Ravioli (75-78)

Gioza
Gioza
75. Pirosikis  (dopušten bolesnima)
    Razvucite testo i isecite ga na krugove prečnika oko deset santimetara. Iseckajte šargarepu, luk, potočarku, itd., i dinstajte ih na ulju. Dodajte povrću kuvani pirinač, začinite i nastavite da dinstate sve zajedno. Od gotovog nadeva pravite kuglice koje ćete stavljati na krug od testa; testo preklopite i zatvorite pritiskajući viljuškom. Pržite u dubokom ulju. Možete peći kuglice i u rerni. Premažite ih žumancetom da bi bile privlačnije.
76. Gioza
    Napravite testo od brašna, vode i malo soli, tanko ga razvucite i isecite na krugove veličine od 6-9 santimetara. Iseckajte povrće na kockice, dinstajte ga, posolite i dodajte mu malo brašna. Urolajte ovu mešavinu u testo u obliku dugih valjčića skuvajte. Služite sa sosom od soje, misom, itd.
77. Pržena Gioza
    Pržite već kuvanu Giozu na malo ulja dok ne postane hrskava.
78. Zapečena Gioza
    Poređajte prženu ili pečenu Giozu u pleh i nalijte odozgo kremom od pirinča ili prosa, itd. Stavite u rernu. Kao malo svečanije, dodajte nekoliko morskih račića, mesa od ribe ili živinskog mesa. Za bolesne, zapecite Giozu sa Kremom od heljde.

3 Comments - Write a Comment

  1. Draga Mirjana!
   Za pravljenje takvih punjenih testa se svakako koristi integralno brašno samo je bolje i lakše koristiti testo koje se može lako razvući, a da ne puca i cepa se. Pa je tako najbolje koristiti integralno pšenično brašno ili pšenično sa dodatkom ovsenog, pirinčanog, ražanog ili heljdinog brašna. Može i samo pirinčano, ali ga treba zamesiti sa vrelom vodom i brzo, pa ga ostaviti u posudi poklopljenog oko 20 minuta.
   Pozdrav!

   Reply

Post Comment