Prvi koraci u dijagnostici

 U istočnjačkoj medicini se osobi prilazi kao jedinstvenoj ličnosti izgrađenoj od duha i tela koja ima svoju sudbinu, vaspitanje, događaje u životu i svoje navike. Zato se sa dijagnozom počinje smirenim i ljubaznim razgovorom, a na taj način se može saznati zaista puno stvari koje pomažu u određivanju svega što se tiče prošlog, sadašnjeg i budućeg zdravlja osobe. Onaj koji pomaže drugima u izlečenju u makrobiotici se naziva savetnik ili konsultant, a ne lekar. Lekar morate biti sami sebi. Onaj ko želi da pomogne samom sebi, to će i učiniti; onoga ko nema vere u sebe i medicinu
niko ne može naterati. Konsultant bi naravno morao da ima znanje i veliku volju, dobro mentalno i fizičko zdravlje i ljubav i saosećanje prema svim ljudima. Svaki kontakt sa obolelima troši pozitivnu energiju makrobiotičara, ali je on dužan da je nadoknadi ako bi mogao uvek da funkcioniše.
  1.  Pol budućeg deteta.  Pored još nekoliko činioca, najvažniji uslovi su jačine energija jajne ćelije i spermatozoida: ako je spermatozoid aktivniji od jajne ćelije, velika je verovatnoća da će se roditi žensko dete; a ako je jača energija jajne ćelije, rodiće se muško dete.
  2.  Najvažniji sistemi u telu deteta.  Očev spermatozoid više utiče na detetov nervni sistem, a majčina jajna ćelija na probavni i reproduktivni sistem. Zavisno od kvaliteta tih reproduktivnih ćelija, konstitucija novorođenog deteta može biti veoma različita.
  3. Najvažniji organi.   Očev uticaj u stvaranju novog bića više je izražen na levoj strani lica i tela: levo plućno krilo, leva srčana predkomora, slezina, pankreas, želudac, levi bubreg, leva strana tankog creva, nishodni deo debelog creva i levi jajnik ili testis. Od majke nasleđujemo uglavnom desnu stranu lica i tela: desno plućno krilo, desna srčana predkomora, jetra, žučna kesa, desni bubreg, dvanaestopalačno crevo, desna strana tankog creva, ushodni deo debelog creva i desni jajnik ili testis. Po milosti i zakonu prirode, dete uglavnom pokupi one bolje osobine od oba roditelja. Problem se javlja kada u današnje vreme, sve više i više, imate oba roditelja koji su bolesniji od svojih baba i deda, pa dete u svom razvoju i nema baš neki izbor!
  4. Detetova mentalna i fizička priroda.   Očev uticaj se pretežno ispoljava u intelektualnoj konstituciji i detetovoj socijalnoj i idejnoj orijantaciji, a majčin u fizičkom, senzornom i emocionalnom karakteru.

DATUM ZAČEĆA I ROĐENJA

I ovo je važan faktor u formiranju i razvoju deteta i na tim faktorima je nastala astrologija. Elektromagnetski naboj na zemlji, u vodi i u vazduhu, kao i zračenja, talasi i druge vibracije koje potiču od kretanja nebeskih tela, proizvode različite uticaje na kvalitet fizičkih i psihičkih stanja roditelja, a utiču i na njihovu reproduktivnu vitalnost, pa i na kvalitet njihovih reproduktivnih ćelija. Pored toga, način ishrane i života majke ima skoro presudnu ulogu na formiranje njenog deteta u stomaku. Kada to uzmemo u obzir, imamo, generalno govoreći, dva osnovna tipa potomstva: 1. Više jang tip osobe koje su rođene u proleće. Za vreme njihovog embrionalnog razvoja majka je imala ishranu koja odgovara jesenjem i zimskom dobu, uključujući slaniju, duže kuvanu i manje kvarljivu hranu, u većini slučajeva s više životinjskih namirnica u svom sastavu.  2. S druge strane, osoba rođena u jesen hranila se , posredstvom majke za vreme trudnoće, pretežno namirnicama prolećnog i letnjeg tipa, što podrazumeva manje slanu i kraće kuvanu hranu, a najčešće više voća, sokova, slatkiša i tečnosti.
Tako veliki uticaj ishrane majke u trudnoći potiče od toga što se embrion tokom devet meseci razvoja uveća skoro tri biliona puta i prođe ponavljanje čitavog procesa biološke evolucije o jedne ćelije do pojave života iz vode!! Prema tome, dve osobe rođene sa oko šest meseci razlike u godini su različite skoro po svemu, ali se privlače i nadopunjuju se. Obrnuto, osobe rođene približnih datuma, više imaju više sličnih osobina, ali je privlačnost mala. To je jedan od Zakona Kosmičkog Poretka: Jin i Jang, tj. suprotnosti se privlače.
Pa tako imamo da među osobama rođenim u proleće i leto veća je mogućnost za pojavu bronhitisa, tuberkuloze pluća i drugih disajnih smetnji, smetnji u bubrezima i lučenju i smetnji u radu srca i krvotoku. Među onima rođenim u jesen i zimu postoji tendencija ka razvijanju smetnji u varenju, naročito u jetri, žučnoj kesi, slezini, pankreasu i tankom crevu; bolesti kao što su dijabetes, zatvor, proliv, čirevi želuca i dvanaestopalačnog creva i nervne smetnje.
U 99% slučajeva, ovo problemi mogu se izbeći uravnoteženom ishranom majke.

