Evo najznačajnije stvari što se tiče ishrane: lista namirnica klasifikovana po energijama koje nose- jinu i jangu. Mislim da ste do sada shvatili da je zdravlje održanje ravnoteže ove dve energije. Na listi su navedene skoro sve namirnice i to u sirovom stanju, bez ikakvih dodataka.
Žitarice | |||
(mnogo jin) | Klice žitarica | malo jang | Pirinač |
(malo jin) | Kukuruz | Proso | |
Raž | Pšenica | ||
Ječam | (prilično jang) | Heljda | |
Ovas (zob) |
Povrće | |||
(mnogo jin) | Plavi patlidžan | Bambusovi izdanci | |
Paradajz | Pečurke | ||
Krompir | (prilično jin) | Grašak | |
Paprika | Cvekla | ||
Boranija | Celer | ||
Pasulj(izuzetak je azuki) | Beli luk | ||
Krastavac | (malo jin) | Crveni kupus | |
Špargla | Karfiol | ||
Kiseljak | Beli kupus | ||
Spanać | Sočivo | ||
Artičoka | Zeleni kupus | ||
Tikva | (malo jang) | Maslačak | |
Zelena salata | Krbuljica | ||
Motovilka | (prilično jang) | Bundeva | |
Endivija | Šargarepa | ||
Kelj | Kozja brada | ||
Praziluk | Čičak | ||
Naut (leblebije) | Potočarka | ||
Rotkvice | Koren maslačka | ||
Bela rotkva | Pečene bundevine semenke | ||
Luk | (mnogo jang) | Jinenjo krompir | |
Peršun |
Riba | |||
(malo jin) | Ostrige | List | |
Mušule | Orada | ||
Hobotnica | Tunj | ||
Jegulja | (malo jang) | Losos | |
Šaran | Škampi | ||
Dagnje | Morski račići | ||
Oslić | Jastog | ||
Slatkovodni rak | Haringe | ||
Pastrmka | Sardine | ||
Štuka | (prilično jang) | Kavijar |
Meso | |||
(prilično jin) | Puževi | Ovčetina | |
Žabe | (malo jang) | Golub | |
Svinjetina | Jarebica | ||
Teletina | Patka | ||
Govedina | Ćurka | ||
Konjetina | (prilično jang) | Jaja (treba da budu oplođena) | |
Kunić | (mnogo jang) | Fazan | |
Divlji zec | |||
(malo jin) | Piletina | ||
Pilići, jarebice i fazani moraju biti hranjeni zrnevljem. |
Mlečni proizvodi | |||
(mnogo jin) | Jogurt | (prilično Jin) | Mleko |
Kajmak | (malo jin) | Kamamber | |
Pavlaka | Grujer | ||
Margarin | (malo jang) | Rokfor | |
Buter | (prilično jang) | Kozji sir |
Voće | |||
(mnogo jin) | Ananas | Badem | |
Papaja | Kikiriki | ||
Mango | Lubenica | ||
Grejpfrut | Trešnja | ||
Pomorandža | Lešnik | ||
Banana | Zelena maslina | ||
Smokva | Crna maslina | ||
Limun | (malo jang) | Jagoda | |
(prilično jin) | Kruška | Kupina | |
Grožđe | Kesten | ||
Breskva | (prilično jang) | Jabuka | |
Dinja | |||
Šljiva |
Razno | |||
(mnogo jin) | Med | (prilično jin) | Kokosovo ulje |
Industrijski šećer | Ulje kikirikija | ||
Smeđi šećer | Maslinovo ulje | ||
Melasa | (malo jin) | Suncokretovo ulje | |
Masnoće | Susamovo ulje | ||
Margarin | (malo jang) | Ulje repice |
Pića | |||
(mnogo jin) | Kafa | Zašećerena pića | |
Coca-cola | Šampanjac | ||
Čokolada | Vino | ||
Voćni sokovi | (prilično jin) | Pivo | |
Obojeni čaj | Slad | ||
(malo jin) | Kisela voda | Cikorija | |
Soda-voda | Kokkoh | ||
Voda | Janoh kafa | ||
Lipa | Kafa od maslačka | ||
Nana | Kafa od čička | ||
Timijan | (prilično jang) | Mu čaj | |
(malo jang) | Kamilica | Čaj haru | |
Ruzmarin | Čaj od lotosa | ||
Banča | (mnogo jang) | Žen-šen (ginseng) |
Začini | |||
(mnogo jin) | Đumbir | Estragon | |
Ljuta paprika | Vlašac | ||
Kari | (malo jang) | Cimet | |
Biber | Komorač | ||
Paprika | Bosiljak | ||
Limun | Krbuljica | ||
(prilično jin) | Sirće | Timijan | |
Senf | Ruzmarin | ||
Karanfilić | Majčina dušica | ||
Vanila | Luk | ||
(malo jin) | Lovor | (prilično jang) | Peršun |
Beli luk | Žalfija | ||
Anis | Ren | ||
Kim | Šafran | ||
Muškatni oraščić | Divlja cikorija | ||
Vlašac | (puno jang) | Gorčac | |
Nerafinisana morska so |
Ponovo, za sada, nemam ništa bolje da kažem od gospodina Osave u vezi sa osnovnim savetima o namirnicama, pa evo citata:
“Sve ove namirnice i pića trebalo bi da budu prirodni; ne bi trebalo da su industrijski prerađeni, niti veštački tretirani. Pazite na namirnice kao što su piletina, ćuretina, pačetina, jer su ove životinje veštački hranjene, a i jaja su im, takođe, sumnjiva. Sada je vrlo teško naći vodu i so u njihovom prirodnom obliku, čak i vazduh, međutim možemo se odupreti otrovima koje sadrže ako nam je organizam u dobroj ravnoteži. Odnos jina i janga menja se sa promenama godišnjih doba i kljimatskih uslova. Može da bude jako izmenjen načinom kuvanja i konzumiranja, odakle proističu važnost kuvanja i ponašanja za stolom. U starom Japanu obroci su ubrajani među najvažnije svečanosti, jer su oni kreatori života i mišljenja. Razmislite o važnosti otkrića vatre koje je napravilo razliku između čoveka i životinja. Uvek možete začinjavati hranu gomasiom i sosom od soje.
Prirodni zeleni čaj sa sosom od soje (šo-ban) preporučuje se pre i posle svakog jela.
Mu čaj je takođe preporučljiv za one koji žele što pre da se “jangiziraju”; treba ga piti tokom obroka ili u 5 sati.
Soja, miso, teka, krem od misa itd., trebalo bi da zamene buter i sir.”
Da li je potrebno u ishrani da budu pola jin i pola jang namirnica? Ili treba jos na nesto obratiti paznju? Primetio sam da na mnogim mestima(na internetu) za neku namirnicu pise da je jin, a na drugom mestu za tu istu namirnicu da je jang… Prema ovoj tabeli, vecina namirnica su JIN, a tek neke su JANG. Na koji nacin treba jesti da bude pola jin a pola jang? Koje jang namirnice treba vise koristiti da bi se balansirala ishrana?
