Oči

Oči su energetski povezane sa svim organima (preko akupunkturnih meridijana) tako da njihovo stanje, dobro ili loše, zavisi od celokupnog zdravlja. Kada imate bilo koji problem sa očima to znači da treba otkriti koji organ, ili organi, su u lošem stanju, pa onda lečiti taj uzrok ako sebi mislimo dobro. S obzirom na to, oči su naizražajniji instrument u dijagnostici koji pokazuje svaku fizičku, mentalnu i duhovnu promenu i stanje! One pokazuju bukvalno sve!
    Uzmimo primer problema sa vidom. Retki su ljudi koji još uvek vide dobro. Što je još crnje, naočare su postale modni trend i nešto sa čim se većina ponosi, kao znak intelektualaca. Veoma jadan pokušaj: ponositi se nedostatkom! Kada nosite naočare, one se ponašaju prema vama kao gips na ruci: kada ga posle duže vremena skinete, mišići će biti atrofirani, a zglobovi ukrućeni. Biće potrebno mnogo vremena i vežbe da se njena funkcija povrati zato što nije bila upotrebljavana. Tako je i sa očima: one treba da se naprežu i upotrebljvaju, a ne da egzistiraju pod protezom. Isto prolazi i pankreas kada se veštački daje insulin: nema potrebe da ga luči i postepeno potpuno gubi sposobnost proizvodnje tog hormona. Još nikada nisam sreo nekoga ko je nosio naočare, a da je popravio vid. Naprotiv, svima se dioptrija vremenom povećavala. Jednostavno rečeno, kupujući naočare, postižete tri stvari istovremeno: vid vam se kvari, organi koji utiču na oči propadaju i dalje i svojski punite džepove proizvođača i prodavaca naočara, pri čemu ćete uvek čuti reči: ” Ovaj model vam se fantastično slaže uz oblik lica. Jesu malo skuplje, ali za te pare su neuporedivo bolje!”, i ” Pa gde ste Vi do sada bili: zar niste primetili da Vam se dioptrija pomerila i da je vreme da promenite stakla?”
    Kada čujem takve reči, i kada sa jezika licemerja prevedemo na prost jezik, onda to izgleda otprilike ovako: “Dobro je što sam te ubedio da nema šanse da ikada popraviš vid, pa ćeš zato stalno dolaziti kod mene. Važno je da ćeš u toku kraćeg vremena bolje videti, pa ćeš uskoro opet doći da se uhvatiš za džep, a imaćemo i lepših i novijih modela.”
    Kao što sam, na žalost ili na sreću, mnoge probleme probao na sebi, tako sam imao i iskustvo sa naočarama. Kada sam imao četiri godine, zbog čestih upala očiju su mi dodeljene naočare, koje sam kao veoma nestašan, izgubio negde posle dva-tri meseca, na svu sreću. Sledeći put sam ih ponovo dobio sa 25 godina, ali sam ih nosio ukupno oko nekoliko sati. Sada, zahvaljujući makrobiotici, nemam problema ni sa vidom, ni sa upalama očiju. Jedino što se ne uklapam u većinu i ne izgledam kao intelektualac!
    Vreme je da objasnimo šta sve oči mogu da pokažu.

1.  Razmak između očiju

    A. Manji razmak, kao i onaj između obrva, posledica je izrazito jang kvaliteta hrane koju je majka uzimala u ranom periodu trudnoće, a pokazuje karakter koji je pretežno agresivan, uskih vidika i tvrdoglav, dok je emocionalno i intelektualno žestok. Jetra, pankreas, slezina i bubrezi posebno su osetljivi kod osoba s takvim očima; ovi organi kod njih lako podležu poremećajima usled prekomernog unošenja namirnica životinjskog porekla.
   B. Veći razmak između očiju je posledica unošenja više jin namirnica, uključijući salatu, šećere, bezalkoholne napitke i voće; takve oči govore o manje krutoj i blagoj prirodi, ali neodlučnoj i sporoj. Kod osoba s takvim očima organi u centralnoj oblasti tela osetljivi su na prekomerno unošenje jin namirnica, uključujući sve šećere, bezalkoholna pića, tropsko voće kao i aromatične, stimulativne namirnice i napitke.

