Grčevi

Takoreći, nema skoro nikoga da nije nekada imao grčeve. To je veoma neprijatna, bolna, a ponekad i veoma opasna reakcija organizma na veliku količinu jin toksina koja se nakupila u tkivima.
      “Uzrok grčeva je suviše jin ishrana, posebno preterivanje u šećeru i voću. Grčevi napadaju najpre noge, koje su najviše jang i koje obično mogu da neutrališu višak jina. Ako napadnu srce, ishod je fatalan. Svi simptomi bolesti i bolovi su signali koje nam šalje Promisao: ako ih neutrališete sredstvima za smirenje uništavate dragocene opomene ( kategorija “Recepti”, br. 192).”
                                                                                                                                                                                                       Georges Ohsava
Iako je g. Osava sve rekao ovim kratkim pasusom, mislim da ne bi bilo loše da se još malo pojasni.
Ljudsko telo je savršena tvorevina, a to znači da poseduje širok spektar samopomoći i lečenja, razne mehanizme za izbacivanje toksina i signale kojima nas upozorava da šta u organizmu nije u redu, gde je problem i zašto nastaje. Samo treba znati makrobiotiku i slušati svoj organizam. Ovde je navedena veoma efikasna prva pomoć kod pojave grčeva tj. vruće obloge od đumbira. To je daleko bolje od hemijskih i sintetičkih lekova, ali tako ne možete izlečiti ovu opasnu bolest.
Grčevi su signal da u telu imamo toliko jin toksina i viškova da su zbog toga blokirani akupunkturni meridijani (putevi životne energije – Či), a samim tim i rad odgovarajućih organa. Po kosmičkom “zakonu privlačenja”, noge (jang) privlače toksine (jin) i trude se da ih neutrališu. To se javlja u početku dok je nivo toksina niži. Kada ništa ne preduzmemo po pitanju zdrave ishrane, nivo toksina se diže i grčevi se proširuju na ostale delove tela (tj. druge meridijane) kao što su ruke, stomak, grudi, leđa i vrat. Ako grčevi zahvate srce, ono prestaje sa radom i sledi smrt. Prvi signal opasnosti po srce je aritmija. Zato Osava i kaže da korišćenjem lekova, mi činimo zločin prema sopstvenom telu smirivanjem simtoma i bolova ignorišući signale kojima telo traži pomoć.
Evo dva primera da bi vam bilo malo jasnije o čemu se radi:
  • ako grčevi zahvate zadnji deo potkolenice (list noge) to znači da je toksinima pogođen meridijan bešike. On obavlja jako veliki broj funkcija i odgovoran je za zdravlje i snagu bubrega;
  • ako grčevi zahvate prednji deo potkolenice (cevanicu) to znači da je toksinima pogođen meridijan stomaka. Svi znamo koliko je organa smešteno u stomaku.
      Pamet u glavu!

Post Comment