Hvala
Igore, naravno da uvek treba težiti jin/jang ravnoteži. No pored toga što treba voditi računa o energiji namirnica, takođe je jako bitno i doba godine u kojoj se konzumiraju određene namirnice, način pripreme jela kao i trenutno zdravstveno stanje. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da krenete od dijete broj sedam i polako se spuštate po lestvici uključujući postepeno sve više namirnica, izbegavajući ekstreme (sve dok i sami ne ovladate veštinama balansiranja). Što se tiče nesporazuma na internetu – tačnu jin/jang klasifikaciju imate na našem sajtu i naravno u knjigama Žorža Osave i Mičio Kušija. Tu nema dileme. Veliki pozdrav!
Hvala vam na odgovoru. Imam jos jedno pitanje. Zasto se preporucuje da se izbegavaju namirnice kao sto su: paradajz, krompir, paprika? Samo zato sto su previse jin?
Igore!
Prost odgovor je: Da. Zato što su te namirnice ekstremno jin, a jin efekti na organizam su uzrok preko 90 % zdravstvenih problema i oboljenja.
Složeniji odgovor je da se energetski nivo namirnica (jin i jang ) mogu menjati posebnim načinima pripreme, ali to je teže i komplikovanije, i za objašnjavanje, i za pripremu. Ne treba ništa komplikovati, zar ne? Krajnji skor, da li je nešto jin ili jang, zavisi od elemenata i jedinjenja od kojih se namirnica sastoji, a takav pristup zahteva puno raznih tipova saznanja i vodi samo zbunjivanju.
U svakom slučaju, savet za sve: Čitajte pažljivo sve što je napisano i pridržavajte se svih saveta! Npr.: Ako nigde u receptima nema paradajza, krompira, paprike, plavog patlidžana, šećera idr., nemojte ih ni upotrebljavati.
Pozdrav!
Gde se mogu pronaći te dijete koje pominjete br. 7 i ostale. Hvala.
Zanima me kakvo misljenje imate u vezi fitinske kiseline? Ona se u velikoj meri nalazi u zitaricama. Sa te strane, na koji nacin je najbolje pripremati namirnice?
Ovde sam prvi put video nesto o tome http://mudrepredaje.com/?page_id=493 , a kakvo misljenje o tome ima makrobiotika?
Marko!
Stare civilizacije (naročito kineska ) su još pre oko 12000 god. tačno izdefinisali svoju medicinu i do dana današnjeg nije imalo ništa da se promeni ili doda. Žitarice su osnovna hrana za čoveka otkad je postao na Zemlji i nema mesta sumnji. U namirnicama se nalaze na hiljde raznoraznih jedinjenja koja će nauka da ispita do kraja tek za hiljade godina (možda ni tada) pa nemojte brinuti o tim glupostima. Izvinjavam se na maloj grubosti, ali moram da kažem da je to pitanje u osnovi kao kada biste pitali: ” Da li pčela treba da jede med?” Puno, puno više treba brinuti o trovanju ljudi raznim hemikalijama koje se abnormalno dodaju u sve i svašta i bukvalno nam ne daju ništa da jedemo u prirodnom obliku.
A kako spremati žitarice, to imate pod kategorijom “žitarice”. Pozdrav!
Pingback: Lečenje bubrežnih bolesti | Makrobiotika.rs
A šta je sa nuklearnim probama i zračenjem kakvo emituje HAARP. Može li se negativan uticaj ovih razarajućih zračenja sprečiti samo hranom, koja je, takođe, izložena tom zračenju.
Pozdrav Zorana!
Kakva zla nam nanose, neko iz gluposti, a neko namerno… nešto je poznato, a nešto ćemo tek saznati! Takve stvari se njima direktno vraćaju i plus onima koji su nespremni i ne raspolažu nekim znanjima. Bilo kako bilo, najbolji sistem za odbranu je makrobiotika iz razloga što ona ne proizvodi još dodatna mučenja za organizam i trovanja. Pruža nam maksimalnu otpornost i zaštitu. Bolje nemamo. Za oslobađanje od radioaktivnosti i teških metala imamo jedan veliki bonus u vidu algi – dokazano je da fantastično oslobađaju organizam od takvih gluposti koje je čovečanstvo nametnulo samo sebi. Naravno, ne oni “obični” ljudi, nego “veoma učene glave”.
Zahvaljujem na dobrom pitanju. Veliki pozdrav!!
Pingback: Jelovnik za sedam dana | Makrobiotika.rs
Dali je nerafinisana kamena so prilicno jang kao nerafinisana morska so?
Poštovanje Slaviša!
Jeste, podjednako je jang, s tim što je morska so bogatija ostalim mineralima kojai su nam neophodni i to u dobroj srazmeri.
Pozdrav!
kako da znam kojoj vrsti energije naginjem tj cega imam visak.Kod mene su jake oscilacije,nema ravnoteze,kako da se izbalansiram.Krenula sam s presnom hranom,ali neznam koje su kompaktibilne namirnice,kada pravim zive sokove npr
Draga Vesna!
Koristeći presnu hranu praktično je nemoguće da postignete izbalansiranu energiju tj. uvek ćete biti u jin stanju. Kao što vidite iz tabela, 99% namirnica u prirodi su jin karaktera i samo im termička obrada i soljenje pomažu da postanu izbalansirane ili blago jang. A jin stanje organizma može da se prepozna po mnogo pokazatelja kao što su: mlitavija koža i mišići, slabiji kapilari i veća sklonost ka krvarenju, zakasnele menstruacije i obilnije krvarenje, pojava glavobolja, povećena kiselina želuca (gorušica), osetljivost na hladnoću (zimogrožljivost), sklonost ka pobačaju, niskom pritisku, osetljivost na upale i prehlade, teže ustajanje ujutru pa čak i pojava raka jer je osnovni uzrok njegovog nastanka hronično jin stanje.
Pozdrav
Poštovani,
Nedavno sam započela terapiju akupunkture i prelazim polako na makrobiotičku ishranu. Ono što me zanima je šta preporučujete pod namernicama koje greju telo. Doktor mi je preporučio da uključim u ishranu tkiva, tj. sve ono što se koristi za pripremanje pihtija. Dijagnoza je hladna materica, blaga upala jetre i hronična upala bešike.
Da li postoji opširnija tabela namernica koje su jang, pošto po ovome nemam baš puno izbora :/
Unapred zahvalna na odgovoru.
Pozdrav
Izvinjavam se zaboravila sam da Vas upitam, da li preporučujete korišćenje himalajske soli?
Pozdrav i hvala još jednom.
