
67. Pašteta od bundeve (za bolesne ne koristite jabuke)
Uzmite pola kilograma bundeve i luka. Sitno iseckajte luk i dinstajte ga na kašiki ulja. Dodajte bundevu u komadima i kuvajte u malo vode. Posolite i propasirajte de bi se dobio krem. Za koru, razmutite šolju brašna u tri kašike ulja. Od ukupne količine ulja, polovina može biti susamovo. Dodajte pila kafene kašičice soli, jednu kašičicu cimeta, jednu kašičicu rendane kore od pomorandže i sve pomešajte sa malo vode da biste zamesili mekano testo, razvucite ga na debljinu od, otprilike, pola santimetra i obložite njime kalup. Nanesite preko testa sloj bundeve od tri santimetra preko koga ćete poređati jednu jabuku isečenu na kockice. Sve pokrijte testom, spojite krajeve viljuškom, iscrtajte po testu lep motiv i premažite žumancetom. U centru isecite nožem jedan krst. Pecite u rerni.
68. Pašteta od kestena i jabuke
Skuvajte kestenje u vodi, dodajte cimet, rendanu pomorandžinu koru i napravite testo kao za paštetu od bundeve. Postupite na isti način kao u prethodnom receptu.
69. Pašteta Ogura (dopušteno bolesnima)
Kao prethodno, ali za nadev skuvajte azuki pasulj sa ili bez kestenja, blago posolitei pecite u rerni.
70. Pašteta od pirinča
Ovo jelo, dopušteno bolesnima, može da bude osnovni obrok. Pomešajte kuvani integralni pirinač sa povrćem nituke, dodajte malo brašna, naprevite paštetu kao u već navedenim receptima i pecite u rerni.
71. Pita od povrća
Prodinstajte na ulju šargarepu, luk, karfiol, itd., i skuvajte ih u vodi. Obložite testom pleh i poređajte preko njega povrće. Brašno prženo na ulju razmutite sokom od nituke povrća i, umesto gornjeg sloja testa, prelijte povrće ovim sosom. Pecite u rerni.
72. Pita od luka i šargarepe
Obložite testom pleh; pomešajte šergarepu i luk dinstane na ulju, posolite ih i dodajte umućeno jaje. Sve to izlijte na testo i pecite u rerni.
73. Pita od jabuka
Obložite testim pleh, isecite 3 jabuke na kriške koje ćete ređati na testo u obliku latice cveća. Posolite i pecite u rerni. Razmutite u vodi kuzu, zgusnite na vatri i sipajte na kraju preko jabuka. Možete koristiti algu agar-agar ili želatin ako nemate kuzu.
74. Paštete od šljiva
Izvadite koštice iz šljiva i kuvajte ih u malo vode. Dodajte prstohvat soli i cimet. Napravite paštetu kao od bundeve.