
60. Tempura
Isecite na komade šargarepu, vlašac, itd.,umačite ih u testo za palačinke (brašno razmućeno u jednoj ili jednoj ipo količini vode), posolite i pržite u dubokom ulju kao krofne.
61. Različite krem čorbe
Čorbe od potočarke, karfiola, endivije, čičkovog i lotosovog korena, celera i raznog drugog povrća pripremaju se kao u već navedenim receptima.
62. Kuglice od lotosa
Izrendajte lotosov koren, pomešajte ga sa sitno sečenim lukom i posolite. Dodajte brašno da se napravi smesa koja se prži u dubokom ulju kao krofne. Ovo jelo je preporučljivo protiv astme, šećerne bolesti, poliomijelitisa, artritisa, itd.
63. Bundeva u rerni
Isecite bundevu na krupne komade, posolite ih i pecite u rerni. Služite sa sosom od misa ili sojinim sosom. Preporučuje se u slučajevima šećerne bolesti.
64. Kuvana bundeva sa misom
Isecite bundevu na velike komade, iseckajte sitno luk i dinstajte ga na ulju. Dodajte bundevu, zatim vodu i so, skuvajte i dodajte miso. Veoma dobro za dijabetičare.
65. Lotosov koren “Ankake”
Isecite na kockice lotosov koren, šargarepu, belu rotkvu, itd., dinstajte ih na ulju. Dodajte malo vode i kuvajte. Sve zgusnite kuzu (arrow-root) brašnom razmućenim u vodi. Na kraju dodajte malo sosa od soje.
66. Razmutite jednu kašičicu kuzua na 150 gr. vode. Zgusnite na tihoj vatri uz stalno mešanje. Posolite i dodajte sos od soje (ako je apetit oslabljen usled prehlade ili gripa, tanjir ove prekrupe poboljšaće stanje bolesnika).
Mozete li nam dati primere kako se kuva u makrobiotici leti ?
Hvala!
Pozdrav
Pozdrav Svetlana!
Održanje zdravlja zahteva dobro prilagođavanje godišnjim dobima. Leto je doba aktivnosti, prevashodno ujutro i predveče. Suncu se ne treba izlagati u dužim periodima bez odeće. Podrazumeva se da su zdravi ljudi prilagodljiviji vremenskim promenama. Obroci treba da su pripremljeni od sezonskog povrća, a žitarice su osnova cele godine. U vrelim danima možemo dozvoliti sebi pomalo voća (za zdrave osobe) i to na prvom mestu jagode, šljive i jabuke. Pred kraj leta i dinje. Važno je da sve bude organski gajeno. Od žitarica, ređe spremati heljdu.
Pingback: Šećerna bolest - Dijabetes | Makrobiotika.rs