Zubi

zubi

U detinjstvu imamo 20 zuba, a kada odrastemo 32. Oblik i stanje zuba pokazuju kvalitet hrane koju smo unosili u periodu rasta. Zavisno od obima i kvaliteta hrane u tom periodu, oblik zuba, obrazac njihovog razvoja, pa čak i njihov broj može da bude različit. Slede pravila za dijagnostifikovanje na osnovu zuba.
 1. Broj zuba. Odrasli obično imaju 32 zuba: osam sekutića, četiri očnjaka, osam pretkutnjaka i dvanaest kutnjaka. Međutim, potpun broj kutnjaka normalno će se razviti samo kod osoba s uravnoteženim jelovnikom. Naročito, nedostatak određenih žita u ishrani često može imati za posledicu da treći kutnjak (umnjak) kod njih uopšte ne izraste ili raste nepravilno, što ima za posledicu bolove ili deformaciju.
 2. Pravac rasta zuba. Prednji zubi koji su izrasli iskošeni upolje pokazuju da je osoba u periodu više godina rasta zuba unosila prekomerno jin hranu. S druge strane, zubi koji su izrasli od desni ka unutra govore da je osoba jela više jang namirnice, uključujući suve proizvode od brašna i više slanih, prekuvanih namirnica.Zubi koji su u celini izrasli pravo i koji su pravilno raspoređeni ukazuju na uravnoteženu ishranu.
 3. Nepravilno razvijeni zubi. Zubi koji rastu u rezličitim pravcima- pri čemu su neki okrenuti unutra a neki napolje- pokazuju da je ishrana osobe u periodu rasta bila  haotična, bez neke pravilnosti, što je kao rezultat imalo neharmoničnu fizičku i mentalnu konstituciju. Takve osobe, sa većim brojem nepravilnih zuba, sklone su čestim promenama mišljenja i stavova.
 4. Međuprostori između zuba. Nastaju širenjem vilica i desni zbog preterane upotrebe jin namirnica. Ljudi s takvim zubima često pokazuju tendenciju ka rasejanosti u mišljenju i stavovima. Međuprostor između dva najveća prednja sekutića naziva se po tradiciji “znakom odvajanja”, i smatra se pokazateljem da će osoba rano napustiti roditeljski dom. U vezi sa tim, veruje se da takva osoba neće videti roditelje kada budu umirali.
 5. Veličina zuba. Veći zubi su posledica većinom jin hrane, bogate proteinima i masnoćom, dok manji zubi ukazuju da je ishrana bila bogata ugljenim hidratima i mineralima.
 6. Nenormalna površina zuba. Vertikalne (uzdužne) brazde na površini zuba znak su prekomernog unošenja soli i ugljenih hidrata, a nedostatak proteina i masnoća. Zubi s tačkicama sličnim ubodima igle posledica su nedostatka kvalitetnih proteina i masnoća, kao i svežeg povrća, a preteranog unošenja soli i minerala. Iskrzane ivice na prednjim zubima često su posledica istog uzroka.
 7. Propadanje zuba , uključujući karijes, degeneraciju korena i ispadanje zuba, uzrokovano je neuravnoteženom ishranom. Prekomerno unošenje prostih šećera i proizvoda od rafinisnog brašna često je glavni uzrok takvih procesa, zato što ove namirnice, kad uđu u krvotok, sagorevaju minerale, uključujući kalcijum. Dakle, nepranje zuba nije uzrok njihovog propadanja. Kod primitivnih naroda, koji nemaju velike veze sa civilizacijom, nećete videti takva obolenja. Drugo, koliko je samo osoba koje redovno održavaju higijenu zuba, a i pored tolikog truda, zubi im propadaju.Zubi se obično kvare simetrično, karijes najčešće pogađa zube jedan po jedan prema jasnom obrascu. Na primer, ako se kvari neki zub s desne strane u gornjoj vilici, pokvari će se i zub koji se nalazi ispod njega u donjoj vilici. Naša 32 zuba su u vezi sa 32 kičmena pršljena, pa na taj način i sa svim važnim organima i žlezdama. Zbog toga, kad zubi počinju da se kvare, to govori o slabljenju odgovarajućih najvažnijih organa i žlezda. Neke od najvažnijih veza između organa i zuba su sledeće:
  ZUBI  ORGANI I NJIHOVE FUNKCIJE 
  Sekutići Disajni i cirkulatorni organi i žlezde.
  Očnjaci Jetra, žučna kesa, slezina, pankreas i želudac.
  Pretkutnjaci Gornji predeo creva; sistem za izlučivanje.
  Kutnjaci Predeo donjih probavnih organa, naročito tankog
  i debelog creva; reproduktivni organi i žlezde.
 8. Boja zuba. Zdravi zubi imaju boju svetle nijanse slonovače. Ali, ponekad mogu da budu i drugačije boje, što pokazuje nenormalno stanje izazvano pušenjem, pićem i određenim namirnicama koje su unošene dužim periodom.
   – Svetložuta boja može da bude posledica neredovnog pranja zuba, dok je tamnožuta ili tamnomrka boja posledica navike pušenja.
   – Siva boja se pojavljuje usled nedostatka svežeg lisnatog povrća, a može i da ukazuje na poremećaje u radu jetre, žuči, slezine i pankreasa.
   – Boja slična purpurnoj znak je unošenja krajnje jin namirnica, kao što su neke vrste sokova i voća, a može i da bude znak slabljenja disajnih funkcija.
 9. Krti zubi su znak prekomernog unošenja suvih namirnica od brašna, kao i soli, a do krtosti naročito dolazi kod osoba koje su prešle na takvu ishranu posle dugogodišnjeg unosa šećera i mleka.
 10. Nenormalan razvoj zuba, naročito u detinjstvu, je posledica ne samo neuravnotežene ishrane već i prekomernog unosa mleka- čak i majčinog- tokom neuobičajeno dugog perioda. Kravlje i kozje mleko izazivaju slabljenje ljudskih zuba, pa čak i majčino mleko slabi zube koji rastu, ako se unosi duže nego što je potrebno. Kad malom detetu počnu da slabe zubi, to znači da je vreme za smanjivanje dojenja i postepen prelaz na meku dečiju hranu.
 11. Krivi zubi, koji često vrše pritisak na druge zube, posledica su nenormalnog jelovnika, koji uključuje unošenje prekomernih količina mesa, živine, jaja, mlečnih proizvoda i šećera, voća i bezalkoholnih napitaka, a nedostatka žita u zrnu, mahunarki i povrća.

