Duhovne vežbe

Makrobiotika se bavi svime što je neophodno i dobro za naše zdravlje i napredak. Tako, pored disanja, vode i hrane, postoji i Šin-Sen-Do. Tu spada sve ostalo što nam je potrebno. U prevodu sa japanskog označava fizičke, mentalne i duhovne vežbe, a Do-In je disciplina duhovnih vežbi.
U osnovi, ceo Univerzum je sastavljen iz energije (Chi na kineskom ili Ki na japanskom), a ono što vidimo ili opipavamo su samo njeni oblici. I živo i neživo je sastavljeno od energije koja neprestano vibrira, dakle, sve je vibracija sa veoma različitim frekvencijama. Probaću da to objasnim na najjednostavniji mogući način.

 

Uzmimo primer čoveka: šta vidimo kada se pogledamo? Kosti, mišiće,organe, salo, kožu, dlake, krv … itd., itd. … Ali kada bi najmoćnijim mikroskopom sve to uveličavali sve više i više, na kraju bismo došli do molekula, pa do atoma koji se sastoje od atomskog jezgra i elektrona koji kruže i titraju oko jezgra. Zna se da se jezgro sastoji od protona i neutrona. A od čega se oni sastoje? Na samom kraju se dolazi do sijaset čestica koje vibriraju i koje postoje samo dok se kreću! Kada prestanu sa kretanjem (vibracijom) pretvaraju se u energiju, tj. prestaju da budu materijalni. Najpoznatiji primer je čestica svetlosti – foton. Sve dok se kreće, on ima masu, a kada udari u prepreku, svu svoju energiju predaje i nestaje.
Dakle, poruka svega ovoga je da či energija utiče na nas i ljude oko nas, na mišljenje i ponašanje, opšte zdravlje, sudbinu i, istovremeno je i objašnjenje čudesnih izlečenja, a ako loše upravljamo tim energijama, onda je objašnjenje loše sudbine i bolesti. Npr., mržnja je najgore stanje duha koje postoji! Odražava se loše na sve, a najviše na onoga koji mrzi.či
Postoji jedna stara kineska izreka: “Kada se nešto desi na jednoj strani sveta, odražava se na drugoj strani sveta!”
Zato se i kaže da smo za sve sami krivi – i za sopstveno stanje i za naš porod. Ravnoteža energija i ispravna filosofija života donosi zdravlje i sreću! Ako nešto ne znamo, opet smo krivi. Znanje nam niko ne može zabraniti. Zdravlje ili ne, duhovnost ili ne, sreća ili nesreća … sve možemo da promenimo ako hoćemo.
Moderni nutricionizam (vitamini, minerali, proteini, ugljeni hidrati, masnoće itd.) je znanje koje je beskorisno, zbunjuje ljude i na najnižem je nivou znanja o ishrani. Sva ta jedinjenja i elementi su, u krajnjem slučaju, izvor nekih energija koje treba uravnotežiti.
Do-In se deli na posebne vežbe, duhovne, svakodnevne i opšte vežbe. Sve one služe za aktiviranje i razvoj duha i tela. Za sada sam izabrao jednu od duhovnih vežbi koja donosi opšte (globalno) i lično dobro, a zove se  “Smirivanje sveta”. Ako se neko pita kako može da utiče na velike daljine, treba znati da se misao (vrsta energije) prostire neograničeno i trenutno kroz ceo svemir. Mnogi eksperimenti su to dokazali. Jedan od njih je delovanje mislima na kristalnu strukturu vode na udaljenosti od preko 12.000 km! Sva živa bića u sebi sadrže vodu i eto vam objašnjenja kako možemo ljudima poslati pozitivnost ili podršku i ljubav.
I još nešto, možda najfrapantniji primer: u Kini postoje bolnice u kojima se bolesti leče isključivo Či energijom. U epizodi serijala “Na rubu znanosti” pod nazivom “Či energija”, koji uređuje gospodin Krešimir Mišak, možete videti lečenje raka koje se posmatra uživo, putem rengena. Učestvuju tri doktora koji pacijenta leče Či energijom i glasnim izgovaranjem pozitivnih kratkih rečenica, sa željom da rak nestane … i on pred našim očima nestaje za oko minut i po!!!

 

Vežba  “Smirivanje  sveta”

Položaj za ovu vežbu je sedeći na petama na podu, kako to rade istočnjaci, a još bolje je u stojećem položaju. Kičma mora biti prava.
 1. Zadržati mirno stanje uma
 2. Polako dići ruke spojenih dlanova, u položaju molitve, do nivoa srca i disati mirno i duboko
 3. Podići dlanove do nivoa usta
 4. Lagano ispružiti dlanove ispred sebe pruženih ruku i podignutih prstiju na gore. Istovremeno, mislima slati skladne vibracije mira celom svetu, naročito kroz sredinu dlanova (vizualizovati)
 5. Uz dug zvuk mira i sklada, poluglasno, (SU) i ne prekidajući takve misli, polako širiti ruke u stranu, u nivou ramena. Poslati iste želje za mirom i na druge strane sveta
 6. Sa sledećim zvukom mira i sklada, polako vratiti ruke ispred sebe u visini ramena, a zatim ih na isti način raširiti i to ponoviti više puta
 7. Kada završite sa vežbom, vratite dlanove u položaj molitve, a onda ruke opustite pored sebe i vratite se u normalno, prirodno stanje.
Ova vežba će duhovno koristiti svima, a naročito onome koji je izvodi, u duhovnom napretku i sreći.

2 Comments - Write a Comment

 1. Ucitelju, svaka cast i hvala vam za sajt. Mada reci hvale vam ne znace mnogo, znam da bi bili srecniji kada bi videli primenu , u svakom slucaju hvala beskrajno 🙂

  Reply
  1. Dragi Šule!

   Hvala i potpuno razumem šta si hteo da kažeš. U pravu si da bih bio najsrećniji kada bi svi bili zdravi – svet bi bio mnogo bolji. Ali ne vredi se sikirati: ljudi su različiti i nije zdravlje za svakoga. Valjda je to sve po onoj rečenici:”Da nije loših stvari, ne bismo znali koje su dobre!”
   Pozdravljam te!

   Reply

Post Comment