Najviša znanja I

Navodimo vam neke delove od neprocenljive važnosti za procenu zdravlja i dijagnozu iz dela So Uen koje je napisao 2500 godina pre nove ere jedan od najvećih mudraca i lekara svih vremena, Ki Pa, ministar i lični lekar famoznog Huang Ti-a, kineskog Žutog Cara.

PROCENA PO TELESNOM SASTAVU

“Široka ramena ukazuju na jaka pluća; ako je obim grudi veliki, srce je jako; ako su oči manje ili više krupne jetra je manje ili više jaka; stanje jezika i usana govori nam o slezini; uši nam govore o bubrezima; njihova manja ili veća osetljivost se menja prema njihovom stanju; jak vrat i široka prsa ukazuju na solidan stomak (želudac); dugačak nos ukazuje na jako debelo crevo; debele usne i duga gornja usna ukazuju na jako tanko crevo; orbitalna šupljina, ispod očiju, pokazije kad je široka da žučna kesica dobro funkcioniše; opušten i mlitav otvor nozdrva pokazuje loše funkcionisanje mokraćne bešike; podignut srednji stub nosa ukazuje na dobro funkcionisanje trostrukog grejača. Na kraju treba dobro ispitati i oči jer su one odraz energije pet organa (bubrezi, pluća, srce, jetra i slezina). Ako imaju nenormalan sjaj i ako bolesnik ima nenormalno promenjen glas, to je loš znak.” I po prvi put se u istoriji medicine javlja saznanje da duševno stanje (stres) veoma utiče na zdravlje (psihosomatska medicina).

OŠTEĆENJE ŽIVOTNE ENERGIJE (ČI)

“Treba znati razlikovati da li je oboljenje koje se javlja posledica štetne energije koja je došla spolja ili je bolest prouzrokovana emotivnim šokovima. Psihičke smetnje, kao i štetne smetnje, mogu izazvati bolove u mišićima ili razne druge bolesti. Ako psihičke smetnje prouzrokovane emotivnim šokovima potraju duže, to se ne može lečiti i treba duh ostaviti na miru da bi odbrambena energija dobro funkcionisala.” Štetne energije su: Vetar, hladnoća, vlaga, toplota, suša i vatra. Ko ne zna da se prilagodi godišnjim dobima i spoljnim uslovima rizikuje da ozbiljno oboli pa i da, u nekim slučajevima, okonča svoj život. “Pre nego što se priđe neposrednom pregledu bolesnika treba se prvo obavestiti da li je bogat ili siromašan. Ako je bogat, većina njegovih bolesti su oboljenja organa; ako je siromah, on se sigurno slabo hrani, pa njegova odbrambena energija može biti oslabljena. U svakom slučaju sve bolesti treba da budu blagovremeno lečene, jer će u protivnom njegova energija biti stalno poremećena, a to može da donese mnoge nevolje; bolesnik će oslabiti i snaga će ga napustiti. Ako se bolest pogoršava, on postaje zabrinut i uznemiren jer ga energije napuštaju. Ako lekar ne poznaje ove činioce- to mu je prva greška. Bolesnika isto tako treba pitati da li je umeren u jelu i piću ili voli punu trpezu, da li je preživljavao neka uzrujavanja ili veća radovanja, jer i one mogu oštetiti energiju.” Pre nego što se počne sa lečenjem, treba dobro upoznati ulogu duševnog…Suviše briga smeta duhu. Oboljenja oštećuju vitalnost; preterana uživanja mogu otupiti duh, uznemirenost može sputavati tok energije, ljutina može dovesti do smrti, od straha se može poludeti. Ako srce ima suviše briga ili počne da slabi, ten se menja. Bolesnik koga pritiskaju mnoge brige umreće na zimu…Brige i nemir nagrizaju iznutra; zbog toga nam rad zamara telo. Ako obolimo od neke lake bolesti, ona se pogoršava i leka joj nema.” U knjizi kineske medicine iz XVI veka dat je pravilnik o delovanju osećanja na organe i njhovom međusobnom delovanju:

 •  radost oštećuje srce i preko njega pluća,
 • nezadovoljstvo oštećuje jetru i preko nje slezinu,
 • tuga oštećuje pluća i preko njih jetru i srce,
 •  preosetljivost oštećuje srce i duh, – strah oštećuje bubrege i preko njih srce,
 • opsednutost oštećuje slezinu i preko nje bubrege,
 • umor oštećuje polnu moć.

Ne znam da li ste primetili, ali ako niste, da vam pomognem: iz ovoga se vidi da bolest bubrega, ako se ne izleči, razboljeva srce, srce pluća, pluća jetru, jetra slezinu, a slezina bubrege i ako se ne reaguje na pravi način i na vreme, sledi kraj života.

