Pisma čitalaca: Leukemija

Dobili smo pre nekoliko dana e-mail naše čitateljke koja nažalost boluje od leukemije. Kako mislimo da bi odgovor bio koristan za sve, objavljuejmo ga u celosti:

Poštovani,

molim Vas da mi date savet kako da se hranim a imam leukemiju. Da li postoje neki recepti? Ne mogu samo voće i povrće da jedem. Meso ne jedem i ništa mlečno.

S poštovanjem.

 

laukemija

Odgovor autora:

LEUKEMIJA

 
Ova bolest, iako ima neke elemente raka, nije pravi rak. U osnovi, to je bolest koja nastaje zbog preteranog jina u ishrani. Po medicinskim podacima, oko 500 dece do 10 godina u Srbiji oboli od raka, a velika većina oboleva od leukemije. Osnovni problem je u lošem kvalitetu krvi i lošem radu tankog creva (naravno, zbog upotrebe jin namirnica i napitaka u svakodnevnom životu. Dakle, potreban je jang u ishrani. Treba obavezno pročitati dva teksta o raku pod kategorijom “Opšte teme” (Rak I, Rak II). Naravno, i sve ostale tekstove, jer sve što pišem čini zajedno znanje o životu i zdravlju. Slede saveti osnivača makrobiotike, Žorža Osave:
“Ova se bolest leči za 10 dana, ako ste razumeli filosofiju medicine Dalekog Istoka, i ako znate da spremate makrobiotička jela. Pored makrobiotičke ishrane, treba upotrebljavati specifična jela: heljda, gomasio ( br.42 ), teka (br.127 ), šo ban ( 147 ), kinpira ( 45 ) i nituke od potočarke (47 ). Ovo su redni brojevi recepata u kategoriji  “Recepti”. Piti što je manje moguće.”
Moram reći da roditelji koji imaju decu na lečenju od leukemije (važi i za ishranu i lečenje odraslih) čine lošu uslugu donoseći im u posetu južno voće i slatkiše. Treba da se odluče da li im je stalo da udovolje ukusima svoje dece, ili da ih izleče.

 

3 Comments - Write a Comment

 1. Postovani imamu bebu od 16 meseci. Ima podignut desni testis i hemangiom izmedju ociju, da li moze makrobiotikom da se izleci? Ja sam krenula sa makrobiotikom jer smo imali obadvoje tesku anemiju nedostatk b12, ja jela pretezno sirovu hranu,mnogo voca.Jos pije moje mleko,a bio u bolnici 37 dana..Lecimo se od bolnice,antibiotika,zracenja,snimali ga dosta dok mu nisu utvrdili da mu je uzrok nedostatk b12. Ja se surela jos 2006 sa makrobiotikom,tokom studiranja,ali nikad potpuno nisam sledila. Sad ja i bebac potpuno makrobioticki zivimo,Pozdrav.

  Reply
  1. Draga Zorana,

   Prvo ide izvinjenje zbog kašnjenja u odgovoru jer smo imali nekih problema.
   Drugo, vaši problemi su kompleksni, a uzrok sa stanovišta makrobiotike je pretežno jin stanje organizma. Ako ste dovoljno čitali ovaj sajt, jasno Vam je šta je jin stanje i kako do njega dolazi. Dalje, ako se problemi jave sa jako malim detetom, onda na žalost je ogromna krivica do majke i njene ishrane i načina života u trudnoći. O tome sam zaista veoma puno i detaljno pisao u tekstovima.
   Ako je dete rođeno sa određenim obolenjima onda teško da mu se može do kraja može pomoći, ali makrobiotika može u mnogome da ublaži sve te simptome i poboljša kvalitet života.
   I na kraju, makrobiotika se ne bavi toliko marginalnim stvarima kao što su razni nedostatci vitamina i minerala i hormona, nego se bavi korenom problema. Dakle, treba videti šta je uzrok, pa se njim pozabaviti. A Vaša upotreba sirovih (presnih) namirnica je velika greška. Nije mi jasno kako mnogi nemaju osnovnu logiku i znanje pa da znaju da je čovek počeo da kuva i peče hranu još dok je živeo u pećinama, pa čak i onde gde nema drveta u uglja, kao što su velike nadmorske visine i pustinje (Tibet, Sahara, itd.). Oni spremaju hranu na osušenoj balegi od životinja, ali termički obrađuju hranu.
   Puno Vas pozdravljam i želim Vam puno uspeha u savlađivanju zdravstvenih problema!

   Reply
 2. Moja cerkica ima 10 godina i boluje od akutne limfoblasne leukemije. Kazite sta bi bilo najbolje da ona jede sada? Posto svi govore da je najbolje da jede najvise sirovo i kostunjavo,pa da se konsultujem sa vama. Unapred hvala.

  Reply

Post Comment