Produženje vrste i trudnoća (6) – Novorođenče, dojenje

Naročito u zapadnim zemljama procenat majki koje doje svoju decu je postao katastrofa. Razlozi su šaroliki: da se ne bi narušila lepota i čvrstina dojki, odvojenost majki od beba zbog posla i karijere, gubitak mleka i zdravstveni problemi majke. Tada se pribegava, najčešće kravljem mleku i raznim industrijskim veštačkim mešavinama koje bi trebalo da budu zamena za majčino mleko. Ali, ništa od toga nije ni blizu prirodnom dojenju. Sledi detaljnija analiza ovih problema:
“Dojenje ima mnogo prednosti nad drugom vrstom ishrane kako za odojče, tako i za majku. Majčino mleko je bolje od kravljeg iz više razloga:
  1. . Sadrži manji procenat minerala nego kravlje mleko. Zbog toga su ljudi koji piju kravlje mleko skloni da budu krupnije građe kostiju i da brzo rastu. I zbog goveđih hormona.
  2. . Ono sadrži manje proteina nego kravlje, ali taj protein postoji prvobitno u formi rastvorljivog laktalbumina koji se relativno lako vari. Pošto je kazeinogen u kravljem mleku relativno manje rastvorljiv u probavnim organima ljudi, on se često zgrušava u želucu i izaziva dijareju i druge digestivne poremećaje.
  3. Ljudska bića lakše vare masti iz majčinog mleka, a ono sadrži i manje masnih kiselina nego kravlje mleko.
  4. S majčinim mlekom alkalno (slano) stanje u organizmu može da se održi bez stupanja u dejstvo pufera. Učestala potrošnja kravljeg mleka, koje je više kiselo, zahteva izvlačenje zaliha minerala iz kostiju i zuba, što podstiče akciju pufera u održanju blago alkalnog stanja krvi.
  5. Sastav majčinog mleka varira u toku prvih nekoliko nedelja da bi se udovoljilo izmenjenim potrebama odojčeta.
beba dojenje
Da bi se obezbedilo zdravlje i maksimalan razvoj, odnos između proteina, s jedne strane i ugljenih hidrata i masti, s druge strane u našoj ishrani trebalo bi da bude oko 1 :7. U majčinom mleku taj odnos i jeste 1 :7, a u kravljem mleku 2 :5.
Pošto na naš telesni razvoj utiče hrana, to i beba, hranjena kravljim mlekom, postaje sklona krupnijim kostima i telesnoj strukturi, poput krave, dok u pogledu duševnog razvoja, koji takođe određuje hrana, postoji tendencija da beba otupi i postane neosetljiva. Kozje mleko je isto tako neadekvatna zamena za majčino mleko.
Dojenje predstavlja čvrstu psihološku i emotivnu vezu između majke i deteta, kroz koju oboje dožive prirodno osećanje jedinstva, koje se nastavlja kroz ceo život. Dojena deca sasvim prirodno osećaju ljubav i poštovanje prema svojim majkama, a majke koje doje svoju decu uspostavljaju doživotnu vezu s njima.”
                                                                                                                                                      Mičio Kuši
“Kako dojiti bebu – Prvi dan: prvih 20-30 časpva nije potrebno ništa davati. Treba ostaviti bebu da spava. Ako plače, želi da nam da do znanja da su joj pelene mokre ili da se zagrcnula. Takođe nije potrebno davati šećer ni druge specifike. Zbog loše formirane bradavice majke, dete ponekad loše sisa. Ipak, ovo se nikad ne dešava kod makrobiotičkih devojaka. Apsolutno je nepotrebno da makrobiotičari dezinfikuju dojku ili bebina usta. Makrobiotičke majke nikad neće dobiti upalu dojke niti rak dojke.
Nemoguće je normalno odgojiti dete ako se koristi kravlje mleko. Ako majka nema dovoljno mleka, bebi treba davati odgovarajuće mleko (supa od pirinča, mleko od žitarica, kokoh, itd.). Mleko se može davati onoliko koliko beba želi, jer kad se majka pravilno hrani količina njenog mleka nije ni preobilna niti je nedovoljna. Količina mleka od žitarica ili supe od pirinča je naznačena u donjoj tabeli. Nikad ne treba koristiti kravlje mleko, industrijsko mleko u prahu, sterilisano mleko, itd.