Draga Vanja,
Iako sam imao nameru da ovako nešto napišem, Vaše dobro pitanje je to ubrzalo. Detaljan odgovor na Vaše pitanje je pod kategorijom “Jin i jang”, pod naslovom “Jangiziranje”. Ako Vam je preporučeno da upotrebljavate namirnice koje greju telo, po makrobiotici i izvornoj kineskoj medicini, to su razne vrste mineralnih soli i ugljeni hidrati. Koristeći makrobiotske savete, vrlo brzo ćete regulisati sve Vaše probleme.
Što se tiče himalajske soli, naravno da može da se koristi, ali mi to sve liči na marketinški trik da bi se dobro unovči želja mnogih ljudi da se zdravo hrane. Naime, to je takođe morska so zaostala na Himalajima nakon dizanja tla i formiranja planinskog masiva. A skuplja je oko 20 puta od morske soli koja se nalazi u prodaji.
Pozdrav !
Imam veliki problem u poslednje vreme , stalno osecam nadutost is svremena na vreme imam kao astmaticne napade vidim da puno namirnica ne podnosim. Inace sam vegeterijanac vec 10 godina. Iz ovih tabela sam videla da uzimam prilicno yin hrane .Da li imateneki savet za mene. Hvala unapred pozdrav Ana
Draga Ana,
Vegetarijanci se u 99% slučajeva hrane preterano jin obrocima. Kao što ste verovatno do sada shvatili, organizam ne može dobro da funkcioniše u jin stanju. Drugo, to što ste napisali da ste vegetarijanac ne znači mi mnogo, jer, koliko znam, postoji dve vrste vegetarijanaca: oni koji ne koriste mleko i mlečne proizvode i oni koji koriste.
Nije samo važno pripadati nekoj grupi koja se hrani na određeni način, već je neophodno znati da svaka namirnica ima svoja posebna svojstva i drugačije utiče na naš organizam. To će reći da nije uopšte svejedno da li se neko pretežno hrani plavim patlidžanom, paradajzom, krompirom, voćem, salatama ili termički obrađenim namirnicama, ili žitaricama u obliku brašna ili u obliku zrna.
Inače, astma nastaje zbog sluzi koje se nakupljaju u plućima i sprečavaju alveole da preuzmu kiseonik iz vazduha, pa dolazi do gušenja. Pored još nekih namirnica, one koje ostavljaju najviše sluzi u organizmu su mleko i mlečni proizvodi i proizvodi od belog brašna. Takvo stanje “zapušeno” organizma uz dodatak još i jin stanja ne dozvoljava da se stekne tolerancija na mnoge namirnice i reagense, pa se javljaju razne vrste alergija. Zdrava osoba nema alergiju ni na šta.
I još nekoliko reči za kraj. Vidim da retko ko razume do kraja šta je makrobiotika i od čega zdravlje zavisi. Ishrana je nesumnjivo neobično važna, ali ne treba zaboraviti i ostale važne faktore: da li volite hranu koju jedete, kako se ponašate u odnosu sa drugim ljudima i prema prirodi, od kakvih je materijala vaša odeća, da li se prilagođavate na adekvatan način godišnjim dobima, kakav je prostor u kome živite, da li vežbate nešto, itd., itd…
Veliki pozdrav i razmislite o svemu!
Imala sam suvi kasalj otprilike 2 nedelje,uzimala sam beli slez,djumbirov sok i med svakog dana 3 puta…i kasalj je napokon prestao…posle toga 2 dana sam imala mucninu i pad krvnog pritiska,a svo vreme znaci vise od dve nedelje mi je igralo oko,tj. donji kapak treperio….inace svakog dana pojedem jedan red crne cokolade…sada kad pogledam uzimala sam izrazito jin namirnice…da li je to stanje posledica svega toga? kako da se ugrejemo ako ne koristimo zacine biber,djumbir,kurkumu,narocito zimi?
Draga Marijana,
Dobro ste zaključili da ste preterali sa jin namirnicama i da je sve što Vam se desilo posledica toga. Beli slez i đumbir jesu pomogli kod kašlja, ali su ostavili posledice. Slez izaziva još dodatne sluzi u plućima, koje je ionako bilo mnogo pa je izazivala kašalj. To je princip preterivanja kako bi se organizam naterao na reakciju, a za tim nema potrebe. A đumbir je ubrzao cirkulaciju telesnih tečnosti i za njega se može reći da ima pozitivan efekat, ali nije neophodan. A med mnogi stavljaju samo zato što vole sladak ukus, inače on nema ničega pozitivnog.
Jin efekat Vam je omlitavio srčani mišić i proširio krvne sudove, pa Vam je opao pritisak. Takođe, olabavio je i donji kapak, a njegovo treperenje je pokušaj mišića da ponovo zadobije zategnutost tj. mišićni tonus.
Začini koje ste nabrojali su tropski i priroda je to dala onima koji žive u takvim krajevima da bi se rashladili, a ne ugrejali. Naime, oni imaju osobinu da toplotu isteraju napolje, kroz kožu. Prvi znak isterivanja toplote je znojenje, a oni izazivaju znojenje.
Zadatak sredstava koja leče, je samo da leče, a ne da ostavljaju negativne pojave. Verovatno slušate istovremeno zapadnu medicinu, travare, pčelare, pratite razne časopise i zanimljivosti, a to sve na kraju dovodi do zbunjenosti, pa ne znate šta je dobro, a šta ne.
Napisao sam u jednom tekstu da se ne može istovremeno držati nauka koje se kose međusobno. Mora se odlučiti za jedno, pa kako bude.
Pozdrav!
Hvala puno na odgovoru!!! Da li se mogu koristiti majcina dusica,bosiljak i ruzmarin kao jang zacini svakodnevno zimi?
Draga Marijana,
Nema na čemu. Ali izgleda da nisam dobro objasnio ili Vi niste razumeli. Od svega što čovek upotrebljava za ishranu na svetu, u jang spadaju samo so, meso divljih životinja, jaja prirodno hranjenih ptica i tvrdi slani sirevi, a od biljaka samo ginseng (žen šen ili koren života) i alge, i nšta više. U tabelama namirnica po jinu i jangu ima jedna “fora”: ako, npr. za neki začin piše da je jang, to znači da je više jang od ostalih začina, a ne da je stvarno jang.
Inače, makrobiotičari imaju izoštrena čula mirisa i ukusa skoro kao životinje, tako da je i malo peršuna ili celera ili sam ukus pojedinih namirnica, već dovoljan začin. Ne valja jesti mnogo začinjeno.
Dalje, makrobiotičar ima savršenu cirkulaciju i energiju tako da se može kupati na reci i po mrazu. Kakva dodatna cirkulacija je tu potrebna? Da li bilo koja životinja (ili npr. Eskimi) jede đumbir ili cimet da bi mogao da spava na snegu? Da li u Sibiru rastu ljuti začini i biber? Ako uključite logiku, sve će Vam biti jasno.
Veliki pozdrav!
