Produženje vrste i trudnoća (3)

TRUDNOĆA
 
 
      Samim početkom začeća, počinju da se dešavaju određene fiziološke, emocionalne i psihološke promene (zato se i zove drugo stanje):
  1. – Menstruacija prestaje
  2. – Dojke i bradavice postaju nešto veće i tvrđe i reaguju na dodir bolom
  3. – Što se hrane tiče, ukus i želja za nekim određenim vrstama namirnica počinje najčešće da se menja. Kada se to desi žena treba da zadovolji svoju želju, ali veoma malo i oprezno i da teži da se potpuno prebaci na makrobiotičku ishranu.
  4. – Razdražljivost
  5. – Snovi koji se odnose na trudnoću
  6. – Jutarnje mučnine. Uopšteno, makrobiotičarkama se ove navedene promene ne dešavaju ili su zanemarljive. Mučnine dolaze od preteranog jin stanja, a povraćanje je način izbacivanja ovog viška. Ovo povraćanje može da se spreči uzimanjem malo gomasija ili šljive umeboši.
Etape trudnoće ću opisati zato što znam da svaku ženu mora da interesuje šta se u njoj događa tokom 9 meseci i zbog razumevanja zašto je neobično važan način života i ishrane trudnice:
  1. – Period jajne ćelije; ovaj predembrionalni period počinje oplođavanjem i nastavlja se sce dok se jajna ćelija ne pričvrsti za zid materice, a to traje od 8-10 dana
  2. – Period embriona; od vremena kada se jajna ćelija pričvrsti za zid materice pa do kraja drugog meseca ili 48-50 dana od dana začeća, ovo je period kada se razvijaju začeci svih organa i predstavljaju dugu epohu evolucije biološkog života. U ovom periodu se javlja rep, može se uočiti u šestoj nedelji i ubrzo nestaje.
  3. – Period fetusa; to je zadnji period i dešavaju se sledeće promene od početka trećeg meseca, pa do porođaja:
      – treći mesec. Izdvajaju se spoljne genitalije i može se odrediti pol fetusa
      – četvrti mesec. Odvija se periferni razvoj. Rastu dlake po glavi i telu, pojavljuju se nokti i počinju da se razvijaju organi čula kao oči, uši, usta i nos
      – peti mesec. Kreće dalji razvoj unutrašnjosti ploda tj. stvaranje krvnih zrnaca, koštane srži i centralnih delova unutrašnjih organa
      – šesti i sedmi mesec. U ovoj fazi telo postaje proporcionalnije
      – osmi mesec. Fetus nastavlja rast i završava razvoj.
stadijumi trudnoce
U završnoj fazi, prosečna težina embriona je približno 3.175 grama. Ovo predstavlja oko 3 milijarde puta veću težinu od prvobitne oplođene jajne ćelije. Pošto se tako brzo razvija, fetus je veoma podložan otrovima u svom telu i svojoj okolini. Odrasli doživljavaju mnogo sporiji tempo promena i prema tome, mogu da podnesu veći stepen zagađenja. Iz ovog razloga je majčina ishrana od najveće važnosti i njoj treba posvetiti najveću pažnju u prva tri meseca ( 7 dana + 21 dan + 63 dana ).
Ako trudnica uzima neke lekove (aspirin, pilule za spavanje ili umirenje) ili jede ekstremnu hranu kao šećer, puno voća i sokova i raznih kiselina, efekti će ostati u njenom telu 3 ili 4 dana. Embrion, međutim, mora proći za to vreme 30 ili 40 miliona godina evolucionog razvoja u krajnje hemikaliziranoj ili zagađenoj sredini. Ovo može, u nekim slučajevima, da izazove pobačaj ili urođene deformacije kao što je odsustvo udova ili mentalna zaostalost.
Žensko dete se rađa sa određenim brojem zametaka jajne ćelije u jajnicima. Sa pubertetom i nastankom polne zrelosti, jedna po jedna jajna ćelija sazrevaju i, u danima plodnosti, kreću se kroz jajovod ka materici. Ako tada ne bude oplođena, jajna ćelija bude izbačena putem menstruacije, tj. ljušćenjem sluzokože materice i krvarenjem. Žene koje nisu potpuno zdrave oslobađaju u isto vreme po dve ili više jajnih ćelija, pa se dešava da rode po dvoje, troje ili više dece. To nije normalno. Ako žena oslobađa po više jajnih ćelija tokom mesečnog ciklusa, vrlo brzo će potrošiti sve jajne ćelije i rano će zapasti u menopauzu (klimaks). I neće moći da planira broj dece jer će joj svaka trudnoća biti kao lutrija. Višestruka trudnoća se takođe dešava vrlo često i kod veštačke oplodnje. Jedna žena u SAD je rodila, uz pomoć veštačke oplodnje, devetoro dece. U tom trenutku je već imala petoro. A moj poznanik je dobio prvo ćerku, pa dve ćerke i na kraju, tri ćerke.

