Rak kože

Struktura kože

Koža je najveći organ našeg tela, a glavna funkcija je kontrola prilagođavanja između spoljašnje sredine i unutrašnjosti tela. Ona štiti površinu tela, učestvuje u regulisanju telesne temperature i pomoću znojnih žlezda izlučuje toksine i vodu. Dva su tipa znojnih žlezda. Prvi tip su egzokrilne žlezde i razmeštene su po celoj površini tela, a služe rashlađivanju tela i čuvanju od infekcija. Luče vodeni rastvor koji se sastoji od različitih masnoća, šećera, mineralnih soli, proteina i toksina. Pomenute masnoće su prepreka i otrov za mikroorganizme pa zato i nije dobro koristiti hemikalije za održavanje higijene, jer one ostavljaju kožu bez zaštite, pa bakterije i virusi mogu neometano da prodru u organizam.

gradja_koze
Drugi tip su apokrine žlezde koje se nalaze samo na određenim delovima tela, npr. ispod pazuha, na bradavicama dojki, na trbuhu i u oblasti reproduktivnih organa. One luče jače rastvore i stvaraju telesne mirise. U zavisnosti od načina ishrane ti mirisi su jači ili slabiji, neprijatni ili prijatni.
Boju kože daje melanih, pigment čija je boja od smeđe do crne. Što je manje melanina u koži, to je njena boja svetlija. Faktori kao što su klima, izloženost suncu i svakodnevna ishrana utiču na proizvodnju melanina.

Rak kože i uzroci

Kao i svi drugi slučajevi raka, tako je i rak kože u stalnom porastu. U principu, 80% slučajeva raka kože je klasifikovano kao karcinom bazalnih ćelija i pojavljuje se prvenstveno na licu ili na nadlaktici. Oni se šire napadajući kosti i tkivo. U zapadnoj medicini, metode za uklanjanje su elektrohirurgija, uklanjanje pomoću skalpela i hemohirurgija cink-hloridom i drugim hemijskim supstancama. Ponekad se koristi zračenje i hemoterapija.

meso mleko jaja

Drugi tip, koji je malo ređi, je maligni melanom. Obično se javlja na već postojećim mladežima koji služe eliminisanju suvišnog proteina i masnoće iz tela. Mogu se proširiti na pluća, mozak, jetru, oko, creva, reproduktivne organe ili kosti. Ovi proteini i masnoće ne moraju da potiču od uzimanja proteina, već nastaju kombinacijom suviše jin mamirnica (šećer, voće i hemijske supstance) i suviše jang namirnica (životinjske masnoće, živinsko meso, jaja i mlečne prerađevine). Ova vrsta raka se vrlo često vraća kada se leči klasičnom medicinom, a ako se proširio na limfne čvorove, stopa izlečenja je od 10-20 odsto.

Dijagnoza

Po istočnjačkoj medicini, sve promene na koži i obolenja se posmatraju povezano i kod postavljanja dijagnoze važne su tri glavne karakteristike: stanje kože, boja kože i belege na koži.
Vlažna koža ukazuje na preterano unošenje tečnosti, šećera, a posledica je razređivanje krvi, brz metabolizam, ubrzan puls i povećano mokrenje i znojenje. Takvo stanje može da bude i pratilac i drugih poremećaja kao dijareja, zamor, gubitak kose, bolovi i psihički hiperaktivni poremećaji.
Uljasta koža koja se javlja na čelu, nosu, obrazima, kosi i dlanovima govori o preteranom unosu masnoća i ulja i poremećajima metabolizma. Ali, takođe, i suva koža pokazuje višak masnoća ispod kože i sprečava izbacivanje vlage na površinu.
Rapava koža je znak prekomerne upotrebe belančevina i zasićenih masnoća ili šećera, voća i lekova. U ovom drugom slučaju (jin hrana) imaćete otvorenije znojne žlezde i javiće se crvenilo kože. Rapavu kožu još imaju i osobe kod kojih postoji zakrečavanje arterija i masnoća oko organa. Koža nalik na testo, bleda i mlitava, bez elastičnosti govori o suvišnoj upotrebi mlečnih proizvoda, šećera i belog brašna. Takva koža prvenstveno govori o bolestima (i eventualnom raku) dojki i reproduktivnih organa.
Kada je u pitanju osoba obolela od raka, svetlozelena boja, crvenkastobela ili ružičastocrvena, koja potiče od prekomerno jin ili jang hrane, pokazuje raspadanje tkiva i ćelija i razvoj cista i tumora.
U dijagnozi posmatranjem očiju (iridiologija), ako je koža začepljena, može se videti po tamnom krugu duž periferije očne dužice (obojeni deo oka). Boja, intenzitet i širina prstena različiti su od slučaja do slučaja.

Lečenje

O lečenju raka sam već sasvim dovoljno napisao, tako da treba pažljivo pročitati dva teksta o raku.  Kad je reč o raku kože, treba napomenuti da oboleli na jedu ništa sirovo (presno), a ni prženo, već kuvano i dinstano u sopstvenoj pari (nituke i nišime način). Ne koristiti ekstremno jin namirnice i napitke, slatkiše, voće i sokove, lekove i droge.
Od povrća se naročito preporučuju oblo povrće i korenasto (kupus, luk, razne bundeve i tikve, koren čička, šargarepe i rotkve). Od mahunarki azuki, sočivo i leblebije ili naut.
Od spoljnih tretmana može se obolelo mesto nakvasiti čajem od lišća rotkve i đumbira. Takođe su dobre obloge od čaja od mekinja ili voda koja ostaje od skuvanog pepela od drveta (ceđ).
Ako osoba oseća svrab, malo protljati to mesto sveže nastruganom rotkvom ili struganim lukom. Ako je koža naprsla, malo namazati kožu integralnim susamovim uljem.
Naravno, izbegavati direktno sunčanje, nošenje odeće od veštačkih materijala, rendgensko zračenje i upotrebu dezodoranasa i ostalih hemikalija.

Post Comment