Izvinjavam se,zaboravila sam da pitam za steviju,da li moze da se koristi kao zasladjivac? I sta mislite o tome? Veliki pozdrav!!!!!!
Steviju najviše koriste oboleli od dijabetesa (šećerne bolesti) kako bi zadovoljili svoju naviku za slatkim ukusom, ali u njoj nema šećera. Ona sadrži neko jedinjenje čiji ukus je sladak. Inače, vidim mnoga istraživanja koja potvrđuju štetne, pa čak i opasne efekte na organizam.
Pozdrav!
Hvala puno na odgovoru!!!!!! Sve najbolje vam zelim!!!!
Poštovani!Da li na makrobiotiču prehranu treba prelaziti postepeno?I da li postoji neko pravilo i redoslijed spravljanja namirnica,i koliko puta dnevno jesti?
Draga Dina,
Širenje makrobiotike i jeste poziv za vraćanje čovečanstva na prirodan način života. Sve što je nekada bilo normalno, sada se izgubilo: ljudi se slabo kreću, ne dišu ni sa 50% pluća, ne jedu skoro ništa što je priroda odredila za nas, ne piju čistu vodu, ne ponašaju se ljudski i prijateljski …., itd. Pričam o većini stanovnoštva naše planete. Da ne pričam o ratovima kojih ima na svakom koraku. Sve to je posledica lošeg zdravlja – fizičkog i mentalnog. Definitivno, svako udaljavanje od prirode vodi ka bolesti. I zato, ko to shvati, težiće ka vraćanju prirodi, tj. ka makrobiotici. Brzina prelaska na zdravu ishranu zavisi od dve stvari:
– ako je osoba životno ugrožena zbog teške bolesti, treba bezuslovno odmah da pređe na makrobiotiku. Tako će uraditi i onaj ko je zdrav, ali dovoljno jake volje da promeni život na bolje.
– postepeno može da pređe na makrobiotiku onaj ko ima vremena i teško mu je da se oslobodi ranijih navika.
Na Vaše drugo pitanje, oko pravila pripremanja namirnica, odgovor je u kategoriji “Recepti – Osnove pravilne ishrane”.
A treće, koliko puta dnevno jesti, odgovor je da, ako upotrebite namirnice koje su zdrave i dobre za čoveka i pripremite ih na način kako to piše u našim receptima i žvaćete ih temeljno i polako, možete jesti kada hoćete i koliko Vam je potrebno!
Pozdravljam Vas!
Postovani,na sve strane nailazim na informacije koliko je zdrava konoplja ,tj.njeno seme i ulje.A sa druge strane sve vise je textova protiv soje i u skorije vreme protiv lanenog semena i ulja,jer su prirodni estrogeni,i kod zena kojima je estrogen dominantan u odnosu na progesteron ,stvara samo veci problem.U makrobiotici je soja mnogo zastupljena…zanima me vase misljenje ,vezano za to i za visak estrogena…Veliki pozdrav !!!
Pozdrav Marijana,
Vaša radoznalost je znak ineresovanja i želje za učenjem, što je pozitivno. Mnogo puta sam napisao da ne postoje čarobne namirnice koje rešavaju probleme. Takav pristup je nastao zbog jedne loše ljudske osobine (mane), a to je, da se uživa beskrajno u svemu što zadovoljava naše ukuse, a kada se razboli, da se izleči za dva dana. I to uz uporebu samo jednog čaja ili jedne namirnice. Na žalost, to ne postoji! Konoplja ima neka pozitivna dejstva na organizam (ne u svim slučajevima), ali ima i negativna dejstva. U svakom slučaju nije čarobni štapić, a ko toliko veruje u nju, slobodan je da radi sa svojim životom šta god želi.
Tekstovi protiv soje se sve više pojavljuju u prvom redu, zato što skoro da više nema prirodne soje, već je to uglavnom GMO. A to već ne bih preporučio ni najgorem neprijatelju. Drugo, soja nije u velikoj upotrebi u makrobiotici, već se retko upotrebljava.
A što se tiče odnosa hormona u telu, disharmonija nastaje zbog nepravilne ishrane. Ako se pravilno hranite, odnos hormona će biti u redu, a povremena upotreba soje u ishrani može samo da pomogne ženi da bude zdravija i da skoro neosetno prebrodi klimaks.
Laneno seme je takođe dobro i zdravo i u makrobiotici služi za povremenu upotrebu. Najdelotvornije je u slučaju problema sa debelim crevom i zatvorom (konstipacijom). I tada se koristi samo 2-3 dana, jedanput dnevno po supena kašika. Tolika količina i povremena upotreba ne može nikome da škodi.
Pozdravljam Vas !
Poštovani,
zanima me vaše mišljenje o zelenoj glini (i glini u opšte) koja može da se primenjuje spolja u vidu maski, obloga ali i da se koristi za piće kao “glinena voda”. Da li ima jin ili jang efekat?
Pozdrav!
Draga Nataša,
Svaka glina je u osnovi mešavina raznih minerala (mineralnih soli) i kao takva bi trebalo da pripada jangu. Naravno, kao i sa svim drugim, na bi trebalo preterivati sa upotrebom, ako bi uopšte i trebalo. U stvari, glina se najviše upotrebljava za čišćenje kože i organa, tj. za detoksikaciju. Ako jedete žitarice i povrće nećete imati toksina i samim tim nema šta da čistite, a pored toga, glina nije hrana, a žitarice, povrće i mahunarke jesu. Kao što sam napisao u jednom tekstu, minerali su neophodni za život i zdravlje, pa se glina može koristiti u malim količinama u ekstremnim slučajevima ratova, kataklizmi itd., to jest kada vam je ishrana veoma siromašna i nemate soli za pripremanje obroka.
Pozdrav!
Kada se koristi kurkuma (jer je nema na tabeli), u kom godisnjem dobu i zasto? Unapred Hvala na odgovoru!
Poštovanje;
Kurkuma (turmerik) se najviše koristi i pominje u Indiji i nekim arapskim zemljama. Koristi se kao začin, ali ima i lekovita sredstva po indijskoj tradicionalnoj medicini (Ayur Veda). Deluje kao tonik na organizam, pročišćava krv, pomaže probavne funkcije i deluje kao sredstvo protiv bakterija. Umirujuće deluje na plućna obolenja, kašalj i astmu. Kada se mahunarke kuvaju sa kurkumom, sprečava stvaranje gasova u stomaku.
U tabeli namirnica je nema jer uspeva u tropskim i suptropskim krajevima, pa je kao takva prilično jin, a u makrobiotici je uvek bolje koristiti nešto što je umerene energije. Pored toga, u makrobiotici imamo daleko bezopasnija sredstva za sve ove nabrojane zdravstvene probleme i kurkuma nam nije neophodna.
Pozdrav!
Sta je sa divim lukom ili sremus?raste u planinama,dali spada u jin ili jang namirnica?Pozdrav!
