Sos od soje, šoju (129-137)

Šoju

Treba obratiti pažnju na kvalitet, jer se industrijski sosovi hemijski pripremaju za 24h., a makrobiotički sos šoju ili tamari zri najmanje 3 god.
129. Pirinač Sakura (trešnjin cvet, jap.)
Kuvajte pirinač u vodi sa 5% sosa od soje; odlično jelo.
130. Sos od soje
Iseckajte jedan luk, prodinstajte na malo ulja, dodajte šolju vode i 3 kašike susamovog butera (tana). Dobro promešajte, posolite sosom od soje i kuvajte.
131. Bistra supa sa sosom od soje
Iseckajte polovinu luka i dinstajte na kašičici ulja. Dodajte dve šolje vode. Posle kuvanja dodajte sos od soje.
Skuvajte u vodi potočarku, spanać, zelenu salatu, kupus, ili bilo koje drugo povrće, i služite sa sosom od soje (recept br. 130).
132. Ozitazi
133. Krem od ovsa (zobi)
Propržite 4 kašike ovsene prekrupe (krupno brašno) na kašičici ulja. Dodajte sos od soje, so i vodu po želji.
134. Čorba od ovsa
U jelo iz predhodnog recepta dodajte iseckan peršun, potočarku ili bilo koje drugo zeleno povrće. Možete pripremiti istu čorbu sa pirinčanim, heljdinim, pšeničnim brašnom i kokohom.

 

135. Sos Bešamel sa sojinim sosom
Razmutite kašiku brašna u kašičici ulja, dodajte vodu i kuvajte. Na kraju dodajte sos od soje.

 

136. Majonez sa sojinim sosom
Dodajte malo po malo ulja i mutite posoljeno jaje. Dodajte toplu, iseckan list peršuna i sos od soje. Služite sa bilo kojim povrćem ili ribom.
137. Sos Lionez
Prodinstajte na malo ulja, dodajte belo vino i dve do tri kašike Bešamel sosa. Ovaj sos je vrlo dobar za pečenu ribu.

Post Comment