Pića (138-161)

zeleni čaj

138.  Prženi pirinač
Pržite pirinač na suvom tiganju dok ne porumeni.Sipajte ga u 10 puta više vode i kuvajte. Blago posolite. Ovaj pirinač se može koristiti kao osnovna hrana. Ovo piće se takođe može pomešati sa prženim zelenim čajem (banča).
139.  Pržena pšenica
Propržite pšenicu na tihoj vatri dok malo ne potamni i kuvajte jednu kašiku u 150- 200 gr. vode. Služite hladno tokom leta jer je dobro za regulaciju temperature.
140.  Kafa od maslačka
Opran i osušen koren maslačka iseći na komadiće i pržiti na ulju dok na porumeni. Samleti ga. Kuvajte kašičicu tog praha u šolji vode 10 min. Procediti i služiti. Ko voli gorak ukus može dodati cikoriju. Ovaj napitak je dobar u slučajevima srčanih i oboljenja nervnog sistema.
141.  Kafa Osava (Janoh)
    Uzmite 3 kašike pirinča, 2 kašike pšenice i 2 kašike azukija, jednu kašiku nauta i jednu cikorije. Pržite sve zajedno dok ne potamni. Zatim pomešajte i pržite na malo ulja. Posle hlađenja sitno samleti. Koristite jednu kašiku na pola litra vode. Kuvati 10 min. Posebno preporučljivo studentima i onima koji se bave umnim radom i protiv konstipacije (zatvora) i hroničnih glavobolja.
142.  Kokoh
    Ovaj proizvod je mešavina više vrsta brašna: prženog pirinča, pšenice, ovsa, soje i susamovih semenki. Samleti. Kuva se kašika ove mešavine u 250 ml. vode 10 min. Razrediti po želji. Ovo je zamena za majčino mleko. Preporučuje se bolesnima koji nemaju apetit.
143.  Čaj od podbela
Kuvajte 3o gr. sirovih listova podbela u 150 ml. vode. Malo posolite i piti ujutro pre doručka. Ovo je izuzetan lek za izbacivanje glista i za pluća. Osušeni listovi podbela mogu se čuvati godinama.
144.  Nana
Kuvajte listove nane kao u receptu za podbel. Osvežavajuće piće za leto. Ne koristiti je preterano jer je jin.
145.  Čaj Mu
Kuvajte kesicu ovog čaja u litar vode 10-20 min. Ovaj čaj jin bolesnici mogu piti svaki dan. U tom slučaju trebalo bi ga kuvati dok ne ispari jedna trećina tečnosti i uzimati tokom 2 dana. Ovo je najviše jang piće; sadrži čuveni žen-šen i 15 lekovitih biljaka.
146.  Prirodni zeleni čaj (Banča)
Propržiti malo zeleni čaj na suvo i kuvati 10 min.
147.  Šo-ban (zeleni čaj sa sosom od soje)
Sipajte na dno šolje sos od soje i dodajte zeleni čaj (pripremljen). Ovo piće je odlično protiv umora, posle povreda i protiv srčanih bolova; za pročišćavanje krvi, neurasteniju, gonoreju, sifilis, nefritis, reumatizam, bolove u stomaku (gorušicu, čir, slabo varenje).
148.  Čaj “Zmaj”
Preporučljiv vrlo jin osobama koji pate od jutarnjih mučnina, povraćanja, belog pranja,itd. Specifično za ženske bolesti.
149.  Čaj Koren
Ovo piće, od lotosovog korena, odlično je, između ostalog, za  kašalj, veliki i magareći, astmu, tuberkulozu. Treba koristiti po jednu kašičicu praha na šolju tople vode, uzimati 3 puta dnevno bez ikakve druge tečnosti.
150.  Kuzu
Evo jednog odličnog pića za sve, takođe za dijareju (proliv) i upalu mozga. Razmutiti jednu kašičicu kuzua u malo vode i kuvati dok ne postane prozirna. Dodajte malo sosa od soje. Vrlo je dobro za bolesti creva, naročito za tuberkulozu creva.
151.  Supa ili sok od azukija
Kuvajte jednu kašiku azukija u dva litra vode dok ne ispari polovina tečnosti. Odlično piće za bubrege. Možete dodati prstohvat soli kada su zrna sasvim skuvana i kada počnu da pene. Obično se kuva 4 sata, ali sa malo kombu alge, samo pola sata. Koristiti u slučaju nefritisa, šećerne bolesti.
Banča čaj
Banča čaj
152.  Piće od rotkve br. 1
Uzmite 2 kašike rendane rotkve, koje ćete sipati u 3/4 l. vode. Dodajte dve kašičice sosa od soje i jednu kašičicu rendanog đumbira. Ako ste prehlađeni popijte ovo u krevetu, preunoji ćete se, a temperatura će vam spasti.
153.  Piće od rotkve br. 2
Izrendajte jednu rotkvu i iscedite sok. Sipajte dva puta više vode sa malo soli. Kuvajte malo, uzimajte jedanput dnevno i ne više od tri dana uzastopno. Preporučeno kod oticanja nogu.
154.  Ran-šo
Umutite jedno jaje, dodajte mu duplo manju količinu sosa od soje (tamari) i popijte na iskap. Uzimajte jedanput dnevno, ali ne više od tri dana za redom, kao ni pre spavanja. Ovaj lek je dobar za srčane bolesti. Jaje bi trebalo da bude oplođeno (jedan kraj bi trebalo da bude zaobljen a drugi zašiljen).
155.  Čaj Soba
To je voda u kojoj je kuvana testenina od heljde sa malo sosa od soje i soli.
156.  Ume-šo-ban
Propržite zeleni čaj. Dodajte vodu i jednu umeboši šljivu. Kuvajte 10-15 min. Pre nego što popijete dodajte malo tradicionalnog sosa šoju (tamari). Odlično pročišćava krv.
157.  Ume-šo-kuzu
Izgnječite šljivu u četvrtini litra vode i razmutite kuzu. dodajte kašičicu đumbira i ostatak vode, kuvajte dok se ne zgusne. Veoma dobro za prehladu. Dodajte malo sosa od soje.
158.  Specijalni krem od pirinča
Propržite pirinač i kuvajte ga tokom 1-2 sata u četiri puta više vode. Procedite kroz gazu. To je odlično okrepljujuće piće koje se u slučaju bolesti uzima ujutro, a u slučaju umora posle podne.
159.  Hrizantema
1-  Čaj: 10 gr. svežih listova na šolju vode. Kuvati 1/4 sata da ostane 2/3 vode. Veoma dobro za decu koja imaju gliste u crevima. Uzimati jedanput mesečno.
2-  Pržena u dubokom ulju: pržiti u susamovom ulju 10-20 gr. listova sa retkim testom (tempura) kao povrće. Dobro protiv svih glista, naročito okruglih i u slučajevima aneurizme.
160.  Crni pelen
Ista priprema kao za hrizantemu. Dnevno piće.
Dobro protiv svih glista (jedanput mesečno, ujutro na gladan stomak), za srce i želudac i u slučajevima menstrualnih tegoba.161.  Prženi miso
Pržiti 100 gr. misoa u 30 gr. susamovog ulja. Uzimati 1-2 kašičice dnevno. Veoma dobro za tuberkulozu, srčane bolesti, šećernu bolest, reumatizam, poliomijelitis, astmu, itd.

4 Comments - Write a Comment

Post Comment