2. Ugao očiju

    A. Oči koje su spolja iskošene naviše formirale su se tako usled toga što je majka za vreme trudnoće uzimala dobro skuvane i dobro posoljene žitarice i povrće; takve oči ukazuju na tendenciju ka jasnoći na emocionalnom i intelektualnom planu.

B. Oči koje su na spoljnim krajevima iskošene naniže ukazuju na to da je majka za vreme trudnoće uzimala manje kuvanu, manje slanu hranu, pretežno povrće, a i voće i voćne sokove; takve oči ukazuju na blaži i tolerantniji karakter.

3. Veličina očiju

A. Male oči su indikacija unošenja jang namirnica, uključujući dugo kuvano povrće i namirnice životinjskog porekla, ne samo u periodu embrionalnog razvoja već i tokom perioda rasta u detinjstvu. Takve oči ukazuju na karakter koji se odlikuje odlučnošću, aktivnošću i samopouzdanjem, uporedo s fizičkom snagom, vitalnošću i izdržljivošću. Ako su oči nanormalno male, to je znak oštrog, agresivnog karaktera.

B. Krupne oči znak su unošenja jin hrane, kao što su manje kuvano i presno povrće, voće i voćni sokovi, a ukazuju na karakter koji je osetljiviji na mentalnom planu, delikatan i blag. Nenormalno velike oči ukazuju na nervne poremećaje, preosetljivost, razdražljivost, nervozu, stidljivost i nedostatak pouzdanja.
Poželjno je da muškarci imaju manje i uže oči, a žene šire otvorene oči okruglog oblika.

4. Očni kapci i trepavice

A. Zategnuti očni kapci znak su unošenja, tokom embrionalnog razvoja, dobro skuvanih žitarica u zrnu i povrća, a ukazuju na osobe sa izraženom tendencijom ka jasnoći na mentalnom planu.

B. Naborani, labavi očni kapci pokazuju da je majka te osobe tokom trudnoće uzimala velike količine masnoća i tečnosti, a često su znak fizičke snage. Međutim, kapci koji su otečeni i crvene ili purpurne boje govore o trenutnom prekomernom unošenju voća, šećera i drugih slatkiša, mlečnih napitaka, drugih bezalkoholnih pića i stimulansa. Ovakvo stanje može i da pokazuje upotrebu droga i lekova. Takvi kapci mogu takođe da budu indikacija opšte slabosti probavnih funkcija i nenormalne nervne osetljivosti. Najugroženiji  organi su bubrezi, creva, slezina, jetra i reproduktivni organi, kao i hormonalne funkcije.

C. Treptanje. Učestalost treptanja je manja kod dece, čija je konstitucija više jang, snažna i aktivna, a povećava se s približavanjem odraslom dobu. U proseku, zdrava odrasla osoba trepne otprilike jednom na svakih 20 sekundi ili tri puta u minutu. Osoba koja trepće znatno manje aktuelno je u stanju veće aktivnosti i čilosti na fizičkom i mentalnom planu. Suprotno, osoba koja trepće više od tri puta u minutu nalazi se u fazi pogoršavanja zdravstvenog stanja usled unošenja suviše tečnosti, voća, šećera i drugih jin namirnica i napitaka. Ako je treptanje nenormalno učestalo, to znači da ta osoba pati od nervnih poremećaja i da se nalazi u stanju krajnje osetljivosti, straha, plašljivosti i razdražljivosti.

D. Duge trepavice su znak preteranog unošenja tečnosti, sirovog povrća i voća kao i drugih jin namirnica.

E. Ako su trepavice izvijene napolje, to pokazuje nenormalnu nervnu osetljivost i znak je da su reproduktivne funkcije u stanju degeneracije usled unošenja krajnje jin namirnica, kao što su voće, voćni sokovi, vino, šećer, slatkiši, bezalkoholna pića, aromatične stimulativne namirnice i pića, kao i lekova i droga u ranom detinjstvu.

F. Kraće trepavice su posledica upotrebe pretežno jang namirnica, uključujući duže kuvana slana jela, pržena i pečena jela i kuvane namirnice životinjskog porekla, a manjeg unošenja žitarica i povrća.