ISHRANA TOKOM TRUDNOĆE I RASTENJA

Kvalitet hrane koju neko uzima u periodu trudnoće i rastenja ima odlučujući uticaj na konstituciju tela i zato određuje sve karakteristike oblika i strukture tela, karakter i ličnost, kapacitet i funkcionalnu sposobnost organa i žlezda. Opšte tendencije su:
VRSTE NAMIRNICA U ISHRANI TENDENCIJE 
Žitarice, mahunarke i kuvano povrće U celini, harmonični metabolizam, fizički i mentalno aktivna i uravnotežena osoba. Ređi poremećaji. Više intuitivna i estetska priroda.
Povrće, naročito manje kuvano ili presno Najčešće blaga osoba i sklona skepticizmu. Poremećaji u stanju kože i u funkcijama disajnih organa i u funkcijama  lučenja; hronični crevni poremećaji.
Voće, sokovi i jezgrasti plodovi Osoba sklona sentimentalnosti, nervozna, osetljiva;  kritička priroda. Poremećaji i tendencije ka slabosti creva i probavnih funkcija i rada reproduktivnih organa.
Mlečni proizvodi Pretežno blaga priroda (meni najviše liči na teleću prirodu),  lenjost duha; slabije reagovanje. Bolesti kože, stvaranje sluzi u tkivima, masnoće; srčane i cirkulatorne smetnje;  poremećaji u funkcijama jetre, žučne kese i slezine;  smetnje u radu reproduktivnih organa; češća pojava cista, tumora i raka.
Meso, živinsko meso i jaja Sklonost ka tvrdoglavosti, isključivost, odlučnost; česta materijalna zainteresovanost. Izoštrenost čula. Česte mehaničke sposobnosti. Srčane i cirkulatorne smetnje, poremećaji u radu creva i probavnih organa, nastanak tumora i raka.
Šećer, med i slatkiši Mentalne iluzije, šizofrenija, nervoza, gojaznost, dijabetes, kožne bolesti, razni poremećaji organa čula i nervnog sistema, hronični probavni poremećaji, poremećaji u funkcijama bubrega  i debelog creva, slabost reproduktivnih organa.
Začini i stimulansi Razdražljivost, emocionalna nesigurnost, nenormalan krvni pritisak, srčane i cirkulatorne smetnje, neke kožne bolesti, nepravilan rad reproduktivnih organa.

Ako dobro proučite ovu tabelu možete videti zašto su naši stari bili zdraviji i u glavi i u telu; zašto rapidno raste broj obolelih i mentalno poremećenih; zašto raste broj bolnica i zatvora; zašto se gubi oštroumnost; otkud tolika pomama za materijalnim stvarima? Šta su jele naše majke dok su nas nosile u stomacima? Šta jedu i kako se ponašaju današnje trudnice? Da li je dovoljno reći: “Daće Bog da sve bude u redu”. Ako ne radimo pametno, budite sigurni da ništa neće biti u redu!

PROČITAJTE JOŠ: Dijagnostika – Pet preobražaja energije >>>

Post Comment