Poštovanje i pozdrav,
Koristi se, kako da ne. Svo divlje povrće je veoma preporučljivo i kud i kamo je zdravije i ima bolju energiju nego veštački gajeno, a da ne pominjemo razne gluposti kao plastenici i staklenici, prskanje pesticidima, herbicidima i veštačka đubriva. A GMO hrana i ne zaslužuje da se zove hranom i predstavlja direktan zločin prema čovečanstvu.
Kao i svo povrće na svetu, sa izuzetkom ginsenga (žen-šen ili koren života), i sremuš ili divlji beli luk je jin, ali to ništa ne smeta ako se pridržavamo makrobiotskih principa, tj. jede se u manjim količinama i termički obrađeno (u supama ili dinstano kratko na malo nerafinisanog ulja). Povrće se retko koristi sirovo. Može u slučaju visokih spoljnih temperatura ili uz neke veoma jang namirnice.
Dobro je naučiti koje se divlje bilje koristi za ishranu i koristiti ga kad god imate priliku.
Pozdrav!
Hvala vam puno za iscrpni odgovor,
Pozdrav,Citam o dosta stetnom glutenu,koji deluje veoma lose po zdravlju,a nalazi se u nekim zitaricama kao psenica,ovas,raz,a po makrobiotici trebalo bi da budu glavno jelo.Deluje veoma zbunjujuce.Sta je istina u svemu ovome?
Unapred Hvala,
Save,
Osetljivost na gluten, koji je belančevina velikog broja žitarica, se drugačije zove bolest CELIJAKIJA. Znam nekoliko osoba koji boluju od te bolesti, a mislim da je jedan od njih i teniser Novak Đoković. To je urođena bolest nepravilnog formiranja resica tankog creva kojima je zadatak da upijaju hranljive materije iz svarene hrane. Za takvo stanje je isključivo kriva majka koja se u trudnoći nije pravilno hranila i time prouzrokovala nepravilan razvoj svog budućeg deteta i napravila mu pakao u budućem životu. Skoro 70% prehrambenih proizvoda sadrže gluten. Šta onda takva osoba da jede? Od žitarica, pirinač ne sadrži gluten.
Kažete da je to zbunjujuće. Ja bih pre rekao da je tako nešto nenormalno jadno i bedno! Uključite logiku i razmislite o sledećim rečima, pa ćete sve razumeti:
Celijakija je, kao i sve alergije, nesposobnost organizma da prihvati na pravi način ono što je sasvim normalno i nalazi se uvek u našoj okolini. Kakva je to osoba koja ne sme da jede žitarice koje su osnovna hrana za ljudski rod? Kakva je to osoba koja se guši od polena i ne raduje se cvetanju biljaka i proleću kada se sve budi i kreće proizvodnja hrane na majci Zemlji? To vam je apsolutno isto kao kada bi krave bile alergične na travu i seno, žabe i ribe na vodu, a lavovi alergični na meso. Da je celijakija postojala pre 100 god. pitajte se šta bi jeli naši predaci koji su po pravilu bili siromašni i koji su se odhranili pšenicom i ovsem (zob) i bili supermeni u odnosu na današnju kilavu populaciju koju mrzi i da donesu hleb iz trgovine.
Pozdravljam Vas i mislim da sam odgovorio na Vaše pitanje!
Jeste,odgovorili ste na moje pitanje onako kako sto treba i puno vam HVALA
Da li trebam ravnomerno koristiti malo jin i malo jang namirnice da bi postigla ravnotezu?
Pozdrav Milka,
Odgovor je prost. Važna rečenica u makrobiotici glasi: “Ravnoteža energija jina i janga dovodi do zdravlja, a neravnoteža do bolesti!” Zbog toga ne treba koristiti u ishrani ekstremne namirnice kao što su hemikalije, tropsko voće i povrće, paradajz, plavi patlidžan, slatkiše i suviše začinjena jela. Koristeći takve stvari, veoma je teško uspostaviti ravnotežu, ili bolje rečeno, nemoguće je.
Za to Vam služe tabele i liste namirnica gde možete videti koje namirnice nisu mnogo ni jin ni jang i koje namirnice služe za svakodnevnu upotrebu, koje za povremenu, a koje su za izbegavanje ili potpuno ukidanje.
Siguran sam da ćete razumeti i pozdravljam Vas!
Ja po ceo dan citam, trudim se da sto vise shvatim. Veliki deo sam razumela, samo mi jos ovo recite molim vas:
da li ja mogu na primer za jedan obrok uzimati zitarice – malo jin i losos-malo jang?
Rekao bih da ništa od navedenih namirnica nije potpuno jin, a ni potpuno jang. Sve biljke su jin ako ih posmatramo u odnosu na meso. Takođe, svako meso je jang u odnosu na biljke, i to ekstremni jang. To što piše da je neka vrsta mesa jin, to samo znači da je malo manje jang od ostaih vrsta mesa. Najbolje je da se pridržavate one zlatne proporcije: 60% žitarice, 25% povrće, 15% mahunarke, 10% ostalo, imajući u vidu da namirnice koje koristite ne smeju biti ekstremi. Kod žitarica ne postoje ekstremne vrste, zato se one generalno preporučuju bez ograničenja. Kod povrća imate južno koje je ekstrem (krompir, paprika, paradajz, tikvice itd) i treba ga izbegavati. Meso se izbegava ne zato što se neko pravi fin pa neće da jede životinje, već zato što je SVAKO meso veliki jang. Ne treba linearno shvatati tabelu. To je moje mišljenje.
Poštovanje Uroše,
Prijatno sam iznenađen Vašim ispravnim tumačenjem namirnica i jina i janga. Hteo sam samo da Vas malo dopunim, a to sam uradio kroz odgovor Milki koja je postavila par pitanja.
Srdačan pozdrav!
I da, sta je sa kostunjavim vocem?
Draga Milka,
Evo odgovora i na Vaša poslednja dva pitanja. Dobro ste shvatili odnos jina i janga i, žitarice i riba se slažu. Jedino treba razmisliti o nekoliko pravila:
– riba spada u meso i kao takva ne preporučuje se osobama koje imaju zdravstvenih problema i nalaze se u fazi lečenja. Treba sačekati poboljšanje, pa je onda ponekad koristiti;
– veća upotreba životinjskih proizvoda ostavlja u organizmu sluzi i toksine, a na planu ponašanja i karaktera stvara osobu koja rarmišlja materijalistički (najniži nivo rasuđivanja) i donosi lošu sudbinu. Dakle, ko želi takav život i pati toliko za mesom, slobodno neka se tako i ponaša. Može se biti zdrav i uz upotrebu mesa. Samo je pitanje kako uspostaviti ravnotežu i kakav će to život biti.