G. Trepavice izvijene unutra znak su prekomernog unošenja veoma jang namirnica, kao što su velike količine soli, mesa, ribe, i živinskog mesa, bez dovoljno žitarica u zrnu i povrća, namirnica koje bi delovale kao protivteža ovim prvima. Kod takvih osoba reproduktivne funkcije su često nenormalne, naročito kod žena, koje mogu da pate od menstrualnih grčeva ili izostanka menstruacije usled skupljanja jajnika.

5. Promena boje oko očiju

Boja kože oko očiju može da bude različita, zavisno od različitih fizičkih i mentalnih stanja; ova boja može svakodnevno da se menja uporedo sa promenama u stanju našeg zdravlja iz dana u dan.

A. Jasna, čista, prirodna boja kože. Ova boja govori o dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju kao posledici zdravog načina ishrane i zdravog života. Fizičke i mentalne funkcije odvijaju se harmonično.

B. Tamna boja.  Ova boja oko očiju pojavljuje se kod preterano jang stanja, uključujući skupljanje bubrega i iscrpljivanje hormona nadbubrežnih žlezda i gonada. Zbog toga ova boja može da bude posledica unošenja prekomerno slanih i prženih, pečenih ili sušenih namirnica. Ona se često pojavljuje i posle suviše učestalih seksualnih odnosa, naročito kada su u pitanju osobe sa slabim funkcijama bubrega i lučenja. Takva boja takođe ukazuje na stagnaciju metabolizma u bubrezima i sistemu za izlučivanje, a i u jajnicima, testisima i reproduktivnim funkcijama.

C. Crvenkasta boja. Ova boja se pojavljuje oko očiju kada su kapilari prošireni usled prekomernog unošenja jin hrane i pića, uključujući tečnosti, voće, sokove, šećere i mnoge druge jin namirnice; ta boja znači da su srce i krvotok suviše opterećeni. S vremena na vreme može se pojaviti crvenilo očnih kapaka, koje ukazuje na krajnji stepen takvog stanja, praćenog nervozom. Takvo crvenilo može se pojaviti kod žena s neredovnom menstruacijom u vreme kada bi trebalo da dobiju menstruaciju. Ako to stanje postane hronično, to će imati za posledicu i krajnju nervozu.

D. Purpurna boja. Ova boja pokazuje dalje pogoršanje prethodnog stanja; purpurna boja se pojavljuje kao posledica unošenja droga, hemijskih supstanci, lekova, rafinisanih prostih šećera i drugih krajnje jin namirnica i napitaka. U toj fazi nastaju poremećaji nervnog sistema, krvotoka i sistema za izlučivanje. Osobe s takvom bojom oko očiju obično doživljavaju halucinacije, i osećaju hladnoću u perifernim delovima tela, naročito u šakama i stopalima.

E. Žućkasta boja. Pojavljuje se kada su funkcije jetre i žučne kese intenzivne preko normale. Ali, takva boja može da se javi od prekomernog unošenja sira i drugih mlečnih proizvoda, kao i suviše velikih količina određenih vrsta korenastog povrća, kao šargarepe, ili oblog povrća, kao što su tikve i bundeve. Žućkasta boja može, pored toga da ukazuje na privremeni poremećaj u funkcijama bubrega i sistema za izlučivanje.

F. Sivkasta boja. Sivkasta, bleda boja pojavljuje se u slučajevima nepravilne funkcije bubrega i ponekad pluća, prvenstveno zbog stagnacije u metabolizmu usled prekomernog unošenja teške, masne hrane životinjskog porekla i suviše velike konzumacije soli i drugih jang namirnica. Ova boja takođe ukazuje da endokrini (žlezde) i limfni sistem na funkcionišu pravilno, naročito u predelu disajnih i reproduktivnih organa. Neravnoteža minerala u krvotoku, koja se pojavljuje ne samo kao posledica uzimanja nezdravih namirnica i napitaka već i usled nezdravog atmosferskog okruženja, takođe može da ima za posledicu takvu boju.

6. Bubuljice oko očiju

Bubuljice predstavljaju pokušaj tela da eliminiše neke supstance koje su ishranom apsorbovane u prekomernim količinama i mogu da se pojave na različitim mestima oko očiju:

A. Bubuljice iznad očnog kapka i ispod obrva ukazuju na eliminisanje sluzi, masnoće i ulja, šećera i mlečnih proizvoda. Ako su te bubuljice žute boje, to govori o ishrani koja sadrži živinsko meso, jaja i sir.

