Mahunarke (81-93, 102-103)

Leblebije (naut)
Leblebije (naut)

Naut (leblebije)

81. Operite naut i potopite ga u toplu vodu da prenoći. Skuvajte ga, začinite i služite sa njegovim sokom, ili tek kada se sva tečnost ukuva. Vrlo zdrava mahunarka.
82. Krofne od nauta
    Dodati brašno kuvanom i izdrobljenom nautu, napraviti testi uz eventualno dodavanje vode. Ovu smesu stavljati kašikom na vrelo ulje.
83. Kuglice od čane  (indijski naut)
    Umesite testo od čaninog brašna i posolite ga. Iseckajte jedan luk koji ćete umešati u testo i kašikom stavljajte na ulje. Takođe, možete koristiti i pire od nauta.
84. Pakodi
    Umesite ređe testo od nautovog brašna i posolite. Može se dodati rendani luk. Sipati kašikom u vrelo ulje.
85. Kroketi od nauta
    Pomešajte brašno i kuvani naut, oblikujte kuglice koje ćete spljoštiti. Uvaljajte ih u brašno i pržite kao krompir.

Mahunarke

Soja

86. Soja i miso
Pržite soju u loncu dok se zrna ne raspuknu. Dodajte miso razmućen u vodi. Poklopite lonac i ostavite na tihoj vatri dok ne ispari polovina tečnosti; otklopite i kuvajte dok ne ispari sva tečnost.
87. Kuvana soja
                                                                                                                            Kuvajte soju dok ne omekša. Posolite i dodajte sos od soje. Kuvajte dok ne ispari sva tečnost. Na isti način pripremite i crnu soju.
88. Soja Gomoko
Kuvajte soju dok ne omekša. Isecite na kockice rotkvu, šargarepu, koren čička, lotosa itd. Dinstajte ih na ulju. Dodajte ih soji i sve zajedno kuvajte. Posolite i dodajte soja sos.
89. Krem čorba Goziru
Potopite preko noći soju i izgnječite je. Spremite krem čorbu sa lukom, šargarepom, belom rotkvom, itd. Čorbi dodajte izgnječenu soju i kuvajte. Posolite i dodajte soja sos.

Azuki

90. Crveni pasulj (azuki)
Kuvajte ga dok ne postane mekan. Posolite i nastavite da kuvate dok se ne zgusne. Ako imate galete od pirinčanog brašna, kuvajte ih sa pasuljem.
91. Azuki
Skuvajte crveni pasulj kao u prethodnom receptu, posolite i izgnječite ga.
92. Sve vrste pasulja mogu biti kuvane: zatim ih posolite i dodajte malo ulja.
93. Boranija
Dinstajte boraniju na ulju, dodajte vodu i ostavite da krčka. Nastavite da kuvate dok voda ne ispari i dok boranija ne postane suva.
102.  Rezanci Ogura
    Skuvajte azuki dok ne omekša, i posolite ga. Pomešajte ga sa kuvanim rezancima i sve zagrejte. Sipajte smesu u kalup, ostavite dase ohladi. Izvadite iz kalupa i secite na kriške. Po hladnom vremenu može da se služi toplo. Vrlo dobro za bubrege, slezinu i pankreas.
103.  Koren lotosa i azuki
    Spremite nituke od lotosovog korena i dodajte mu skuvani azuki. Posolite.

2 Comments - Write a Comment

  1. Postovani,
    Jednom sam negde procitala da je azuki pasuljem moguce odloziti menstruaciju, ali se ne secam kako se tacno pije. Da li biste mogli da napisete nacin konzumiranja azukija za tu svrhu, da li je dovoljno poceti koristiti ga dan-dva pre ocekivanog ciklusa i koliko dana sme tako da se pije?
    Veliki pozdrav!
    Ana

    Reply

Post Comment