– dobro razmisliti koju ribu koristite jer se ogromne količine lososa gaje veštački, genetski su modifikovane (GMO), najverovatnije sa genima nekih insekata i dobijaju crvenu boju mesa zbog dodavanja crvene boje prilikom uzgoja. Ako baš hoćete, birajte prilikom kupovine one bleđe losose.
Što se koštunjavog voća tiče:
– Da li se može upotrebljavati? Da
– Ko može? Oni koji su zdravi
– Koliko? Malo
– Kada? Ponekad
A ko se nikada neće izlečiti? Oni koji robuju ukusima i navikama. Treba zapamtiti jednom za svagda:
Makrobiotika je visokoprirodni, visokonaučni i visokofilosofski sistem života, ishrane i ponašanja! U njoj nema mesta za slabe karakterom, neodlučne, neverne i one kojima su navike važnije od sopstvenog života !!
Pozdrav,
Ima li nacina po Makrobiotici nesto da se ucini protiv jutarnje depresije i veoma ranog ustajanja?Na koju hranu treba posebno da se akcentira i postoje li neka dodatna sredstva?
Unapred Hvala
Poštovanje,
Kao što možete predpostaviti, kod makrobiotičara se jutarnje depresije ne javljaju. A što se tiče ranog ustajanja, makrobiotičari se brzo i efikasno odmaraju tokom noći, kratko spavaju i ustaju raspoloženi i to u vreme kad god je to potrebno.
Problemi koje ste naveli, mogu da se jave zbog jin uzroka (upotrebe voća, sokova, slatkiša, nedovoljnog soljenja obroka i, veoma često, zbog upotrebe kafe). Takođe i zbog lošeg stanja bubrega, a to je opet uzrok preterani jin u ishrani. Ponekad razlog ovih problema može biti i negativno zračenje Zemlje na mestu na kome spavate. Ako se pridržavate zdrave ishrane, probajte da promenite na par dana mesto na kome spavate. Bebe to osećaju, pa se ponekad desi da je ujutru nađemo u skroz drugom položaju u krevecu od onog kako smo je ostavili da spava. U tom slučaju, ne treba bebu uporno vraćati na mesto koje smo mi odredili za spavanje, nego je staviti tamo gde ona izabere.
Pozdrav!
A sta je sa rajcicom?
i mediteranskom prehranom.
Ako u tabeli podele namirnica po jinu i jangu pogledate gde se nalaze namirnice koje se uglavnom koriste u mediteranskoj ishrani, vide ćete zašto takva ishrana nije savršena kao što se često govori i piše. Te namirnice su: rajčica, beli luk, paprika, krompir, jaki začini i maslinovo ulje (pored ribe i morskih plodova).
Osim ribe i morskih plodova, sve drugo što se koristi u ishrani je veoma jin. A mogli ste videti u prethodnim tekstovima da su veoma retke bolesti izazvane jangom, već je velika većina izazvana jinom. Još ako svemu tome pridodamo i veliku upotrebu tropskog i suptropskog voća i napitaka (smokve, pomorandže, mandarine i nar), situacija je još jasnija. Skoro sve je jin!
Dakle, osnovni problem je u upotrebi namirnica koje nisu poreklom sa mediterana, ali nekako uspevaju da porastu. Te namirnice su tropskog porekla, a Mediteran nije u tropskom pojasu. Naravno, morske životinje su donekle bolje od svinjetine i govedine, ali u današnje vreme postoje mesare, pa se i takvo meso nalazi u širokoj upotrebi, umesto ribe. Ali ni sa ribom ne valja preterivati.
Uostalom, da je mediteranska ishrana toliko dobra, u tim krajevima bi svi bili zdravi. Nažalost, realnost ne pokazuje da je tako.
Veliki pozdrav!
Postovani,
mozete li mi dati savet za problem sa stitnom zlezdom. U pitanju je usporen rad-autoimuni hipotireodizam. Otkriven je pre 5 meseci. Prosle godine sam osecala veliki umor, malaksalost, slabost u misicima i obrve su pocele da mi se proredjuju. Dobila sam terapiju (hormon koji mi ne dostaje) i sad se bolje osecam ali bih volela da nadjem nacin da stimulisem stitnu zlezdu da pocne sama da luci hormon. Doktor mi je rekao da farmaceutski lek za to ne postoji i da cu dozivotno morati da nadoknadjujem taj hormon. Jedino mi preostaje prirodni nacin da to preokrenem. Imam jaku zelju da se izborim sa tim.
Ocekujem Vas odgovor.
Hvala unapred!
Pozdrav Nataša,
Za početak ću Vam navesti nekoliko rečenica (najvažnijih).
Štitasta ili tireoidna žlezda nalazi se na prednjem delu vrata i luči nekoliko hormona. Najvažniji je titoksin, a vidi se da njega nemate dovoljno. Hormoni ove žlezde regulišu razmenu materija u organizmu, a samim tim i na ubrzanje srčanog rada, na disanje i na nervni sistem. Logično je da operacija (tj. uklanjanje žlezde će prouzrokovati nenadoknadiv problem za dalji život i funkcionisanje organizma).
Obzirom da mislite da imate jaku želju da pobedite ovaj veliki problem, imate moju podršku i reći ću Vam šta raditi da se izlečite za uvek (pod uslovom da nastavite sa preporučenom ishranom).
Na ovom linku pročitajte tekst i moj odgovor Maji i pridržavajte se tih saveta. Ako sve uradite kako treba, izlečenje će biti sigurno.
Srećno!!
Zahvaljujem se na odgovoru i pocecu da se pridrzavam ovih saveta. Htela bih da dodam da ja imam autoimuni Hasimoto sindrom, tj antitela koja napadaju tiroidnu zlezdu, ostecuju je, stvaraju oziljke pa ona smanjeno luci tiroksin sto za posledicu ima hipotireodizam. Vrednost TSH mi je 11,2.
Kao sto rekoh, pocecu da primenjujem ovaj nacin ishrane paralelno sa uzimanjem terapije. Ako bude dalo rezultate to ce se videti sledeci put kad budem radila UZ stitne zlezde. Ako oziljci pocnu da se smanjuju i nestaju to ce biti znak da se zlezda obnavlja a samim tim ce joj se vratiti sposobnost lucenja tiroksina. To ce znaciti smanjenje terapije i konacno prestanak uzimanja.
Sve je moguce. Nadam se najboljem.
Srdacan pozdrav!
Postovani, zanima me da li lan i laneno ulje spada u jin ili jang namirnice?
Unapred hvala
Draga Jovana,
Da Vam odgovorim kratko i jasno na Vaše pitanje.
Sve biljke, osim Ginsenga (“Koren života”), su jin. Samo, ima mnogo razlike u kojem stepenu su jin. Osnovno pravilo je da su semenke ili plodovi od kojih se dobija ulje uvek više jang nego samo ulje. Dakle, bolje je koristiti semenke ili plodove, nego masnoću.