B. Bubuljice na očnom kapku. (Kod nas popularno nazvano čmičak). Ukazuju na eliminisanje proteina, masnoće i šećera, uzrokovano prekomernim unošenjem životinjskih namirnica i voća. Unošenje ribe pune ulja, kao i pomorandži i drugog voća i sokova često može da se odrazi u pojavi crvenkastih bubuljica blizu ugla očnog kapka.

C. Bubuljice ispod donjeg kapka znak su izbacivanja kako proteina tako i šećera usled prekomernog unošenja masnog mesa i šećera ili voćnih sokova. Beličastožute bubuljice u toj oblasti ukazuju na unošenje jaja, mlečnih proizvoda i drugih životinjskih masnoća.
Kad se ovaj proces eliminacije ispoljava u obliku bubuljica na raznim mestima blizu očiju, to je znak da su bubrezi i sistem za izlučivanje, kao i slezina i limfni sistem privremeno pogođeni ovim prekomernim unošenjem nepotrebnog jela i pića. Ako bubuljice svrbe i ako su zapaljene, to pokazuje da se proces eliminacije odvija veoma aktivno, dok je odsustvo svraba i zapaljenja znak da se taj proces odvija postepeno.

7. Podočnjaci

Kod odraslih, a sve češće i kod mladih, se pojavljuju podočnjaci koji, mada slični, mogu imati dva uzroka: (1) usled nagomilane tečnosti i (2) usled nagomilane sluzi. Prvi tip podočnjaka deluje vodnjikavo i otečeno, a drugi tip daje utisak masnog i otečenog tkiva.
Oba tipa ukazuju na poremećaje bubrega, bešike i funkcija lučenja.
Prvi tip naročito pokazuje otečenost tkiva bubrega i često mokrenje zbog prekomernog unošenja tečnosti svake vrste, uključujući sve vrste napitaka, voće i sokove.
Drugi tip podočnjaka ne mora da ukazuje na često mokrenje, ali je znak nagomilavanja sluzi i masnoća u tkivu bubrega. Ako se pojave male bubuljice ili male tamne tačke, to pokazuje da se nagomilana sluz i masnoća stvrdnjavaju i stvaraju bubrežni kamen. Ako su ovi podočnjaci hronični, to je znak da se sluz nagomilava u mokraćovodu, zidu bešike, jajnicima, jajovodima i materici, odnosno u prostati i oko nje, izazivajući aktivnost bakterija, zapaljenje, svrab, vaginalni sekret, ciste na jajnicima i eventualno razvoj tumora i raka na tim mestima.
Pored toga, oba tipa podočnjaka ukazuju na opadanje fizičke i mentalne vitalnosti kao prirodne posledice opisanih stanja. Njihova pojava govori i o zamoru, preopterećenosti telesnog sistema, malaksalosti, tromosti, zaboravnosti, neodlučnosti i postepenom gubljenju sposobnosti za jasno rasuđivanje.
Vodeni podočnjaci se često mogu ukloniti ograničavanjem unosa tečnosti, dok se oni koje ispunjava sluz mogu korigovati ograničavanjem unošenja namirnica koje izazivaju formiranje naslaga masnoće i sluzi (mlečni proizvodi, životinjske masti, živinsko meso, šećer, rafinisano brašno i ulje svake vrste), samo što je za uklanjanje ovog tipa potrebno mnogo više vremena nego za vodene podočnjake.

8. Oblast s unutrašnje strane očnog kapka

Ova oblast uglavnom ukazuje na stanje krvotoka. Razlike u boji označavaju različita stanja:

A. Svetloružičasta boja i glatka površina pokazuju zdravu i normalnu cirkulaciju.

B. Crvena boja s proširenim kapilarima indikuje visok krvni pritisak ili poremećaje u lučenju usled prekomernog unosa jin namirnica, naročito tečnosti, alkohola, voća, sokova i šećera. Takvo stanje kapaka takođe pokazuje zapaljenje cirkulatornog sistema i nervozu.

