Divlje povrće (109-121)

 Imamo na raspolaganju nekoliko hiljada vrsta jestivog divljeg povrća u vidu listova, korenja, pupoljaka, cveća, zrnevlja itd. Njih proizvodi priroda i raste bez ikakvih veštačkih đubriva i insekticida. U prirodi nema otrova, a kada ih i ima, uvek ih možemo neutrelisati makrobiotičkim načinom pripremanja.
109.  Šio kombu (Slani kombu)
    Operite jednu veliku kombu algu (laminarija japonica) u vodi koju ćete sačuvati za kuvanje jer sadrži brojne minerale, i isecite na komade od 3 cm. Dodajte 3 puta više vode i kuvajte. Posolite i nastavite da kuvate dok voda ne ispari. Ovo jelo je odlično za artritis, regulaciju krvnog pritiska, gušavost, tumor, bolesti arterija, vena, kapilara, arterioskleroze, dekalcifikacije, kile, hemoroida, itd.
110.  Pržena Kombu
    Isecite jednu kombu algu na kvadrate koje ćete pržiti u dubokom ulju i posoliti. Odličan desert.
111.  Čorba kombu
    Stavite kombu algu u litar vode i posolite. Čorbi možete dodati bilo koje povrće i sos od soje.
112. Matuba kombu (kombu trake)
    Iseće kombu na trake i pržiti.
113.  Glava lososa uvijena u kombu (može i pastrmka)
    Isecite glavu usoljenog lososa i uvijte je u jednu algu. Dugo kuvajte bez soli. Dodajte malo soja- sosa. Ovo je dobro za poliomijelitis, paralizu i sve bolesti uzrokovane nedostatkom kalcijuma.
114.  Hidžiki (gvozdena alga ili cystophyllum fusiforme)
    Potopite 30 gr. alge u vodi tokom 5 min. i isecite na sitne komade. Isecite 60 gr. lotosovog korena i dinstajte ga na dve kašike ulja. Dodajte hidžiki sa vodom, jednu kašičicu soli i kuvajte dik voda ne ispari. Dodajte sos od soje i kuvajte još malo.
 
115. Hidžiki i soja
    Spremite ga po receptu br. 114, zatim dodajte dobro skuvanu soju u zrnu i malo sosa od soje.
116.  Gomoko hidžiki                                                                                                                                                                                                                                                                          Iseckati sitno šargarepu, koren lotosa i čička i dinstati s algom na malo ulja.
117.  Pirinač i hidžiki
    Dodajte pirinču već pripremljnu algu.
118.  Lišće maslačka
    Iseckajte na komadiće koje ćete spremati na nituke način. Posolite i dodajte sos od soje. Dobro je za skorbut.
119.  Koren maslačka
    Neoljušteno korenje operite i isecite na kolutove. Dinstajte ga na supenoj kašici ulja. Posolite i dodajte sos od soje. Koren maslačka je odličan za artritis, reumatizam, srčana obolenja i poliomijelitis.
120.  Koren čička                                                                                                                                                                                                                                                                               Sprema se isto kao koren maslačka. Odličan je za lečenje bolesti nervnog sistema, paralizu, poliomijelitis, multiplex sklerozu, itd.
121.  Divlji spanać (pitomo zelje)
    Pripremite od njega nituke sa sosom od soje.

One Comment - Write a Comment

Post Comment