Najbolje ulje za ishranu je ulje susama. Na drugom mestu je ulje suncokreta. Naravno, uvek se podrazumeva ulje koje je hladno ceđeno, tj. integralno.
Ulje lana je veoma jin. Naime, što je nešto više jin, to je bolji rastvarač. I tako se laneno ulje koristi za rastvaranje boja u slikarstvu.
Veliki pozdrav!
Poštovani,
možete li mi pojasniti, u tabeli čičak je prilično jang i mkaslačak je malo jang, a kafa od čička i maslačka su prilično jin.
Hvala!
Poštovani,
možete li mi reći koja je razlika između tikve koja je mnogo jin i bundeve koja je prilično jang?
Hvala unapred!
Draga Vesna,
Znam da je za zapadnjake princip jina i janga jedan od najvećih problema, što se tiče razumevanja, ali je to jedini način da se sve pojave kratko i prosto objasne.
Dakle, da odgovorim na Vaša pitanja:
– korenje čička i maslačka su prilično jang zato što su kompaktni, tvrdi, sporije rastu i sadrže elemente koji su po svojim osobinama jang. a kafa od tih biljaka je prilično jin iz razloga što je voda veoma jin. U kafi od njih imate jednu kašičicu proprženog praha i oko 2 dl. vode, tako da voda “pobeđuje”, tj. daje tom napitku mnogo jina.
– odgovor na Vaše drugo pitanje je sličan ovom prethodnom: pod izrazom tikve se prvenstveno podrazumevaju tzv. tikvice koje brzo rastu i sadrže jin elemente (npr. kalijum, itd.). Takođe, sadrže dosta više vode od bundeva, a voda je veoma jin. Pošto je voda veoma jin, onda se u makrobiotici i ne preporučuju velike količine supe koliko god ona bila sastavljena od zdravih namirnica. Pozdrav!
Zahvaljujem se na odgovoru.
Pozdrav.Dali je istina da su Michio Kushi,njegova zena i cerka umrli od raka,kao sto po nekim izvorima cujem?Unapred Hvala
Draga Save,
Nažalost, tačno je. Moguće je i objasniti takav čudan slučaj, ali oni kojima objašnjavate moraju veoma dobro da se razumeju u makrobiotiku.
Pozdravljam Vas!
Poštovani,
Moram priznati da sam sada jako zbunjena i pitam se da li uopšte treba da se bavim makrobiotikom. Ako su njih troje, sa svim njihovim znanjem,umrli od raka , da li je onda išta od te priče tačno? Kažete da je dijeta broj 7 lek za sve bolesti pa zašto je oni nisu primenili? Mislim da je neophodno da i nama, običnim ljudima koji tek počinjemo, objasnite o čemu se radi. Hvala na objašnjenju. Ako ne odgovorite na moj komentar, razumeću, i to je odgovor. Pozdrav
Draga Dušice,
Naravno da ću Vam odgovoriti na pitanje. Ovo je samo odgovor, a ne nagovor.
Dakle, za poslednjih 24 god., lečeći samoga sebe, moju decu i ženu i još oko 3.000 drugih koji su tražili pomoć, puno toga sam shvatio i lično se uverio :
– makrobiotika se hiljadama godina nije menjala niti dopunjavala, jer je u startu sve bilo usavršeno do kraja, pa nije bilo potrebe za menjanjem.
– kod onih koji stvarno veruju u ovu medicinu i 100% se pridržavaju saveta izlečenje je brzo i efikasno.
– koliko god da je osoba bolesna i život joj visi o koncu, nagovaranje i teranje ne vodi ničemu. Ne vredi ni kada lično poznaje osobu koja se izlečila. To je samo lična odluka.
A što se tiče gospodina Kušija i njegove porodice, ne mogu da znam šta se sve izdešavalo, ali znam pod kojim uslovima je moglo da se desi:
– Kuši je bio učenik Osave, negde tridesetih godina jedno kraće vreme i veoma je moguće da nije dobro shvatio neke stvari, a verovatno je mislio da neki saveti nisu toliko važni. Npr., u njegovim predlozima jelovnika za 7 dana se vidi da je bilo suviše povrća u ishrani i viška nekih nepotrebnih namirnica.
– Ni u jednoj od njegovih knjiga i predavanja nisam video da predlaže dijetu br.7.
– Neprestalno je radio sa teškim bolesnicima, a takav rad je prepun negativne energije i zahteva povremeno izolovanje od bolesnih, što on mislim da nije radio, nego se preterano žrtvovao.
– Na kraju, ono na šta ja najviše sumnjam, moguće je da su njegovi najbliži popustili sa pravilima makrobiotike, pa kada su se razboleli, on više nije video veliki smisao života, što je normalno za čoveka koji voli svoje bližnje. Koliko ste puta doživeli da Vas oni koje najviše volite ne prate ni u čemu, niti šta slušaju, niti imaju ista interesovanja?
Sve u svemu, Kuši je pomogao u izlečenju stotina hiljada ljudi i raširio po svetu, po meni, genijalnu filosofiju i medicinu. Ostalo je njegova stvar. A Vaš izbor je Vaša stvar!
Pozdravljam Vas!
Iskreno hvala na odgovoru. Dali ste mi vetar u leđa.
Michio Kushi umro je na 88 godina, to za meni je vec od starost nego li raka.
Poštovanje Tome!
Odgovor je da se mala količina pirinča nekoliko minuta drži u ustima i polako usitnjava (žvaće). Za to vreme pirinač će omekšati i velikim delom razložiti (svariti) jer ferment pljuvačke ustvari vari ugljene hidrate.
Veliki pozdrav!
Evo i mene sa OGROMNIM problemom.Negde sam pre nekoliko godina procitala kako je pivski kvasac odlican za kozu i telo,pa sam ga ja nekih dva meseca koristila u soku po dva puta dnevno.Pritom sam imala mnogo stresnih situacija,pa koristila i antidepresive .Da skratim,dobila sam kandidu u muku mucim tri godine.Jezik beo,ukus gorak,puna sam sluzi.Kporistim Reishipernu sirup za jacanje imuniteta i grdne probiotike.Koja bi hrana meni odgovarala jer je ovakvi stanje nepodnosljivo?.Bila sam na prilicno strogoj dijeti ,dosta oslabila na zalost bezuspesno.Sta bih morala neizostavno da izbacim iz ishrane,i oslobodila se nagomilane sluzi.Kandida mi je napravila pustos u organizmu.Unapred hvala.
i
Mada nisam dobila jos uvek odgovor na moje pitanje,postavicu i drugo.Da li je obilno koriscenje mlecnih proizvoda,posebno jogurta i jaja doprinela povecanju sluzi u organizmu.Sada sam prekinula potpuno mlecne proizbode jaja Meso za sada nisam.Posto ne bih smela ni nikakve zitarice,ne znam sta mi drugo preostaje. Osecam se lose,pijem antidepresive.Lekari ne pridaju bas nekakvu vaznost kandidi,a ona je katastrofa za organizam.,Srdacno vas pozdravljam,nadam se da ce te naci i za mene neki savet.