C. Beličasta boja je znak malokrvnosti prouzrokovane prekomernim unosom jin namirnica. Ali, ponekad takvu boju uzrokuju i jang namirnice, uključujući so i pržena ili pečena jela od brašna. Takva boja se često pojavljuje i kod obolelih od leukemije.

D. Crvenkastožuta boja je posledica preterivanja sa jang namirnicama, kao što su živinsko meso, jaja i mlečni proizvodi, ali i prekomernog unošenja jin namirnica, kao šećer, voće i druge. Ova boja ukazuje na poremećaje u funkcijama jetre, slezine i pankreasa.

9. Očna jabučica, dužica i beonjača

Očna jabučica je deo nervnog sistema, ali ona takođe odražava čitavo fizičko i mentalno stanje.

A. Veličina očne jabučice
Veličina se menja u zavisnosti od životnog doba a i zavisno od vrste namirnica i napitaka koje unosimo. U ranom detinjstvu očne jabučice su relativno male, pa se uporedo sa rastom brzo šire. U periodu života između puberteta i menopauze veličina očnih jabučica ostaje uglavnom konstantna, s neznatnim variranjem usled promena u ishrani. Kako se život primiče svom kraju, posle menopauze, jabučice pokazuju tendenciju ka skupljanju, što obično utiče na vid, koji trpi promene.
– nenormalno širenje očnih jabučica, izazvano prekomernim unošenjem jin hrane i pića, izaziva miopiju ili kratkovidost. Jabučica je uvećana i samim tim je žuta mrlja dalje od očnog sočiva nego što je normalno i svetlosni zrak pada ispred žute mrlje.

– nenormalno skupljanje očnih sočiva, prouzrokovano dehidracijom, prekomernim unošenjem soli, mesa i drugih namirnica životinjskog porekla, takođe dovodi do kratkovidosti, jer i u ovom slučaju svetlosni zrak pada ispred žute mrlje.

– nenormalno skupljanje očne jabučice, prouzrokovano dehidracijom, starenjem, prekomernim unošenjem jang namirnica, uključujući so, sušene namirnice i one životinjskog porekla,  ima za posledicu dalekovidost, tj. svetlosni snop pada iza žute mrlje.

B. Sanpaku
Postoji još jedna vrsta nenormalnog širenja i skupljanja tj., potiskivanja očnih jabučica na gore ili na dole, koja izaziva stanje poznato pod nazivom sanpaku – to je japanska reč koja znači “tri beline”, a koja kazuje da je očna jabučica zauzela nenormalno visok ili nizak položaj.

– Gornji sanpaku. Skupljene očne jabučice i potisnute na dole tako da izgleda kao da je donji kapak podignut preko dužice (obojeni deo oka), izazivaju gornji sanpaku. Ispod gornjeg kapka se vidi beonjača. Ako stanje skupljene očne jabučice potraje i posle ranog detinjstva ili ako se naknadno pojavi, u kasnijem dobu, to je znak nenormalnog ponašanja i mentaliteta, uključujući agresivnost, sklonost ka nasilju i neobuzdane strasti.
U današnje vreme imamo sve više osoba koje imaju sanpaku, gornji ili donji, i retki su oni koji ga nemaju, naročito u bogatijim državama.

– Donji sanpaku. Nenormalno širenje očnih jabučica i njihovo potiskivanje na gore dovodi do stanja zvanog donji sanpaku. Ono ukazuje na to da čitav fizički i mentalni metabolizam postaje sporiji i slabiji. Donji sanpaku postaje učestalija pojava kod savremenih ljudi usled prekomenog unošenja jin namirnica, mada ima i slučajeva donjeg sanpakua prouzrokovanog prekomernim unošenjem krajnje jang namirnica, uključujući i so.
Takvo stanje takođe ukazuje na širenje nervnih ćelija mozga, što često vodi nenormalnom mišljenju i ponašanju, a ovo može da ima i kobne posledice. Osobe koje će postati zločinci i izdajnici, osobe koje su sumnjičave i one koje postaju žrtve nesporazuma, napada i ubistva obično imaju donji sanpaku. Ako je takvo stanje kod neke osobe do krajnosti izraženo, to je znak približavanja smrti. Ono je univerzalno rasprostranjeno kod ljudi koje u bliskoj budućnosti očekuje nagla nepredviđena smrt.
Zanimljivo je zapažanje da većina zločinaca za kojima je izdata poternica ima gornji ili donji sanpaku, a da su donji sanpaku imale gotovo sve osobe koje su ubijene, među kojima su Julije Cezar, Abraham Linkoln, Adolf Hitler, Mahatma Gandi, Džon Kenedi, Robert Kenedi i Martin Luter King.
Da biste kod neke osobe dijagnostikovali stanje donji sanpaku, tražite od nje da digne pogled pod uglom od 45 stepeni. Ako se ispod dužice pojavi beonjača, to znači da on već ima donji sanpaku.
C. Vlažne očne jabučice