KRUŽENJE VITALNE ENERGIJE TOKOM 24 h U TELU

“Či je prva, osnovna energija; ona stvara sve elemente i u njih se utapa. Ona se ne može ni videti ni opipati, ali se može otkriti. Ona neprekidno kruži u telu i uvek u istom smeru; u zoru polazi od pluća, “gospodara energije”, zadržava se u svakom vitalnom organu po dva sata i vraća se sutradan ujutro:

 • od 3 do 5 časova pluća
 • od 5 do 7 časova debelo crevo
 • od 7 do 9 časova želudac
 • od 9 do 11 časova slezina
 • od 11 do 13 časova srce
 • od 13 do 15 časova tanko crevo
 • od 15 do 17 časova mokraćna bešika
 • od 17 do 19 časova bubrezi
 • od 19 do 21 čas gospodar srca (krvotok)
 • od 21 do 23 časa trostruki grejač (disajne funkcije, funkcije organa za varenje i genitalne funkcije)
 • od 23 do 1 čas žučna kesica
 • od 1 do 3 časa jetra
 • od 3 do 5 časova pluća, itd.

Ovo znanje može da vam bude od ogromne koristi samo ako znate da ga upotrebite. Npr., ako vam je određeni organ oboleo i prouzrokuje bolove, oni će se obično javiti u vremenu kada je energija u njemu. Ako lečite taj organ i hoćete da mu povećate energiju i zdravlje, tretiraćete ga baš u tom vremenu (čajevi, masaže, obloge ili akupunktura). Ima tu i pitanja koja mnogi treba sebi da postave:

 • pluća su “gospodar energije” i vitalna energija se u njima nalazi od 3- 5 h. u zoru. Kako će da dobiju tu energiju ono koji spavaju do podne?
 • od 5-7 h. energija je u debelom crevu i tada ga treba prazniti. Opet, šta ćemo sa onima koji dugo spavaju? Iz debelog creva se crpi voda koja je potrebna organizmu. Kakva je voda koja prelazi u krvotok, a prethodno je odstajala u fekalijama duže vreme? Hoće li u takvim slučajevima doći do zatvora i trovanja organizma?
 • od 7-9 energija je u želucu i tada treba jesti da bi se energija hrane od 9 h. u slezini pretvorila u životnu energiju. Šta sa onima koji nisu jeli, nego su spavali?

itd., itd., itd………. Bez poštovanja ovih zakonitosti nema zdravlja ni dugog života!!

KRUŽENJE VITALNE ENERGIJE TOKOM ŽIVOTA

 • U 10. godini organi čoveka su jedri, energija je naročito usredsređena u donjim delovima tela. Zato deca mnogo vole da trče.
 • U 20. godini krv i energija rastu, čovek se u tim godinama oseća živ i lak.
 • U 30. godini pet organa rade besprekorno; energija i krv dostižu najveći intenzitet.
 • U 40. koža i pokožica počinju da mlitave, kosa se proređuje, energija i krv su u ravnoteži, ali čovek sve više voli da sedi.
 • U 50. godini energija jetre slabi, opada lučenje žuči, oštrina vida se smanjuje.
 • U 60. godini energija srca slabi, čovek je pospan.
 • U 70. godini slabi energija slezine, koža se suši.
 • U 80. godini energija pluća slabi, duh počinje da se muti, čovek gubi pamćenje i greši u govoru.
 • U 90. godini na redu je slabljenje energije bubrega, čovek je iscrpljen.
 • U 100. godini energije organa više nema; ostalo je samo fizičko telo.

Ovo je osnovni životni tok! Makrobiotikom možete mnogo da unapredite ovaj životni tok!! I za kraj ovog teksta, pošto mnogo volim ljude, a naročito decu, moram i ovo da dodam: Ko pored svog svetskog znanja i raznih metoda unapređenja zdravlja i kvaliteta života dozvoli da se razboli i da sopstvenom decom puni bolničke sobe i šalje ih na presađivanja organa i razna mučenja treba da zna da je SAM KRIV za sve i da se STIDI umesto da zapomaže! Nemojte biti kao većina!

One Comment - Write a Comment

 1. Како рачунате време? То не може б ити према часовнику, већ мора бити неки природни репер. Зато што часовник може да се помери (летње-зимско време, разлика између “договореног” “времена” и природног ритма времен. Време активности органа би морало бити приказано по реперу или изласка или заласка сунца или локалног поднева (зенита) – а то је са годишњим добима и протоком времена променљива а не фиксна категорија, као што је фиксна на часовнику и независна од природних околности.
  Значи ту би требало да стоји, на пр. да је активност плућа од , рецимо 2 сата пре изласка сунца па у наредна два сате итд… а не када на сату у мојој соби пише да је 3 сата ујутро. Наш ум зна са време по часовнику, а тело се прилагођава природним околностима и законима.

  Reply

Post Comment