Pozdrav Rado,
Zamrsili ste zdravstvenu situaciju do kraja. Izgleda kao da do sada niste ništa dobro uradili za sebe.
Ono što vidim iz Vaših pitanja je da ste napravili puno velikih grešaka: korišćenje kvasca, mlečnih proizvoda, mesa i antidepresiva. I ko zna šta još.
A ono što se ne vidi je kakvu dijetu ste koristili za skidanje kilograma i zašto kažete da ne smete da koristite nikakve žitarice.
U pravu ste kada kažete da ste koristili namirnice koje proizvode sluzi u organizmu (mlečni proizvodi, jaja, meso, itd.). A sluzi su ogroman problem za zdravlje.
U vezi sa Vašim problemom sa kandidom (i sigurno još nekoliko poremećaja organa i žlezda) ukucajte u SEARCH “Belo pranje – leukoreja” i pročitajte taj tekst i pridržavajte se saveta. I ne ponašajte se zapadnjački: zapadnjačka medicina smatra da su svi organi u nama odvojeni i da nemaju uticaja jedan na drugi. To je fatalna greška. Sve u nama je blisko povezano i čini kompaktnu celinu. Dakle, ako mislite sebi dobro, čitajte pažljivo naš sajt i kada god imate vremena. I izaberite svoj zdravstveni put jer se ne može biti zdrav probajući sve što piše u novinama ili što vam je komšinica rekla uz kafu.
Želim Vam sve najbolje i upotrebite puno više truda i razmišljanja. Veliki pozdrav!
Evo i mene ponovo.Najpre hvala na ustupljenom prostoru i naravno odgovoru. Ja imam i manjak kilograma i nije mi bio cilj da smrsam,vec da se borim sa kandidom.Pridzavala sam se nekih pravila u smislu pravljenja hleba od heljde,ovsa ,i jecma.Pila sam samo probiotski jogurt i nisam koristila uopste secer.Izgledala sam jako iscrpljeno a nekog poboljsanja nije bilo.Doduse meni laboratoriski nije ni nadjena kandida,vec kucnim saliva testom a imala sam i druge simptome koji odgovaraju obolenju.Gledam da popravom svoj imuno sistem,mada sam vrlo retko bolesna,mislim prehladjena.Posto ja najvise imam sluzi u grlu,odnosno postnazalno mi se sliva sekret pocela sam sa muckanjem hladno cedjenog ulja i posle druge upotrebe osetila sam veoma izrazajne simptome.Uzasno sam se osecala ,mada je to stanje trajalo veoma kratko.Vec danas se osecam bolje.mislim da je lucenje se donekle smanjilo. Interesuje me sta vi mislite o Ayurveda metodi.Odman cu procitati tekst koji ste mi preporucili,sigurna sam da ce mi pomoci.Srdacno vas pozdravljam i cekam vas odgovor.
Da pojasnim.Kad sam napisala Ayurveda metoda mislila sam iskljucivo na muckanje u ustima suncekretovo hladno cedjeno ulje..Uvek nesto propustim pa moram naknadno da dodam.Leukopeju,odnosno belo pranje zasigurno nemam.,…
.
Pozdrav Rado,
Ja Vas razumem, ali morate i Vi mene razumeti. Poenta je u tome da sam desetinama godina izučavao razne medicine i dijete i konačno došao do makrobiotike koja je ubedljivo najbolja od svega sa čim sam se susreo. Zatim su mi dva prijatelja predložila da osnujemo sajt jer tako se može pomoći mnogim ljudima. A onda sam napisao na sajtu ogroman deo svega što sam naučio i ko zna koliko puta potvrdio.
Samo 3-5% od toga kada biste pročitali, razumeli i primenili (onoga osnovnog i najvažnijeg), ne biste imali nikakvih zdravstvenih problema. A ja tu ništa ne mogu da Vam pomognem, jer je to isključivo do Vas.
Pozdravljam Vas i želim Vam puno zdravlja, volje i snage!
Veliki pozdrav,
Hvala na odgovoru,pokusacu postepeno da uvodim savete. Jos jednom veliko hvala.
Pozdrav, Mnogo se govori i hvali ajurvedski proizvod Brahmi.Kakvo je vase misljenje o tom proizvodu?
Hvala,
Draga Save,
Izvinjavam se zbog ogromne pauze koja je napravljena zbog nekih problema i mislim da se to više neće desiti. O Ajurvedi znam podosta, ali za taj proizvod nisam čuo. Ali mogu Vam reći da nikada nije dobro mešati dve medicine jer često dolazi do zabune i sukobljavanja nekih principa. Ajurveda je odlična, ali su ishrana i lekovita sredstva ipak ograničeni na tropsko i subtropsko podneblje pa nije adekvatna za kontinentalne i naročito severne krajeve.
Veliki pozdrav!
Puno vam Hvala
Prvenstveno svaka čast autorima na sajtu, ovako opširno o makrobiotici na ex-yu govornom području malo gdje sam mogao naći, skidam kapu!
Trenutno sam na nekih 70% pročitanog sajta, vrlo sadržajno i poučno, međutim naletio sam neke nedoumice, pa ću postaviti pitanja ispod, a ne uzmite mi za zlo ukoliko već postoje odgovori na sajtu. Zahvaljujem.
-Dijeta broj 7 kaže da se koriste žitarice 10 dana, a naglasak je na integralnim, no ono što je meni nepoznato:
*Kako znati koje su prave integralne žitarice? Integralni proso, pirinač?
U trgovinama su većinom oljuštena zrna, a tako se znaju nuditi “integralne jećmene/zobene pahuljice” i dosta puta sam vidio pod integralno, a tamo oljušteno zrno.
Druga strana je što se podužim žvakanjem preko 50x želudac “brzo zasiti”, pa primjerice 100g pirinača (kuhanog u vodi u omjeru 1:3) jedva da se uspije pojesti zbog upijene vode, a kalorijska vrijednost mala.
Nije mi prvi put da radim prelaze na striktne dijete, pa znam kako tijelo reagira u tim periodima prehrane.
*Kako unijeti dovoljan broj kalorija da se drastično ne gubi na masi ili pak održavati istu, a uz samo jednu aktivnost, a to je šetnja 5-10km?
I za kraj kuhanje svih žitarica za dijetu broj 7, može li se kao univerzalni recept uzeti ovaj dio:
“perite pirinač u hladnoj vodi, dodajte dva ili tri puta više vode u odnosu na količinu pirinča i prstohvat soli (jelo ne treba da bude neslano niti da se so previše oseća). Kada provri, ostavite ga da kuva na tihoj vatri”?
Svako dobro.
pogledajte pazljivije tabele jin i jang namirnica a posebno pica izbrkali ste nesto,konsultovana je knjiga Oshawe