Neprekidno vlaženje očiju, koje suze,  obično praćeno prisustvom crvenih kapilara na beonjači, često označava glaukom, a u nekim slučajevima ablaciju retine (ljušćenje spoljnog sloja očne jabučice). Ovo stanje je prouzrokovano prekomernim unošenjem tečnosti, sokova, voća i drugih namirnica koje sadrže mnogo vode.

D. Dužica

Boja dužice može da bude različita, zavisno od biološke konstitucije koja se razvijala još od začeća pod uticajem načina ishrane i uslova sredine. Ljudi obično misle da su razlike u boji dužice uslovljene rasnim razlikama, ali one su u stvari rezultat načina života, koji je opet zavisan od različitih tradicija.

Svetla dužica, plava na primer, ukazuje na to da je osoba poreklom iz nekog severnog regiona, gde nije bila mnogo izložena suncu.

Smeđa dužica razvija se u uslovima klime s jasno izražena četiri godišnja doba.

Tamna dužica, tamnosmeđa ili crna, obično se razvija u sunčanoj, tropskoj prirodnoj sredini.
Boja dužice pokazuje tendenciju ka neznatnim promenama tokom čitavog života- tokom ranog i kasnijeg detinjstva je tamnija, a u kasnijim godinama svetlija.

Iridiologija ili dijagnoza na osnovu posmatranja dužice može da otkrije razna fizička i mentalna stanja.

E. Zenica

Stanje zenice veoma jasno odražava funkcije autonomnih nerava. Zenica se otvara i zatvara zavisno od stepena svetlosti sredine. Što je sredina svetlija, to se zenica više smanji; što je sredina mračnija, to se više poveća. Brzina ove autonomne refleksne akcije ukazuje na spremnost autonomnih nerava.

Zenica veća od normale znak je degeneracije autonomnih nerava, naročito parasimpatičkih nervnih funkcija, usled prekomernog unošenja jin namirnica i napitaka, kao i droga, nekih vitamina i lekova. Zenice su krajnje proširene u času smrti. Proširena zenica, dakle, ukazuje na opštu degeneraciju i na slabljenje fizičkih i mentalnih funkcija. Strah, nervoza, strepnja i druga stanja uznemirenosti su praćena širenjem zenica.

Zenica manja od normale ukazuje na zdrave fizičke i mentalne funkcije, čiji je razvoj bio pod uticajem ishrane sastavljene od žitarica u zrnu i povrća. Takva zenica ukazuje na vitalnost, izdržljivost, strpljenje, istrajnost i otpornost, fizičku i mentalnu. Ako takvo stanje postoji kod osobe starije od 60 godina, to je znak potencijalne dugovečnosti i dobre koordinacije među najvažnijim organima i žlezdama.

Bela, sluzasta mrena koja pokriva zenicu znak je da se razvijaju katarakti usled prekomernog unošenja mlečnih proizvoda i drugih masnoća uporedo sa šećerom i slatkišima i velikim količinama vitamina C.

F. Beonjača

Oblast beonjače  Deo tela
Gornja oblast Gornji deo tela, uključujući mozak, lice, vrat,
grudni koš, pluća, srce i gornji deo kičme.
Srednja oblast Centralni predeo tela, uključujući želudac, dvanaestopalačno
crevo, slezinu, pankreas, jetru, žučnu kesu, bubrege i srednji deo kičme.
Donja oblast Donji predeo tela, tanko i debelo crevo, bešika, reproduktivni
organi, zadnjica i donji deo kičme.
Spoljna strana Prednji deo tela, lice, prozencefal (prednji mozak), vrat i grudni
koš, disajni i probavni sistem i s njima povezane organe i žlezde.
Unutrašnja strana  Zadnji deo tela, uključujući mali mozak, vrat, ramena, kičmenu
moždinu slabine, zadnjicu i cervikalnu oblast.