Majčino mleko utiče na celokupnu detetovu sudbinu. Biološki gledano, kravlje ili mleko bilo koje druge životinje nije namenjeno deci: ukoliko majka nema mleka može hraniti bebu kokohom (“Recepti – br. 142”). Ne hranite ih puno: umerena glad, mlo žeđi i hladnoće tokom detetove prve godine učiniće bebu jang i osnažiti njenu konstituciju i ličnost.
Razmutite kokoh u 10-15 puta više vode, zavisno od uzrasta bebe i kuvajte na laganoj vatri 20 minuta. Nemojte sipati suviše vode. Količine za upotrebu su manje od onih za kravlje mleko.
Nemojte buditi dete da biste ga nahranili. Bolje je izostaviti jedan obrok ako beba nema dobar apetit.
Kokoh se preporučuje svima; i odraslima umesto doručka, a mogu se praviti i kolači od njega.
U toku 4. meseca, dodajte 5-10 grama pirea od luka, šargarepe, potočarke, itd.
U 5. mesecu, 10-15% ove hrane postepeno može biti zamenjeno integralnim pirinčem kuvanim u 5-6 puta više vode. Ovako može da se nastavi do 9. meseca.
U 13. mesecu dajte 150 grama integralnog pirinča kuvanog u 3 puta više vode, 30-40 grama povrća kuvanog na malo biljnog ulja i soli, 2-3 šolje vode, čaj od pirinča ili kafu Osava.
Između 16. i 24. meseca možete progresivno da povećavate količinu pirinča i povrća, a mogu se davati i druge žitarice.
      Doba       Kokoh       Voda       Br. puta na dan       Količina       Dnevna količina
1. dan: nekoliko kašičica vode sa 0,5% soli
2. dan           10 gr.         100 ml    3 do 5                      10 ml            40 ml
3. dan           10 gr          100 ml       6                           20 ml          120 ml
4. dan           10 gr          100 ml       6                           30 ml          180 ml
5. dan           10 gr          100 ml       6                           40 ml          240 ml
6. dan           10 gr          100 ml       6                           50 ml          300 ml
7. dan           10 gr          100 ml       6                           60 ml          360 ml
8. dan           10 gr          100 ml       6                           70 ml          420 ml
9. dan           10 gr          100 ml       6                           80 ml          480 ml
10. dan         10 gr          100 ml       6                           90 ml          540 ml
1. mesec      10 gr          100 ml       6                           100 ml         600 ml
2. mesec      12 gr          100 ml       6                           110 ml         660 ml
3. mesec      12 gr          100 ml       6                           120 ml         720 ml
4. mesec      18 gr          100 ml       6                           130 ml         780 ml
5. mesec      18 gr          100 ml       6                           140 ml         840 ml
6. mesec      18 gr          100 ml       5                           180 ml         900 ml
7. mesec      18 gr          100 ml       5                           200 ml        1000 ml
8. mesec      18 gr          100 ml       5                           200 ml        1000 ml
9. mesec      18 gr          100 ml       5                           200 ml        1000 ml
Napomena: zbog ukusa se može dodati mala količina prirodnog smeđeg šećera, pirinčanog ili ječmenog slada koji će dati slatkast ukus sličan majčinom mleku. Dobro razrediti vodom i na tihoj vatri kuvati dvadesetak minuta. Može se dodati kafena kašičica pirea od crne rotkve ili dajkona (ili njenog soka na 2dl. mleka
Upotreba za decu: mleko od žitarica je najbolje piće za decu u razvoju. Može se pripremiti gušći krem i u njega dodati kafa Osava (Janoh). Takođe se mogu praviti kolači, biskviti ili krofne, itd. Ako je detetu stolica jako svetle boje može se dodati vrlo malo soli. Ako se doda suviše soli stolica postaje tamna ili se javlja zatvor.”
                                                                                                                                                                  Žorž Osava

Post Comment