Šećer

šećer otrov

Kao i preterano konzumiranje soli, i preterano konzumiranje šećera može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Danas se ljudi trude da smanje ili eliminišu upotrebu rafinisanog belog šećera, ali taj pokušaj je nedovoljn i veoma sporo se odvija. Mnogi nisu svesni ogromne štetnosti šećera, a oni drugi nemaju snage da se otarase te loše navike. Statistike o njegovoj potrošnji su neverovatne. Npr., u SAD je prosečna potrošnja šećera po glavi stanovnika negde oko 230 kg. godišnje!! Tzv. žuti šećer je, takođe, beli, samo sa 6-8% melase. Svi prirodni i neprerađeni šećeri su skoro identični rafinisanom belom šećeru. U SAD postoji zakon koji propisuje da svi šećeri moraju biti obrađeni. Sladak ukus takođe ima voće (koje plus ima i dosta kiseline- veliki jin), med i javorov sirup. Svi ovi zaslađivači su vrlo jaki.
Male količine kvalitetne “slatkoće” iz kuvane šargarepe, bundeve, ponekad malo voća i zrna žitarica dobre su za stomak, slezinu, pankreas, mozak, mišiće, bubrege i pluća. Pomažu cirkulaciju krvi i či-a (vitalne energije). Takva, prirodno slatka hrana pomaže i rast i funkcionisanje hormonalnog sistema.
Složeni ugljeni hidrati (skrob) su najbolji izvor šećera. Ako budete jeli žitarice, bogate složenim ugljenim hidratima, nećete patiti od nedostatka šećera i energije. Ovu vrstu šećera organizam razlaže i koristi polako i kontrolisano, čime se izbegava prekomerna stimulacija pankreasa, ona koju izazivaju prosti šećeri poput onog u medu, i postiže ravnomerno oslobađanje energije. Dodatni šećer je nepotreban. Ako se bavite teškim fizičkim poslovima ili nekim drugim naprezanjima, dovoljno je samo malo povećati količinu hrane.

šećer otrov

Šećer ima ekspanzivnu funkciju. Suviše šećera “olabavljuje” telo, slabi njegovo funkcionisanje i uzrokuje proces degeneracije do ukočenosti. Takođe izaziva agresivnost kod dece i mokrenje u krevetu. Loše utiče na želudac, slezinu i pankreas. Preterano unošenje šećera preopterećuje bubrege, čini boju kože crvenkastom i mrkom i uzrokuje mrlje na njoj, kvari zube i kosti, trošeći im minerale i kalcijum za svoj metabolizam. Uzročnik je i anemije. Uz loše funkcionisanje pluća i usporen metabolizam lakše je prehladiti se i dobiti tuberkulozu. To je preduslov za sve jin bolesti kao: gastritis, kiselost krvi i čir na želucu i hronična stanja kao spuštanja organa, frigidnost kod žena, rak materice, beri-beri, amneziju, karijes, kratkovidost, dijabetes, polio, leukemiju, paralizu, reumatizam i išijas, mišićnu distrofiju i multipleks sklerozu.

Post Comment