4 Comments - Write a Comment

  1. Pozdrav Majo!
   Odgovori ću Vam iz sopstvenog iskustva i, naravno iz tuđih iskustava i saznanja iz makrobiotike. Za čišćenje zuba, i što je još važnije, povoljnu Ph vrednost usta treba koristiti “Denti” (način spravljanja se nalazi u kategoriji “Recepti” br. 220). Najbolje ga je koristiti jednom u dva dana. Uzeti malo dentija u dva prsta i staviti ga na mokru četkicu za pranje zuba.
   Drugo, zubna gleđ se stalno obnavlja, ali kada jednom dođe do takvog oštećenja da se pojavi zubna pulpa (unutrašnji mekši deo zuba) onda se gleđ više ne može obnoviti. Ima i dobra vest: makrobiotičkom ishranom se zaustavlja kvar na onom nivou do koga je već stigao. Dalje neće propadati, a neće se javljati ni bolovi ni gnojne upale. Neće biti ni neprijatnog zadaha.
   U slučaju bolova u zubima (ako se skrene sa zdravog načina života) staviti malo dentija na zub i držati 5-10 minuta. Ako nemate denti, sasvim dobra zamena je morska so.
   Nadam se da ste zadovoljni odgovorom i veliki pozdrav!

   Reply
 1. Poštovanje,
  Možete li mi reći koje namirnice, po Vašem mišljenju, liječe a koje uzrokuju ili pogoršavaju stanje zuba? Tijekom srednje škole nosila sam aparatić jer sam kao posljedica krivih zuba disala na usta i redovno patila od afti odnosno rana po ustima.U tom periodu srednje škole ispitivala sam različite dijete,prestala konzumirati meso,a nakon određenog vremena sam s vegeterijanstva prešla na veganstvo.Tad su počeli ozbiljniji problemi,cijeli niz – zubi su mi se počeli jako brzo kvariti,postali iznimno osjetljivi,itd.Pretražila sam internet,skupila hrpu različitih informacija,uvela nazad zivotinjske proizvode osim mesa i ta je promjena usporila i malo popravila stanje.Naglasak na činjenicu da su zivotinjski proizvodi bili kvalitetni i domaći.Ne znam koliko ste upoznati s istraživanjem dr.Weston Price i njegovom teorijom o K2,u čemu također dokazano ima istine.Inače je njegov režim prvi odgovor na slična pitanja o zubima.
  Što se tiče čišćenja zubi,ne koristim regularne paste za zube,izbjegavam fluor,glicerin i slične sastojke,čistim isključivo s himalajskom soli ili sodom bikarbonom uz poznatu tehniku s kokosovim uljem.
  Nadam se Vašem odgovoru.
  Unaprijed hvala !

  Reply
  1. Poštovanje,

   Trudim se da Vam odgovorim što jasnije.
   Zubi u organizmu predstavljaju kosti, tako da, ako zubi propadaju, treba se zapitati u kakvom stanju su ostale kosti.
   Zubi su mineralna tvorevina, pa su minerali (mineralne soli) veoma važni za kvalitet zuba.
   Makrobiotička ishrana je sasvim dovoljna da obezbedi dovoljnu količinu minerala (pre svega kalcijum) da bi nam zubi trajali čitavog života.
   Zubi će uvek biti dobri ako održavamo ravnotežu jina i janga u ishrani.
   Upotreba slatkiša, kiselina i suplemenata (jina) će uvek prilikom metabolizma hrane potrošiti veliki deo minerala u našem organizmu. Kada se to desi, naše telo će morati da nadoknadi potrebnu količinu minerala, pa će početi da “izvlači minerale iz magacina”, a to su sve kosti, uključujući i zube. Tako zubi gube čvrstinu i počinju da propadaju.
   Kada se zub pokvari, ne može se popraviti, ali se može makrobiotikom zaustaviti dalje propadanje i izbeći bolovi, problemi sa desnima i gnojnim kesicama.
   Veganstvo je toliko glupo i toliko jin da ga ne bih preporučio ni najgorem neprijatelju.
   Fluor je jedan od najotrovnijih elemenata (ako ne i najotrovniji) u periodnom sistemu i na postoji nijedan dokaz da popravlja kvalitet kostiju. A preporučuju ga za bebe i malu decu.

   Dakle, samo je potrebno hraniti se uravnoteženo makrobiotički i daljih problema neće biti. To se, naravno, neće svideti zubarima.
   Pozdrav!

   Reply

Post Comment