Žvakanje na prazno

Naslov je jedna od definicija žvakaće gume, jedne od bezbroj gluposti zapadne industrije. Nažalost, nije tačna. Tačnije bi bilo reći: “Žvaćeš i truješ se!” Proizvođači i oni koji koriste žvakaće gume nabrajaju neke koristi od toga, a istina je da imamo samo velike štete, tj., trujemo organizam. Naravno, po zakonima o prehrambenim proizvodima, na svakom proizvodu mora stajati deklaracija, tj. spisak sastojaka koji se sadrže u određenom priozvodu. Najčešće, deklaracije su odštampane toliko sitno, da ne može da ih pročita ni neko ko bi imao orlovski vid. Kada bi kupci i mogli to da pročitaju, za veliku većinu ne bi ništa značilo budući da ne poseduju skoro nikakva o hemiji, formulama i, uopšte o ishrani. Sada ću vam navesti deklaraciju sa žvakaćih guma “Orbit” koju sam pročitao uz pomoć lupe. Većina sastojaka su vrlo opasni po zdravlje ljudi.
  • zaslađivači: sorbitol, izomalt, manitol, aspartam, acesulfam K;
  • gumena baza (sadrži sojin lecitin);
  • arome;
  • sredstvo protiv zgrudnjavanja kalcijum karbonat, humektant glicerol;
  • zgušnjivač gumiarabika;
  • boja E171;
  • sredstvo za glaziranje karnauba vosak;
  • antioksidans BHA:
      Ništa dobro i korisno. Da biste sve ovo bolje shvatili, najbolje je da pročitate moje iskustvo … jedno od najčudnijih koje sam doživeo do sada:
      Pre dvanaestak godina pozvao me je jedan bračni par kako bi se konsultovali oko zdravstvenog problema. Supruga je radila u osnovnoj školi kao nastavnik, a njen muž, Mile, je bio načelnik vojne ambulante. Bila mu je postavljena dijagnoza raka jednjaka i uopšte im nije bilo jasno u čemu su pogrešili, jer su verovali da su ishrana i način života presudni za zdravlje. Kroz razgovor, video sam da, sve ono na šta sam sumnjao da mogu biti uzroci nastanka raka, oni nisu koristili. Naime, on je rođen i odrastao na Žabljaku u čistoj prirodi, nikada nije pušio niti pio alkoholna pića, meso su jeli po malo, i to jednom u 20 dana. Često se bavio fudbalom i odbojkom, a imali su i baštu daleko od zagađenja, gde su gajili razne vrste povrća bez upotrebe pesticida, herbicida i veštačkih đubriva. Povrh svega, imali su i 4-5 dobrih knjiga o makrobiotici, a makrobiotičkih namirnica su imali u kući ništa manje nego ja.
      Po prvi put, ništa mi nije bilo jasno. A onda, kada sam mu objasnio mehanizam nastanka raka, on se setio da, pored nekih sitnih odstupanja od zdrave ishrane, svaki dan, već dve godine koristi svaki dan na poslu po jedan paketić “Orbit”  žvakaćih guma i kesicu mentol bombona radi lepog zadaha.
      Eto kolika je cena koja se plaća za utisak o higijeni. Naravno, pojma nemam šta se posle desilo jer ljudi baš nemaju običaj da se zahvale ili da jave šta su uradili i da li im je bolje. Pogotovo to ne očekujem od zdravstvenih radnika koji pokazuju visok stepen arogancije i njihov život na visini – iznad “običnih” ljudi.

Post Comment