Recepti

recepti makrobiotika 1Osnovna i jedina uloga hrane je da praiskonsku energiju Univerzuma (Či) transformiše u oblik koji je iskoristljiv za ljude i životinje i to u dva osnovna energetska oblika- Jin i Jang. Tri stvari čine ono što je čoveku neophodno za život: vazduh, voda i hrana. Poređano je po prioritetu jer bez vazduha se ne može živeti više od nekoliko minuta (sa nekim izuzecima), bez vode oko tri dana, a bez hrane i oko tri meseca. Ovo su samo neki proseci pošto niko od nas nije isti. Kao što drevni indijski sveti spisi, Upanišade, kažu: Bog je na Zemlji zbog ljudi ušao u žitarice!

Energija Sunca i ostalog dela Univerzuma je zarobljena (deponovana) u biljkama u obliku složenog šećera, skroba. To čini najveći deo svake žitarice. Ostali delovi biljaka su u malim količinama u odnosu na skrob, ali su takođe neophodni za metabolizam tj. iskorišćenje energije pa stoga treba jesti integralno (celokupno, kompletno) sve što je moguće.
Hemijski elementi koji čine hranu određuju vrednost namirnice po Jinu i Jangu,i kao što je već rečeno, samo ravnoteža te dve energije u nama proizvodi zdravlje. Zato je notorna glupost zavirivati stalno u tablice sastojaka pojedinih namirnica po pitanju kalorija, proteina, vitamina i mineralnih materija. Mi treba na prvom mestu da znamo šta je hrana za ljude, da pravilno spremamo hranu i pravilno da jedemo, a ostalo treba prepustiti Bogu i našem telu kao najsavršenijoj božijoj kreaciji. Čak i poznati nutricionista i lekar, Emil-Gaston Peters, u svojoj ogromnoj studiji “Sve o ishrani”, navodi:
– “Prilikom izrade ovih tabela služili smo se vrlo obimnom i ponekad protivrečnom literaturom. Najsigurnije vrednosti našli smo u studijama čiji se cifarski podaci- sem u izuzetnim, retkim slučajevima- uglavnom poklapaju. Brojke, ovde iznete, predstavljaju prosečne vrednosti koje mogu da variraju zavisno od toga da li je reč o: presnim ili kuvanim namirnicama; ovim ili onim metodama gajenja stoke kada je u pitanju meso; ovim ili onim oblastima iz kojih potiču dati proizvodi; njihovoj vrsti, stepenu sazrelosti; uslovima gajenja i dužini uskladištenja biljnih proizvoda; specijalnim uslovima i zonama ribarenja; prolećnom ili zimskom periodu kad su u pitanju jaja, mleko, sirevi i buter.”

I šta mi sad iz ovoga možemo da vidimo? Gomilu bespotrebnih i netačnih sranja! Bilo mu je bolje da, umesto što je gubio vreme, živce i godine na ove obimne studije, je išao na kampovanja u prirodu ili da je čitao neke mudre istočnjačke knjige. Jer, pored toga što ovi podaci ne mogu biti tačni, ne mogu se znati ni stvarne potrebe svakog pojedinca. One se menjaju stalno u zavisnosti starosne dobi, kilaže, vrste aktivnosti svake osobe, zdravstvenog stanja, godišnjih doba, njihovog količinskog odnosa u telu itd., itd.

Pod temom “Recepti” će biti navedeni načini spremanja jela, supa i napitaka. Sve je izvrsno za postizanje i održavanje zdravlja. Suvišno je reći da su sva jela lekovita, a ponekad ih treba birati prema trenutnom zdravstvenom stanju osobe. Recepti su krajnje jednostavni jer zdravlje je rezultat ravnoteže Jina i Janga u hrani, a samim tim i u organizmu. Svako komplikovanje i pretrpavanje sastojaka u jelima dovodi do zbrke u energijama i teško je ili nemoguće odrediti ravnotežu, a često se kvari i ukus obroka.

Ne zaboravite da se Isusova tajna večera sastojala od integralnog hleba bez kvasca i vina! Moguće je i da sami stvarate nove recepte, ali onda kada dobro ovladate makrobiotičkim pravilima kuvanja. Puno više o svemu ovome će biti objašnjeno vremenom u drugim temama kao što su Opšte teme i Jin i Jang. Pa da se bacimo na ono što nam čini zdravlje, sreću, kvalitetno potomstvo i opstanak!

(U zagradama stoje brojevi recepata)

>>> Osnove pravilne ishrane >>>

>>> Žitarice (1-42 i 93-101) >>>

>>> Sekundarne namirnice (44-51) >>>

>>> Čorbe (52-59) >>>

>>> Različita jela (60-66) >>>

>>> Paštete (67-74) >>>

>>> Ravioli (75-78) >>>

>>> Čapati (79-80) >>>

>>> Mahunarke (81-93, 102-103) >>>

>>> Goma tohu (104) >>>

>>> Aemono – salate (105-106) >>>

>>> Druga jela (107 – 108) >>>

>>> Divlje povrće (109-121) >>>

>>> Jela sa misom (122-128) >>>

>>> Sos od soje, šoju (129-137) >>>

>>> Pića (138-161) >>>

>>> Posebna jela – meso (162-182) >>>

>>> Deserti (183-191) >>>

>>> Spoljni tretmani i lekovite dijete (192-221) >>>

One Comment - Write a Comment

  1. Secam se da je moja mama imala knjige i spremala nam neka od ovih jela. Nemam pojma sta se s knjigama desilo ali evo ovde vidim te super recepte.
    Hvala vam.

    Reply

Post Comment