Prilagoditi ishranu putovanjima i proslavama

Prilagođavanje pravilnoj makrobiotičkoj ishrani u savremeno doba je često potrebno. Za razliku od prošlog vremena kada ljudi nisu mnogo putovali, imali su stabilan život i dobar izbor namirnica jer se ishrana bazirala na namirnicama koje rastu u vašoj užoj i široj okolini, a to je najbolji izbor. To jest, u prošlim vremenima čak nije ni bio izbor, nego narod nije ni imao ništa drugo da jede, pa su uslovi života doveli sami do najzdravije ishrane. Ali i ovo ne treba olako shvatiti.
Čak i kada ljudi žive u “primitivnim” i ograničenim uslovima što se namirnica tiče, opet su moguće greške u ishrani. Ipak treba poznavati pravila, rad organizma i uticaj pojedinih namirnica na zdravlje. Može se navesti čitav niz grešaka. Kada je više osoba za stolom, možete primetiti da niko od njih neće napraviti isti izbor, količinu i kombinaciju namirnica. U najvećem broju slučajeva, bolesti su uvek bile “rezervisane” za one imućnije zato što su oni bili u poziciji da jedu bez ograničenja (dakle nema umerenosti) i da imaju dovoljno namirnica koje se ređe koriste (skupe su i nedostupne siromašnijima), a često su veoma štetne za ljudsku ishranu. Na žalost, u današnje vreme, ono što direktno izaziva najopasnije bolesti, po pravilu je vrlo pristupačno i jeftino.
Posle uvoda, prelazimo na glavnu temu:
  • osobe koje su makrobiotičari i imaju dobro zdravlje nikada neće “stradati” od nekoliko pogrešnih obroka;
  • što je čovek bolesniji, treba više da obraća pažnju da ne pravi radikalne greške;
  • na samom početku, treba se pridržavati tradicionalne kuhinje te zemlje u kojoj se nalazite. Ovo se odnosi na slučaj kada otputujete na duže vreme negde dalje i pogotovu u drugu klimatsku zonu. Ali uzmite u obzir da su sve zemlje promenile svoju nekadašnju ishranu i teško je znati šta je nekada bilo tradicionalno;
  • ako ste u svojoj zemlji ili negde bliže, kao prvo, važno je da ne pijete kafu. To je obično prvo posluženje, a veoma je štetna;
  • pre obroka, nemojte ništa piti, osim možda jedno žestoko piće. Gazirana pića nemojte probati ni u ludilu;
  • od predjela, u principu sve je za izbegavanje;
  • supu možete jesti, ali ne treba sipati s vrha, jer su supe obično previše masne;
  • ako se posluži pasulj treba ga uzeti u manjoj količini;
  • obavezno pojesti manje količine turšije (zimnice), naročito kiseli kupus ili mešanu salatu i malo ljute paprike. Još je najbolje kada na stolu ima rotkve i rena. Leti jedite zelenu salatu i luk (stari i mladi);
  • što se tiče mesa, ne treba ga jesti puno, a najbolja je riba, kuvano meso, pa i pečenje, ali ga treba osloboditi od svake masnoće i kože;
  • za kraj, dobro je popiti čašu vina, a slatkiše nikako ne uzeti;
      Ovo su u najkraćem osnovni saveti za prilike kada ne možete da se pridržavate makrobiotike.

Post Comment