 OBUKA U EMBRIONALNOM PERIODU (TAIKJO)

      Na Dalekom istoku obuka koju fetus primi u majčinom stomaku smatra se važnijom nego ona posle rađanja. Sledi nekoliko najvažnijih saveta vezanih za ponašanje trudnice:
      “Fizička aktivnost – Ako je trudnica lenja, njeno dete će imati često slične sklonosti; ali ako je vredna, dete će razviti sklonost ka aktivnosti. Posledica pogodne fizičke aktivnosti je jača, čvršća i aktivnija beba.
      Mentalni i duhovni stav – Ako je žena tiha, miroljubiva u toku trudnoće, postoji tendencija da se dete razvije u nežniju ličnost. Ali, ako se svađa ili ljuti, postoji mogućnost da njeno dete bude nesrećno i doživi mnoge teškoće u životu. Negovanje miroljubivog i srećnog duhovnog stava u toku trudnoće je isto tako odgovornost oca kao i majke, jer muž vrši jak uticaj na misli i emocije žene. Ako je trudnica uznemirena, zabrinuta ili razmišlja o abortusu, to će se nepovoljno odraziti na bebu.
      Mnogi od nas su svesni da misli i emocije utiču na biljke. Koliko je tek dublje dejstvo misli i emocija majke na embrion koji raste u njenom telu? Misli se manifestuju kao vibracioni talasi oko mozga i naročito su aktivni oko srednjeg mozga. Odatle se prenose duž primarnog akupunkturnog kanala, prolazeći kroz predeo hara (Dan Tian na kineskom), koji se nalazi duboko u materici, gde se vrši implantacija. Ako su misli majke spokojne i smirene, vibracije okoline u materici odraziće se na ovu harmoniju. Ako su joj misli haotične i bez reda, embrion će osetiti takve vibracije u svojoj okolini. Na primer, ako majka razmatra mogućnost abortusa, vibracioni kvalitet materice postaje odmah haotičan i fetus počinje da sluti moguću opasnost.”
                                                                                                                                                                                                                                                                         Mičio Kuši
      “U delu Taikjo postoje razna i vrlo detaljna uputstva, kao na primer: potrebno je sedeti uspravne kičme. Prilikom postavljanja predmeta u kuću ne sme se poremetiti poredak i ravnoteža sredine. Rano ujutru čitati knjige mudraca i velikih duhovnika, itd. Ova knjiga kaže da ne treba gledati suviše strašne i neprijatne boje i stvari, kao ni gledati niti slušati nemoralno ili brutalno vladanje. Sve ovo se dešava savremenim ženama … sve je zaboravljeno. (Ovo je objašnjenje sve većeg nasilja dece i prema deci, kriminala, samoubistava, sukoba i ratova. Na ta pitanja zapadni naučnici uopšte nemaju odgovore, kao i, uostalom, na uzroke svih oboljenja). Čak i kad sve ovo znamo, o tome ne razmišljamo. Ipak, ova uputstva su veoma važna i preporučujem ih onima koji žele da odgaje dete u veliku ličnost i srećnu osobu. Čak je i u Francuskoj uobičajeno da trudnice ne idu u bioskope, niti da čitaju romane. Kad se do ovog stepena primenjuje makrobiotička ishrana i kad se vodi računa o svim svakodnevnim postupcima, neizbežno se rađa predivno dete. Štaviše, porođaj će biti lak i tako brz da će babica iz komšiluka često stići sa zakašnjenjem.
      Budući da je porođaj uobičajen fiziološki fenomen, on ne bi trebalo da bude bolan. Oni koji govore da je porođaj po sebi težak, samo su grešnici koji su kršili kosmički poredak. Dete rođeno teškim porođajem biće nesrećno od početka do kraja života. Vrlo lako se mogu naći primeri. Porođaj treba da se odvije na prirodan način (slično stolici) kad za to dođe vreme. Ima žena koje žive u planinskim selima i koje danonoćno naporno rade u polju sve do trenutka porođaja, za trenutak se udalje od drugih i same se porode. Zatim se vrate poslu sa bebom na leđima. Za porođaj je najbolji sedeći ili čučeći položaj. Beba izlazi bez teškoća i samo pod dejstvom sopstvene težine. Porodilja se može odmarati 2 ili 3 dana. Ako u ovom periodu porodilja ne stegne stomak širokim kaišem, postoji opasnost da dobije moždanu anemiju. Čak i kad porodilja leži, poželjno je da s vremena na vreme promeni položaj, odnosno da leži na desnom, levom boku i na leđima. Posle porođaja ne bi trebalo koristiti nizak jastuk.”
                                                                                                                Žorž Osava

Post Comment