Zašto “jin” i “jang”?

soibiberKao rođeni zapadnjaci, mnogi imaju otpor prema istočnjačkim izrazima (i znanjima) misleći da su oni korišćeni bez ikakve potrebe i delom zbog misticizma. Naravno, sve to dolazi od neznanja i nerazumevanja. A sada ćemo da razjasnimo tu dilemu.
Uzmimo primer makrobiotičkog savetnika koji daje dijagnozu osobi koja ima zdravstvene probleme. Pošto makrobiotičar ne može da živi umesto bolesnika onda mora da objasni toj osobi uzroke obolenja i da ga posavetuje o daljim koracima, ukoliko taj želi da se izleči. Npr. imamo osobu koja je visoka i mršava, mlitavih mišića, tkiva i organa, niskog krvnog pritiska, bleda, neplodna, depresivna, isprekidanog i lošeg sna, krupnih kostiju i velikih šaka i stopala, sa podočnjacima, brzog pulsa i mlitavog, proširenog srca, gojaznu i često oznojenu, telesnog mirisa na kiselo, hiperaktivnu …itd.
I da će im, kao životni saputnik, najviše odgovarati onaj koji je jang.
Kako drugačije i prostije reći toj osobi kakve je građe i zdravstvenog stanja, nego joj reći da je JIN. Kada se shvati ovaj izraz, onda je lako savetovati obolelog da pojača jang u svom životu i ishrani i tako reguliše svoje ekstremno jin stanje koje je i dovelo do zdravstvenih problema. A jang je sve ono što je suprotno jinu.
U ovom tekstu nemam nameru da naširoko obašnjavam nešto što sam već i preširoko objasnio u kategoriji  “Jin i jang”. Samo sam hteo da još malo pomognem onima koji ovu temu nisu do kraja razumeli.
Hoću da podvučem na kraju da, onaj ko razume teoriju jina i janga, može, pridržavajući se pravila, živi zdravo i razume i one stvari o kojima nema pojma. To su pravila Univerzuma!
Kada imate univerzalni ključ,  sva vam se vrata otvaraju!

 

Post Comment