Dijagnostika

 

Kao prvo i osnovno, najvažnije je reći da je svaka bolest rezultat odvajanja osobe od prirode (Univerzuma). Vernicima je možda lepše i jasnije da se kaže: Od Boga. U svakom slučaju, izraz nije toliko važan koliko sam smisao. Čovek se mora prilagoditi prirodi, a ne priroda čoveku. Na nas se odražava bukvalno sve što uradimo, pomislimo i popijemo ili pojedemo. U zavisnosti od veličine i ozbiljnosti postupka ili onoga što smo uneli u sebe, razbole ćemo se ( ili ozdraviti ) brže ili sporije.
Uloga dijagnostike je otkrivanje svih promena (dobrih i loših) koje nam se dešavaju u duhu i telu. Moguće je zaključiti koje osobine i građu smo nasledili i od koga (majke ili oca), koji organi su trenutno najugroženiji i u kakvom su stanju, koje oboljenje trenutno imamo ili ćemo ga dobiti u budućnosti, psihičko stanje, uzroke takvih stanja i još puno toga. Obolenja su uzrokovana  stotinama uticaja kao što su genetsko nasleđe predaka, klima, razvoj dok smo još u stomaku i ishrana majke tokom trudnoće, ishrana i način života tokom našeg razvoja, upotreba droga, lekova i hemikalija i mnogi drugi uticaji, a sve to je zasnovano i pod direktnim uticajem zakona kosmičkog poretka i preobražaja energija. Ovakva dijagnostika je tačna, bezbolna i neškodljiva za razliku od zapadne koja koristi zračenja rentgenom, unošenje radioaktivnih i veoma štetnih hemikalija i jedinjenja, zavlačenja sondi u organe i krvne sudove, punktiranja i biopsije itd. Istočnjačka dijagnostika je zasnovana na pažljivom posmatranju određenih delova tela kao što su oči, nos, usta, obrazi, kosa i malje po telu, šake, leđa, stopala, miris tela, boja glasa, opipavanja pulseva i mnogih drugih pokazatelja. Ta znanja vuku korene od nekoliko hiljada godina unazad i do današnjih dana nije bilo potrebno, niti je imalo šta da se menja. Samo je potrebno hteti, razumeti i naučiti. Sva mudrost je sadržana u genijalnim delima od neprocenljivih vrednosti : Knjiga Žutog Cara o Internoj Medicini (Nei Čing), Knjiga Promene (Ji Čing) i Tao Te Čing.

Važno je za početak reći da nam zdravlje podjednako zavisi od četiri faktora:
– naslednih osobina roditelja i drugih predaka
– ishrane i načina života majke u trudnoći
– ishrane i načina života do kraja razvoja ( od prilike, za žene do 21.-22. godine života, a za muškarce do 24. godine )
– ishrane i načina života posle završetka razvoja

Logično je da, ako smo završili sa razvojem, ne možemo uticati na ona prva tri faktora i  ostaje nam samo da brinemo o četvrtom. O svemu navedenom će biti naširoko objašnjeno vremenom, ali hajde da počnemo sa tabelom iz koje se vidi kako se razni uticaji odražavaju na nas. To je poznato kao PET PREOBRAŽAJA ENERGIJE.

A B C  D  E
Energija organa: Jetra, žučna kesa Srce, tanko crevo Slezina, pankreas, želudac Pluća, debelo crevo Bubrezi, bešika
5 elemenata: Drvo Vatra Zemlja Metal Voda
Godišnje doba: Proleće Leto Kasno leto Jesen Zima
Doba dana Jutro Podne Popodne Veče Noć
Žitarice Pšenica, ječam Kukuruz Proso Ječam Mahunarke
Povrće: Izdanci i biljke koje rastu u visinu Velike lisnate biljke  Oblo povrće Zbijene male biljke  Korenasto povrće
Voće: Prolećno voće Letnje voće Voće poznog leta Jesenje voće Zimsko i sušeno voće
Miris: Uljast Vatren Aromatičan Mutan Gnjio
Ukus: Kiseo Gorak Sladak Ljut Slan
Delovi tela: Tkiva Krvni sudovi Mišići  Koža Kosti
Ogranci tela: Nokti Dlake na telu i boja lica  Grudi, usne Dah Kosa
Boja kože: Plava, siva Crvena Žuta, mlečna Bleda Crna, tamna
Telesne tečnosti: Suze Znoj Bale Sline Pljuvačka
Fizičke promene: Grčevi Zabrinutost Jecanje Kašalj Drhtanje
5 glasova: Vikanje Govori Pevanje Plač Stenjanje
5 funkcija: Boja Miris Ukus Glas Tečnost
Psihološko Ljutina, uzbuđenje Smeh, pričljivost Neodlučan, sumnja Tuga, depresija Strah, nesigurnost

Posmatrajući pažljivo ovu tabelu možemo zaključiti mnoštvo stvari. Npr., ako neka osoba ima krtu i busenastu kosu, probleme sa kostima, povećano lučenje pljuvačke, povremeno stenje, ten mu je taman i pokazuje razne strahove i fobije, može se zaključiti da ta osoba ima probleme sa funkcijama bubrega. Da bi se otklonile ove fizičke i mentalne smetnje, u promeni režima ishrane treba staviti naglasak na malo povećanje upotrebe soli, mahunarki (u prvom redu azukija- sitne crvene soje  i korenastog povrća (koren čička, rotkva, koren peršuna, šargarepa). Na ovakav način se analiziraju i tretiraju i ostali parovi organa. Navedeni organi koji su u paru imaju poseban jednosmerni uticaj. To znači da bešika utiče na zdravlje bubrega, debelo crevo na pluća, tanko crevo na srce itd.

 

One Comment - Write a Comment

Post Comment