prženo integralno brašno i list maslačka neuporedivo bolji. Kiselo je voće i sirće, ali je prirodno kiseljena turšija neuporedivo bolja (ili umeboši sirće).
      Ovo što ću sada reći, važno je svima i rešava mnoge dileme pri prelasku na zdravu ishranu: ljudi se odmah poplaše kada čuju šta sve treba da eliminišu iz ishrane, ali ne znaju da treba izdržati samo jedno relativno kratko vreme pa da više neće imati želju za nekim jakim ukusima i za namirnicama na koje su navikli (na svu sreću). A morate priznati da vam ne treba ono za čime nemate želju!!
      Znajte svi da industrija hrane i oni koji pišu knjige i savetuju ljude, svi oni zarad novca, popularnosti, tiraža itd. popuštaju ljudima i prodaju ono što ni sami ne veruju da je dobro. Ima i dobar deo lekara koji koriste u ishrani zdrave namirnice, a kada bi se čulo da na radnom mestu savetuju pacijentima tzv. alternativne metode, dobili bi otkaz. Da li neko misli da tvorci GMO hrane jedu tu hranu? Taj bi bio mnogo naivan!
      Srdačan pozdrav!

      Reply
  2. Postovani da li mi mozete pomoci u slucaju raka pljuvacne zlezde sa metastazama ? Da li jos uvek odgovarate na pitanja bolesnih ili je to ugasen sajt o makrobiotici? Volela bih brz odgovor posto je moje zdravstveno stanje kriticno ali veoma bez pretrrivanja kriticno.

    Reply
    1. Draga Biljana,

      Zbog nekih problema, tek sada Vam odgovaram. Šta da Vam kažem kada o Vama i Vašem načinu života ne znam ništa? Očigledno ne shvatate kako se radi u makrobiotici. Pročitajte na sajtu tekstove o raku, savete o ishrani i načinu života, pravilima koja donose zdravlje, pa onda me pitajte ako Vam nešto nije jasno. Prosto je nemoguće da sada ponovo pišem u ovom odgovoru što sam pisao skoro 4 god.
      Želim Vam da istrajete i da se izlečite, ali Vaš napor je neophodan!

      Reply

Post Comment