Bubrezi

Bubrezi su parni organi u obliku pasulja smešteni u gornjem delu trbušne duplje, blizu kičmenog stuba. Glavni zadaci bubrega jesu da filtriraju nečistoću iz krvi i da suvišnu tečnost izbacuju iz tela u obliku mokraće. Otprilike jedan litar krvi prolazi svakog minuta kroz bubrege, koji služe za regulisanje količine soli, vode i drugih sastojaka krvotoka. Mokraća se stvara u bubrezima filtriranjem uree i drugih otpadnih materija iz krvnih sudova i apsorpcijom i izbacivanjem drugih supstanci iz filtrata.
Mokraća bi trebalo da bude boje ćilibara, njena reakcija je blago kisela, ima neznatan miris i slan ukus. Količina mokraće koja se izbacuje varira sa količinom popijenih tečnosti, a obično dostiže 1.000 do 1.500 kubnih cm dnevno. Količina čvrstih sastojaka u mokraći je različita, zavisno od ishrane, i znatno je veća posle unošenja namirnica bogatijih masnoćama i proteinima. Ljudi koji žive na modernoj ishrani izbacuju svakodnevno sa mokraćom oko 40- 75 gr. čvrstih otpadnih materija, od kojih 25% čini urea, 25% hloridi, 25% sulfati i fosfati, a ostatak sačinjavaju organske kiseline, pigmenti, hormoni itd. U nezdravoj mokraći mogu da se nalaze visoka stopa albumina, šećer, krv, gnoj, aceton, masnoća, himus, ćelijski materijal i bakterije.
Nadbubrežne žlezde, povezane sa gornjim delom bubrega, sastavni su deo sistema žlezda s unutrašnjim lučenjem. One luče hormone, od kojih adrenalin, koji reguliše mentalni i emocionalni stres.
Mokraćovodi su duge, uzane cevi, kojima mokraća prolazi iz oba bubrega u bešiku delovanjem mišića. Bešika je šupalj organ u obliku slova “Y”, koji se nalazi u karlici i služi kao rezervoar za mokraću. U nju može da stane oko pola litra mokraće. Mokraćni kanal se proteže od vrata bešike do genitalnog regiona. Kod miškaraca mokraćni kanal se deli na deo koji pripada prostati i onaj koji pripada penisu. Kod žena je urinarni sistem dobrim delom odvojen od reproduktivnog sistema.

Post Comment