 

Neke boje i belezi na beonjači ukazuju na nenormalna stanja u odgovarajućim delovima tela.

Žuta boja, koja se često pojavljuje u perifernom delu beonjače ukazuje na nagomilavanje masnoće i sluzi prouzrokovano unosom namirnica životinjskog porekla, što ukazuje na poremećaje jetre, žučne kese i probavnih funkcija.
Siva ili tamna boja koja se katkad pojavljuje u sredini i s unutrašnje strane beonjače, znak je stagnacije funkcija određenih organa i žlezda, uključujući poremećaje u probavnim, disajnim i limfnim funkcijama.
-Prozračna ili bledobela boja govori o prisustvu stagnirane masnoće i sluzi, pojavi koja može da se razvija do nastanka cista, tumora i raka. Takva boja je indikacija poremećaja u hormonalnim i limfnim funkcijama.
Crvena boja, uzrokovana postojanjem velikog broja proširenih kapilara, ukazuje na poremećaje u cirkulatornim i disajnim funkcijama, izazvanim prekomernim unosom jin namirnica i napitaka. Neredovnost menstrualnog ciklusa i poremećaji epileptičkog karaktera takođe se ogledaju u prisustvu sitnih proširenih kapilara.
Prava, duga crvena linija u određenom delu beonjače pokazuje nenormalnu deformaciju krvnih sudova ili tkiva i mišića, koja može da bude uzrokovana šokom, udesom ili operacijom.
Crvene tačke tu i tamo na beonjači ukazuju na to da su se ugrušci krvi ili stagnacija krvotoka pojavili u odgovarajućim organima, žlezdama ili mišićima u telu.
Tamne tačke mestimično na beonjači znak su formiranja naslaga masnoće, cista, tumora, a ponekad i raka, kao i kamenova i zakrečavanja.
Bele sluzaste mrlje, koje se obično pojavljuju u srednjem ili donjem delu beonjače, pokazuju veliko nagomilavanje masnoće, koje prelazi u formiranje cista, tumora i raka.
Sluz koja se pojavila u donjem delu beonjače, ispod očne jabučice, predstavlja znak nagomilavanja sluzi i masnoće u donjem delu tela, u crevima i oblastima oko njih, jajnicima, materici, jajovodima, odnosno prostati.
Koprenasta bela boja sa sivim tonom koja prekriva najveći deo beonjače znak je da se razvija tvrdoća očnih jabučica, uzrokovana prekomernim unošenjem masnoća, uporedo sa šećerom, voćem i sokovima.

G. Unutrašnja strana očnih kapaka

Crvenkasta boja: pokazuje širenje kapilara, uzrokovano prekomernim unosom jin namirnica, a govori o tome da se možda pojavljuju poremećaji u reproduktivnom sistemu, organima za varenje ili krvotoku.
Crvenkastožuta boja: je indikacija širenja kapilara, uporedo sa stagnacijom masnoća i sluzi uzrokovanom velikim unosom kako jin tako i jang životinjskih proteina i masnoća, što vodi poremećajima u radu srca, jetre, bubrega i drugih najvažnijih organa.
Bela boja: nedostatak hemoglobina ili cirkulacije krvi- opšta malokrvnost- stanje izazvano prekomernim unosom bilo krajnje jang namirnica, kao što su so i suvi proizvodi od brašna, bilo krajnje jin namirnica (sokovi, bezalkoholna pića, lekovi, droge i razne hemijske supstance).
Male tačkaste bubuljice: ukazuju na eliminisanje životinjskih proteina i zasićenih masnoća od mesa, jaja, mlečnih proizvoda, ribe i ljuskara. Ako takve bubuljice postanu crvene i zapaljene, ovo stanje prelazi u oboljenje zvano trahom.
Velike bubuljice: obično ih nema više od jedne ili dve, a crvene su, žute ili bele boje; to stanje pokazuje eliminisanje životinjskih proteina i masnoća, biljnog ulja, šećera i suvišne tečnosti.

Post Comment